Νάξος - Β. Κατσαράς ("Ενωμένοι Μπορούμε"): «Ας δώσουμε Ν-αξία στους τουρίστες μας»

Με τον συνδυασμό «Ενωμένοι Μπορούμε» του υποψηφίου Δημάρχου Νάξου  και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανό, κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές διεκδικώντας την είσοδό του στο … Δημαρχείο ο Βαγγέλης Κατσαράς, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Στην ερώτηση γιατί με τον Λιανό απαντάει χωρίς δεύτερη σκέψη «Εμπιστεύομαι τον Δημήτρη Λιανό, γι’ αυτό και επέλεξα να σταθώ δίπλα του ως Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος».

Οσο για το όραμά του; «Να αναδείξουμε τη Νάξο στο παγκόσμιο κοινό ως έναν ιδανικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου, έχοντας, ταυτόχρονα, ως δεδομένο ότι αυτό, με τη σειρά του, θα ωφελήσει σημαντικά και τα νησάκια των Μικρών Κυκλάδων. Στα πλαίσια αυτά, επικεντρωνόμαστε σε ενέργειες που θα προσφέρουν πραγματική αξία στους τουρίστες μας, η οποία θα πηγάζει από την πλήρη αξιοποίηση του ανθρωπογενούς, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος του νησιού».

Αναλυτικά μας αναφέρει μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα (v-katsaras.gr):  «Όραμά μας, ως δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, αποτελεί να αναδείξουμε τη Νάξο στο παγκόσμιο κοινό ως έναν ιδανικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου, έχοντας, ταυτόχρονα, ως δεδομένο ότι αυτό, με τη σειρά του, θα ωφελήσει σημαντικά και τα νησάκια των Μικρών Κυκλάδων. Στα πλαίσια αυτά, επικεντρωνόμαστε σε ενέργειες που θα προσφέρουν πραγματική αξία στους τουρίστες μας, η οποία θα πηγάζει από την πλήρη αξιοποίηση του ανθρωπογενούς, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποθέματος του νησιού.

Η φυσική ομορφιά

Αποσκοπώντας να τονίσουμε τη μοναδικότητα της τουριστικής εμπειρίας στη Νάξο, οφείλουμε να επενδύσουμε στη σαγήνη και ιδιαιτερότητα του φυσικού της τοπίου. Εκμεταλλευόμενοι, λοιπόν, με σεβασμό πάντα, την αρχέγονη γοητεία και τους περιβαλλοντικούς θησαυρούς της, αξίζει να ενισχύσουμε και προβάλουμε κάθε δραστηριότητα, εξόρμηση και εξερεύνηση (πεζοπορία, καταδύσεις, ιππασία, θαλάσσια σπορ κ.λπ.) που συνδυάζεται με την επιβλητική φύση της, με φόντο το πράσινο των βουνών της και το γαλάζιο της θάλασσάς της.

Οι παραδόσεις και τα τοπικά προϊόντα

Καθώς η πλούσια τοπική παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά της Νάξου εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη μέχρι σήμερα, οφείλουμε να αφοσιωθούμε στη διαφύλαξη και διάδοση του έντονου πολιτιστικού στοιχείου της. Έτσι, στοχεύουμε να προσελκύσουμε αυξημένη τουριστική κίνηση μέσα από μία αναβαθμισμένη παρεχόμενη εμπειρία στα αξιοθέατα του τόπου μας, όπως αρχαιολογικούς χώρους, θρησκευτικά μνημεία, μουσεία κ.λπ. (πολιτιστικός τουρισμός).

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επίσκεψη στη Νάξο συνιστά μία συναρπαστική γνωριμία όχι μόνο με τα ναξιώτικα ήθη και έθιμα, αλλά και με τα εκλεκτά προϊόντα της ναξιακής γης. Την ίδια στιγμή, το ταξίδι στο νησί μας ισοδυναμεί με μία ακαταμάχητη γαστρονομική περιήγηση. Προκειμένου, λοιπόν, ο τουρίστας να βιώσει στο έπακρο τα πλεονεκτήματα της συνάντησής του με τη ναξιακή παράδοση, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην προώθηση της τοπικής παράδοσης, παραγωγής και γευστικής πολυτέλειας.

Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη διοργάνωση συγκεκριμένων δράσεων, όπως εκθέσεις, πολιτιστικά δρώμενα, επαρκή ενημέρωση σχετικά με το πρότυπο της ναξιώτικης διατροφής, εκτεταμένη παρουσίαση τοπικών προϊόντων σε καμπάνιες και αρθρογραφία κ.ά..

Το επίπεδο εξυπηρέτησης και οι παροχές

Επιδιώκοντας να προσδώσουμε ποιότητα σε κάθε πτυχή της παραμονής των επισκεπτών στο νησί της Νάξου, εμβαθύνουμε ιδιαίτερα στον παράγοντα της εξυπηρέτησης και πλήρους πληροφόρησης.

Γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο, θεωρούμε ότι η εκπαίδευση και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού σε σημεία υποδοχής και εξυπηρέτησης του τουριστικού κοινού (καλλιέργεια τουριστικής παιδείας) είναι επιβεβλημένη – και, µάλιστα, σε ευρεία κλίμακα, τόσο στο προσωπικό των αμιγώς τουριστικών επιχειρήσεων όσο και σε επαγγέλματα «δορυφόρους» (όπως οδηγοί µέσων µεταφοράς, ξεναγοί, στελέχη υπηρεσιών κ.λπ.). Επιπρόσθετα, η στροφή στην ποιότητα επιτάσσει τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών, αλλά κυρίως την κάλυψη των ελλείψεων σε ειδικές τουριστικές υποδομές (τουριστικοί λιμένες, προπονητικά κέντρα, συνεδριακά κέντρα κ.ά.), καθώς και την επέκταση του εναλλακτικού – θεματικού τουρισμού, οι υποδομές του οποίου αποτελούν τις βάσεις ανάπτυξής του.

Τέλος, για τη μέγιστη διευκόλυνση των τουριστών μας, πιστεύουμε ότι πρέπει να εστιάσουμε στους παράγοντες της προσβασιμότητας, της μετακίνησης και της καινοτομίας των παροχών μας. Προάγοντας τη φιλική μετακίνηση και τη δυνατότητα εύκολης μετάβασης σε κοντινούς προορισμούς, πρόκειται να διασφαλίσουμε την ευελιξία και ασφάλεια των επισκεπτών. Από την άλλη, χάρη στην έξυπνη τεχνολογία, μπορούμε να εξοικονομήσουμε κόστος και χρόνο για τους τουρίστες μας, μέσα από σύγχρονες δυνατότητες όπως ασύρματο δίκτυο WiFi σε κεντρικά σημεία, έξυπνες θέσεις πάρκινγκ, υπόγειους κάδους κ.ά..”