Νάξος - Β. Βρούτσης: Περί ναφθαλίνης και ... "Κυβερνησιμότητα"

Αρκετές αλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής και ουσιαστικά φέρνουν τα πάνω κάτω στους Δήμους και Κοινότητες... Και ουσιαστικά διαφοροποιούν και το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Μαϊου καθότι οι πολίτες ψήφισαν με βάση την απλή αναλογική και τον "Κλεισθένη", όμως από την 1η Σεπτεμβρίου, τα δεδομένα θα έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά με πρόσχημα την "Κυβερνησιμότητα"...  

Και ο Βασίλης Βρούτσης - υποψήφιους Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επικεφαλής της Παράταξης "Δύναμη Δημιουργίας" καταθέτει στην προσωπική του ιστοσελίδα τους προβληματισμούς του για την επόμενη ημέρα τόσο σε Εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο με βάση αυτές τις αλλαγές που έρχονται... Και ουσιαστικά μιλάει για την "νέα κυβέρνηση που μυρίζει ...ναφθαλίνη" αλλά και για τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που επί της ουσίας "στα εννέα χρόνια, θα προστεθούν ακόμη τέσσερα" κι αυτό γιατί τίποτα δεν έχει αλλάξει... 

Ας δούμε αναλυτικά την ανάρτησή του... "Κυβερνησιμότητα" και κουραφέξαλα. 1+1=2. Αυτό που τους ενδιαφέρει, είναι να κάνουν ό,τι θέλουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα και να ελέγχουν ανενόχλητοι τον μηχανισμό, που θα τους δίνει αιώνια τις εκλογές.

Από πού να τις πιάσεις και πού να τις αφήσεις τις νέες διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι χρησιμοποιεί την Δημοκρατία για να την καταργεί.

Κατάφερε να κάνει το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης πιο οπισθοδρομικό και δημαρχοκεντρικό από τον Καλλικράτη.

Μεταξύ άλλων, απαξιώνει τις τοπικές κοινότητες, που με τον Κλεισθένη προβλεπόταν αναβάθμιση τους με το θεσμό των κοινοτικών προϋπολογισμών, που θα έδινε το δικαίωμα στις τοπικές κοινωνίες να σχεδιάσουν, να προγραμματίσουν και εν τέλει να υλοποιήσουν έργα για τον τόπο τους. Τελικά τις κάνει πάλι γνωμοδοτικές....

Καταργεί την απλή αναλογική στην Οικονομική Επιτροπή την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και τα Νομικά Πρόσωπα. Απαξιώνει εντελώς την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο καθιστά διακοσμητικό, όπως επίσης και την αντιπολίτευση.

Η νέα κυβέρνηση μυρίζει ναφθαλίνη.

Μιλάει υποκριτικά για «αδέσμευτη αυτοδιοίκηση», προτρέπει «Μένουμε Ευρώπη» και λέει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης. «Να γίνουμε Ευρωπαίοι». Παρ’ όλα αυτά αρνείται πεισματικά και μάλιστα ως διαχρονική προμετωπίδα της πολιτικής της, την απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, αν και στις περισσότερες χώρες, τις οποίες θέλει να μιμηθούμε, ισχύει για τους δήμους και τις περιφέρειες.

Ασφαλώς γίνεται αντιληπτό σε όλους τι σημαίνει αυτό και για το δικό μας Δήμο. Με την απλή αναλογική υπήρχε, αν μη τι άλλο, η προσδοκία ότι η νέα δημοτική αρχή θα ήταν αναγκασμένη πια να συνεργαστεί και να λάβει υπόψη της κάποιες προτάσεις μας και να τις υλοποιήσει. Θα ήταν επιτέλους υποχρεωμένη, όσο και αν είναι γνωστό ότι δεν το θέλει, να κάνει διάλογο. Τώρα απλά στα εννέα χρόνια, θα προστεθούν άλλα τέσσερα. Γιατί, δεν ξέρω αν το έχετε διαπιστώσει, αλλά είναι ακριβώς οι ίδιοι ενώ επίσης εξακολουθούν, μετά τις τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις να κρατούν στα χέρια τους " το μαχαίρι και το πεπόνι".