Νάξος: Στην Απείρανθο και παραλιακούς οικισμούς λένε το "νερό, νεράκι"

Μπορεί η Δημοτική Αρχή να τονίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι κάτοικοι της Νάξου να αντιμετωπίσουν πρόβλημα όσον αφορά την ύδρευση, όμως από χθες το πρωί υπάρχει πρόβλημα στην Δημοτική Κοινότητα Απειράνθου και δη στους παραθαλάσσιους οικισμούς. Αιτία; Οχι, βέβαια το θέμα της απουσίας βροχοπτώσεων και των συνεπειών της αλλά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί βλάβη  στο σύστημα υδροδότησης και συγκεκριμένα εξαιτίας της απώλειας της μίας από τις δύο υποβρύχιες αντλίες στις κεντρικές δύο γεωτρήσεις στη θέση Κακόρυακα.. Αποτέλεσμα; Αν και υπάρχει νερό να μην μπορεί να διευθετηθεί σωστά από τις δεξαμενές κυρίως προς τα παράλια... 

Και χθες είχαμε την πρώτη ανακοίνωση από τον κο Μπάκαλο. Οπου ανέλυσε την κατάσταση για την δεύτερη σε σύντομο χρονικό διάστημα βλάβη (και μάλιστα σε βάθος 300 μέτρων) και ζήτησε επιτέλους να υπάρξει απόδωση ευθυνών αλλά και εγγύηση ότι δεν θα ξανασυμβούν ανάλογα γεγονότα. Αφησε όμως και αιχμές με δεδομένο ότι οι κινήσεις που έγιναν ήταν χωρίς να υπάρχει ενημέρωση προς τον ίδιο που είναι και ο πρόεδρος της Κοινότητας. Και όπως τονίζει: " Μετά από τη σημερινή ΝΕΑ ΒΛΑΒΗ στην μία αντλία από τις δύο κεντρικές γεωτρήσεις που υδροδοτούν την ΑΠΕΙΡΑΝΘΟ και τους ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ της .

Σημειωτέον είναι η ΔΕΥΤΕΡΗ που καταστρέφεται σε δύο χρόνια ....... στην ίδια γεώτρηση.

1. Υπάρχει ΕΓΓΥΗΣΗ ότι ΔΕΝ θα υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή υδροδότηση της Απειράνθου και των οικισμών Μουτσούνας- Αζαλά – Λιγαριδίων το επόμενο διάστημα , αλλά και κατά την καλοκαιρινή περίοδο; 

2. Πως γίνεται και ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ για ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ η υποβρύχια αντλία στην ίδια γεώτρηση μέσα σε 2 δύο χρόνια ;;;;;; (ίδετε σχετικές μου δημοσιεύσεις 28 Ιουνίου 2017 , 14 Ιουλίου 2016, αλλά και 11 Μαΐου 2017, 10 Ιουλίου 2016 ) .

3. ΕΓΓΥΗΣΗ διασφαλίστηκε από τους αρμόδιους του Δήμου, προκειμένου να ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – ΔΗΜΟΤΩΝ μας ;;; ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ – ΙΣΧΥΣΕ η προβλεπόμενη ΕΓΓΥΗΣΗ για την αγορά των ακριβών ανταλλακτικών και ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΑΝΤΛΙΩΝ ;;; Ή θα είναι η τρίτη φορά σε δύο χρόνια που θα πληρωθεί με ΧΡΗΜΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΑΝΤΛΙΑ και ΕΡΓΑΣΙΕΣ στην ίδια γεώτρηση ;;;;

4. Γραφείο ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ;;;

5. Τις σχετικές ΕΚΘΕΣΕΙΣ που έχω καταθέσει στον Δήμο, τις έχουν λάβει υπόψη και σε πόσο ποσοστό έχουν υλοποιηθεί τα διαλαμβανόμενα αυτών ;;

6. Γιατί πραγματοποιήθηκαν στα ΚΡΥΦΑ από τον Πρόεδρο της Κοινότητας ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ στις εγκαταστάσεις και στα συστήματα υδροδότησης Απειράνθου, αλλά εδώ και αρκετό καιρό και σε άλλες περιπτώσεις ;;;

7. Θα υπάρξει έστω τώρα ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ για την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΤΛΙΩΝ αλλά και άλλων ακριβών υλικών που έχουν αγοραστεί στο παρελθόν για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υδροδότησης Απειράνθου και οικισμών ;;;;

8. Έχουν ληφθεί από τον Δήμο ΟΛΑ τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί « η ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ των ΚΑΤΟΙΚΩΝ »;;;.

9. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αναλάβουν ΕΥΘΥΝΕΣ εκείνοι που τους ανήκουν και εφόσον φυσικά αποδειχθεί πειστικά ότι υπάρχουν ;;;;

10. ΠΟΣΟ τελικά έχουν στοιχήσει έως τώρα ( όλη την τετραετία ) οι επισκευές συντήρησης του δικτύου υδροδότησης της Απειράνθου και γιατί μετά από τόσο ΜΕΓΑΛΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΟΣΟ από τα χρήματα των δημοτών μας….. ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΤΕ η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ των επισκευών ;;;;;;

Μετά κι από τη σημερινή ΝΕΑ ΒΛΑΒΗ, Ιδού λοιπόν η ΑΠΆΝΤΗΣΉ μου στον παράγοντα (....;;;;;!!!! ) EKEINON που άλλοτε παριστάνει τη ΣΤΟΥΡΘΟΚΑΜΗΛΟ (λες και δεν γνωρίζει ή ήλθε από άλλον πλανήτη) και άλλοτε κλασαυχενίζεται ως φουσκωμένο ΠΑΓΩΝΙ ….. παριστάνοντας πως έχει απορίες για τη δημιουργία ζημιών ….αφήνοντας αναίσχυντα υπονοούμενα…..

Και επειδή μου αρέσει η αρχαία ελληνική φιλοσοφία ( για όσους με γνωρίζουν καλά) , μου έρχεται στο νου η φράση του αρχαίου Έλληνα ποιητή Μένανδρου :

« ο δις εξαμαρτείν τ’ αυτόν ουκ ανδρός σοφού »

Και επειδή κάποιοι....καριερίστες ......πιθανόν δεν γνωρίζουν τι σημαίνει, να τους βοηθήσω στη μετάφραση "το να κάνει κανείς το ίδιο λάθος δύο φορές δεν είναι γνώρισμα σοφού άνδρα".

Μάλλον ταιριάζει γάντι στην περίπτωση.

Ομως, αργά το βράδυ χθες είχαμε και δεύτερη ανακοίνωση, αυτή τη φορά είχε να κάνει με την ανάγκη καλύτερης διαχείρησης του νερού ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και μάλιστα μοιράζεται από χθες χέρι χέρι στην Απείρανθο (το χέρι είναι του προέδρου κου Μπάκαλου) και όπου αναφέρει: 

Εξαιτίας της νέας σοβαρής βλάβης στο σύστημα υδροδότησης και συγκεκριμένα εξαιτίας της απώλειας της μίας από τις δύο υποβρύχιες αντλίες στις κεντρικές δύο γεωτρήσεις στη θέση Κακόρυακα, οι οποίες και υδροδοτούν το χωριό μας, μαζί και τους οικισμούς Αζαλά, Μουτσούνα , Λιγαρίδια, αλλά και επειδή τη φετινή χρονιά υπήρξαν περιορισμένες βροχοπτώσεις, …… πρέπει ΟΛΟΙ μας να προβληματιστούμε και να προλάβουμε φαινόμενα ΑΝΕΠΑΡΚΟΥΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ χωριού και οικισμών του.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ :

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ/κατά το μήνα Αύγουστο 1984 ήταν : 120 κ.μ / ημέρα

Σημερινή κατανάλωση Απειράνθου/κατά το μήνα Αύγουστο είναι : περίπου 600 κ.μ / ημέρα + Μουτσούνα :500 κ.μ / ημέρα = 1.100κ.μ/ημέρα.

ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1984 : 3.600 κ.μ ( ΔΕΝ είχε Υδροδότηση η Μουτσούνα με τους οικισμούς )

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ : 18.000+15.000 = 33.000 κ.μ (ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΣ +ΟΙΚΙΣΜΟΙ).

ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ :

1) Ζήτημα εξοικονόμησης του νερού (εξαντλούνται τα ΟΡΙΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ, αν λάβουμε και υπόψη μας τον ΑΓΝΩΣΤΟ ΧΡΟΝΟ που θα κρατήσουν νερό οι ΓΕΩΤΡΥΣΕΙΣ)

2) Ζήτημα ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΡΟΥ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ.

3) Υψηλό κόστος συντήρησης εγκαταστάσεων – εξοπλισμού (φθορές, βλάβες, ΔΕΗ, ανανέωση εξοπλισμού κ.λ.π.)

4) ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

5) ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.

Για να επιτευχθεί Ο ΣΤΟΧΟΣ της επάρκειας των υδατικών αποθεμάτων, πρέπει να αποφευχθεί ο κίνδυνος της λειψυδρίας, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ επίτευξη ισορροπίας στο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης του νερού.

Ο άνθρωπος συμμετέχει καθοριστικά στη δημιουργία του προβλήματος, ως ο μόνος υπεύθυνος στη διαμόρφωση του ισοζυγίου, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί και να συμβάλει δραστικά στην αντιμετώπισή του. Η κοινωνία πρέπει να βοηθήσει ως προς την καλλιέργεια αντίληψης για την αντιμετώπιση υδατικών προβλημάτων !!!! Να γίνεται ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ της ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΝΕΡΟΥ !!!!!!

Ο Απεραθίτικος Λαός, έμπρακτα και φανερά, πρέπει να καταδικάσει ο ίδιος το φαινόμενο της ΑΣΚΟΠΗΣ κι ΑΛΟΓΙΣΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ (κυρίως γεωργικής - αρδευτικής χρήσης), αλλά ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ.

Να ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ για τα καλά , πως φέτος ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΝΕΡΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ....ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ .

ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ : ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ να ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ώστε να δώσουμε ΛΥΣΕΙΣ σ αυτό το σημαντικό και …καυτό ….ζήτημα . 
Τ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΥ