Νάξος - Συρμαλένιος: Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τον Πύργο Χειμάρρου

Ερώτηση με θέμα την  έναρξη και αποπεράτωση εργασιών αποκατάστασης του Πύργου Χειμάρρου, στο Φιλώτι Νάξου κατέθεσαν στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και ο Πάνος Σκουρολιάκος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, ο Πύργος Χειμάρρου βρίσκεται στην Κοινότητα Φιλωτίου Νάξου, στο δρόμο προς Καλαντό, την νοτιότερη παραλία του νησιού. Είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία ελληνιστικής περιόδου (4ος-3ος αιώνας π.Χ.), καθώς υψώνεται στα 15 μέτρα και είναι από τους ελάχιστα σωζόμενους στον Αιγιακό χώρο, αποτελώντας ένα εξαιρετικό δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής της περιόδου αυτής. Δυστυχώς, όμως η τραγική καθυστέρηση στη συντήρηση και ανάδειξη του μπορεί να αποβεί μοιραία για την ίδια την ύπαρξη του. Το μνημείο είναι εκτεθειμένο σε διάβρωση από τα υποστυλώματα (σκαλωσιές) και σε περαιτέρω φθορά και κίνδυνο κατάρρευσης.

Με βάση πληροφορίες από την πρόσφατη Έκτακτη Διάσκεψη για τη σωτηρία και την ανάδειξη του Πύργου Χειμάρρου που διοργανώθηκε την 31/05 από τον Σύλλογο Φιλωτιτών, έχει ήδη εκδοθεί βεβαίωση πίστωσης για τις απαλλοτριώσεις από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.), και αναμένεται ο ορισμός της κύριας τιμής μονάδας.

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων, αρχαιοελληνική, βυζαντινή ή ενετική, χρήζει της μέγιστης προσοχής εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών, των συναρμόδιων υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, συγκινεί με τον πλουραλισμό και την αισθητική της, διαμορφώνει ένα μοναδικό ανθρωπογενές πολιτισμικό περιβάλλον για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, και κρίνεται ανεκτίμητης αξίας σε επίσημες ανακοινώσεις και επιστημονικά συνέδρια.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Πότε προβλέπεται να εκδοθεί το ΦΕΚ για τη Βεβαίωση Πίστωσης για τις απαλλοτριώσεις;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαραίτητων σωστικών ενεργειών, όπως τα επείγοντα στερεωτικά μέτρα; έχουν προϋπολογιστεί τα αντίστοιχα κονδύλια στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020;
  3. Έχει γίνει μελέτη για το κόστος πλήρους αποκατάστασης του μνημείου; Πότε προβλέπεται να γίνει ώστε να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης;
  4. Υπάρχει πρόβλεψη για φύλαξη και περίφραξη του μνημείου ώστε να είναι ασφαλείς οι επισκέπτες;  

Δείτε στο τέλος του άρθρου την σχετική ερώτηση

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news...

Συνημμένα Αρχεία: