Νάξος: Ταξίδι στη Μάλαγα, παρουσία σε τρισάγιο μνήμης

Πριν από μερικές ημέρες είχαμε αναφερθεί στην προσπάθεια που γίνεται από ολοένα και περισσότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάγκη υλοποίησης δράσεων εξοικονόμησης των υδάτινων πόρων τους. Ανάμεσά τους  και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ο οποίος προχώρησε ήδη στην προχρηματοδότηση και εκτέλεση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg Med: CONSUME-LESS: «Κατανάλωσε λιγότερο στις Μεσογειακές Τουριστικές Κοινότητες». Ο γενικός στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της βιωσιμότητας των αναπτυξιακών πολιτικών για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και την ανάπτυξη βιώσιμου και υπεύθυνου παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στις παράκτιες και γειτονικές θαλάσσιες περιοχές στην περιοχή της Μεσογείου.

Το ταξίδι στη Μάλαγα 
Και όπως διαβάζουμε σε σημερινό δελτίο Τύπου, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κος Μανόλης Μαργαρίτης, βρέθηκε στην Ισπανία και δη στη Μάλαγα όπου πήρε μέρος σε σειρά συναντήσεων πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όπως διαβάζουμε «Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Consumeless, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, συνοδευόμενος από τη Γραμματέα του Κατερίνα Μαργαρίτη επισκέφθηκαν τη Μάλαγα, προκειμένου να λάβουν μέρος στις εργασίες των εταίρων του προγράμματος.  
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από πέντε χώρες (Ισπανία, Μάλτα, Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία). Εκτός από την ανάλυση της προόδου του έργου, οι συναντήσεις περιλάμβαναν επίσης εργαστήριο για τη δημιουργία ενός οικολογικού σήματος, με σύνθημα «Καταναλώνουμε λιγότερο», που θα τοποθετηθεί σε καταστήματα και τουριστικά κέντρα που ακολουθούν τη φιλοσοφία του έργου.

Το Consumless είναι μέρος του προγράμματος Interreg MED, που χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ. Στόχος του είναι να προτείνει δράσεις για την υπεύθυνη κατανάλωση ύδατος και ενέργειας και για τη μείωση των αποβλήτων σε παράκτιους δήμους. Ο βασικός σκοπός του είναι να επιτευχθεί σημαντική μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τουρισμού σε τοπικό επίπεδο στις μεσογειακές πόλεις, με τον καθορισμό και την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και κοινής στρατηγικής βιώσιμης διαχείρισης, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του παράκτιου τουρισμού». 

Να σημειώσουμε βέβαια ότι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων συμμετέχει ως Δήμος Πιλοτικής Εφαρμογής του Προγράμματος με στόχο την εφαρμογή και τελειοποίηση του τουριστικού μοντέλου «Κατανάλωσε λιγότερο» στο οποίο προβλέπονται η ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών ειδών δράσεων σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, νερού, την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και μέτρα διαχείρισης τους, την προσφορά υπηρεσιών “consume-less” με την ενεργό εμπλοκή παρόχων τουριστικών υπηρεσιών καθώς και την ενημέρωση του κοινού μέσω εκστρατειών που θα βασίζονται στη χρήση καινοτόμων λύσεων. Το έργο θα διαρκέσει έως και τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2.635.000 ευρώ.

Και βέβαια να προσθέσουμε ότι ο κος Μαργαρίτης έδωσε το παρών σε μία ακόμη εκδήλωση ιδιαίτερη σημαντική για τη Νάξο «Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του προγράμματος, η Ελληνική αποστολή επέστρεψε στην Ελλάδα την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου.  Την Κυριακή το πρωί, ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης παρέστη στο μνημόσυνο των 6, μεταξύ των οποίων και του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, που με απόφαση έκτακτου Στρατοδικείου εκτελέστηκαν μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και που ο Άρειος Πάγος αθώωσε πρόσφατα (σ.σ. το 2010), καθώς έκρινε την τότε απόφαση ως πάσχουσα πλάνης».