Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: "Ενίσχυση του ΕΚΑΒ, άμεση ανάκληση της απόφασης του ΥΕΘΑ...

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: “Ενίσχυση του ΕΚΑΒ, άμεση ανάκληση της απόφασης του ΥΕΘΑ για την μη διάθεση αεροπλάνων για διακομιδές”

|

Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων: “Η πολιτική της Κυβέρνησης για παραχώρηση στον ιδιωτικό τομέα φιλέτων της Υγείας καθίσταται επικίνδυνη ιδιαίτερα  για όσους κατοικούμε μόνιμα  στα Νησιά –  Ενίσχυση του ΕΚΑΒ Κυκλάδων και άμεση ανάκληση της απόφασης του ΥΕΘΑ για την μη διάθεση αεροπλάνων για διακομιδές”

Εν μέσω πανδημίας το ΕΚΑΒ στα νησιά παραμένει χωρίς διαθέσιμο αεροπλάνο από τις 28/5   ανοίγοντας και εδώ το δρόμο σε ιδιώτες.

Το κενό προτίθεται να καλύψει η κυβέρνηση με την συνδρομή ιδιωτικών πτητικών μέσων,  προφασιζόμενη τις αυξημένες ανάγκες διακομιδών, λόγω covid-19 κατά την τουριστική περίοδο και αδυναμίας των Ενόπλων Δυνάμεων να ανταποκριθούν. Στο πλαίσιο αυτό είναι δεδομένο ότι το μέλλον της βάσης του ΕΚΑΒ Κυκλάδων στη Σύρο καθίσταται αβέβαιο.

Στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 3/6/2020, αναφέρεται η θερινή περίοδος (έως 30/9) ως η περίοδος που θα επιχειρούν τα ιδιωτικά πτητικά μέσα, μετά την κατάρτιση καταλόγου των διαθέσιμων προς σύμπραξη με το ΕΚΑΒ.  Εύλογα αναρωτιέται κανείς, ποιός ιδιώτης θα μετασκευάσει το αεροπλάνο του προκειμένου να «συμπράξει» για ένα τρίμηνο; Προφανώς, ανοίγει η πίσω πόρτα για πιο μόνιμες συνεργασίες με επιχειρηματίες, που όπως πάντα επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις επιχειρηματικές τους απώλειες με δημόσιο χρήμα, κατ΄αναλογία των χρυσοπληρωμένων θαλάσσιων διακομιδών με ψαρόβαρκες.

Η εμπειρία της χρήσης των ιδιωτικών μέσων, όσο κι αν παρουσιάζεται άμεση και αποτελεσματική, είναι πικρή και έχει σημαδέψει το ΕΚΑΒ με απώλειες διασωστών, γιατρών, ασθενών και συνοδών, μετά την πτώση τριών εξ αυτών (Σούνιο, Ικαρία, Ανάφη).

Όλα αυτά αρκετά πριν την πρόσφατη αναβάθμιση και την ίδρυση του ΕΚΑΒ Κυκλάδων και την χρήση πιστοποιημένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου με ειδικευμένο προσωπικό πτητικού μέσου. Σημειώνεται ότι οι ελάχιστες αερο-διακομιδές, που έχουν εκτελεστεί αυτά τα χρόνια από ιδιωτικά πτητικά μέσα διαμέσου των ασφαλιστικών εταιριών, γίνονται μόνο κατά την διάρκεια της μέρας, ποτέ νύχτα, μόνο με καλό καιρό και με επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών εντελώς ανεξέλεγκτο, συχνά ανύπαρκτο. 

Η ανάγκη αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος σε υγειονομικά ασφαλές περιβάλλον θα τύχει  ευρείας χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές ενισχύσεις στο άμεσο μέλλον. Αντί λοιπόν  να γίνει αποδέκτης αυτών των ενισχύσεων το ΕΚΑΒ και να ενδυναμωθεί μια δημόσια υπηρεσία, που έχει μοναδική τεχνογνωσία  και διαθέτει πανελλήνια δομή και οργάνωση, στην κρίσιμη στιγμή της «είσπραξης» ενίσχυσης εμφανίζονται τα «δικά μας παιδιά», τα ίδια που κατά την διάρκεια της πανδημίας αρνήθηκαν ακόμη και την μεταφορά των tests για  covid-19  με τα αεροσκάφη τους.

Καταγγέλλουμε την επιστροφή σε επισφαλείς και πανάκριβες διακομιδές, που θα πληρώνονται από δημόσιο χρήμα μετά την θάλασσα και στον αέρα. Η πολιτική της Κυβέρνησης για παραχώρηση στον ιδιωτικό τομέα φιλέτων της Υγείας καθίσταται επικίνδυνη ιδιαίτερα  για όσους κατοικούμε μόνιμα  στα Νησιά.

Καλούμε τις κοινωνίες των νησιών να αντιδράσουν, τα σωματεία εργαζομένων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Υγειονομικοί να πάρουν θέση μπροστά σε αυτή την οπισθοδρόμηση, στην επισφάλεια και την κατασπατάληση του Δημόσιου Χρήματος. Καταγγέλλουμε τους κυβερνητικούς βουλευτές και Υπουργούς των Κυκλάδων για συνενοχή σε αυτό το πλήγμα ενάντια στην υγειονομική ασφάλεια των κατοίκων και την ολιγωρία τους προσβλέποντας στην πελατειακή αξιοποίηση των διακομιδών. Η σκηνοθεσία έχει υπογραφή Μαξίμου και το γνωρίζουν.

Η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, γιατί αυτό ήταν το μόνο στήριγμα των πολιτών στη διάρκειά της και παραμένει. Δεν επιτρέπουμε να τη μετατρέψει η κυβέρνηση σε ευκαιρία πλουτισμού για ολίγους με χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών μας.

Ζητάμε ενίσχυση του ΕΚΑΒ Κυκλάδων και άμεση ανάκληση της απόφασης του ΥΕΘΑ για την μη διάθεση αεροπλάνων στο ΕΚΑΒ. Τέτοιες επιλογές μόνο επικίνδυνες μπορούν να αποβούν για τους κατοίκους των νησιών και να επιφέρουν ακόμη ένα πλήγμα στον τουρισμό, διαλαλώντας σε όλο τον κόσμο ότι οι προορισμοί μας καθίστανται όλο και λιγότερο ασφαλείς.

Από χειροκροτήματα χορτάσαμε. 

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Το μέλλον του νερού στα χέρια της επιστήμης – Το έργο WATERWISE σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Πανεπιστήμια και εταιρείες τεχνολογίας ενώνουν δυνάμεις για την ανάπτυξη ενός «έξυπνου» μοντέλου διαχείρισης νερού με βάση το υδατικό αποτύπωμα κάθε περιοχής

Πανναξιακός ΑΟΚ: Κρατάει το βασικό κορμό, μένουν οι Μάκαρης, Προδρόμου, Αρτσάνος, Κρανιάς

Ο Πανναξιακός «χτίζει» πάνω στην εμπειρία και τη σταθερότητα – Τέσσερις βασικοί παίκτες συνεχίζουν για τη νέα σεζόν στη National League 2.

Εντατικοί έλεγχοι πυρασφάλειας στα πλοία με εντολή Κικίλια

Διπλοί ετήσιοι έλεγχοι στα επιβατικά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν δρομολόγια Ελλάδας–Ιταλίας, με ενίσχυση των μέτρων ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας.

Η πόλη που νίκησε τα τροχαία – Ένας χρόνος χωρίς θύματα στο Ελσίνκι. Πως τα κατάφεραν

Με στοχευμένα μέτρα και αλλαγή νοοτροπίας, η φινλανδική πρωτεύουσα κατάφερε να μη χάσει καμία ανθρώπινη ζωή στους δρόμους της επί 12 μήνες.

Ιούλιος 2025: Δεύτερος θερμότερος μήνας στη Βόρεια και Στερεά Ελλάδα από το 2010

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι υψηλές θερμοκρασίες καθόρισαν τον φετινό Ιούλιο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μυθική “πτήση” Καραλή: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 6,08μ., στην ελίτ του παγκόσμιου επί κοντώ (video)

Ο Εμμανουήλ Καραλής έγινε ο 4ος αθλητής στην ιστορία που ξεπερνά τα 6,08 μέτρα στο επί κοντώ – Θρυλικό άλμα μπροστά σε χιλιάδες θεατές στο Πανθεσσαλικό.

Άνδρος – Λειψυδρία: Τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης και χρηματοδότηση 190.000 ευρώ

Με σχέδιο άμεσης παρέμβασης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου επιχειρεί να ανακουφίσει το νησί από την οξεία λειψυδρία, μέσα από μονάδες αφαλάτωσης και γεωτρήσεις.

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Beach Party 2025 στον Αμμίτη για καλό σκοπό – Επιστρέφει πιο δυνατό από ποτέ!

Στις 5 Αυγούστου στην Παραλία Αμμίτης – Πολιτιστικοί Σύλλογοι ενώνουν δυνάμεις σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με μουσική, φαγητό και φιλανθρωπική διάθεση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 39 Δήμοι της Ελλάδας λόγω λειψυδρίας, SOS από το Αιγαίο και την Κρήτη

Η Ελλάδα «στεγνώνει»: Δήμοι από το Αιγαίο μέχρι τη Θράκη ζητούν βοήθεια – Η ανεπάρκεια νερού γίνεται καθημερινή απειλή για πολίτες, γεωργία και τουρισμό

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.