Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΝησιωτικοί δήμοι χωρίς υπαλλήλους... Σταματήστε το

Νησιωτικοί δήμοι χωρίς υπαλλήλους… Σταματήστε το

|

Ηχηρή παρέμβαση του βουλευτή Δωδεκανήσου κου Κόνσολα για το θέμα της απουσίας μονίμου προσωπικού στους μικρούς νησιωτικούς δήμους του Νοτίου Αιγαίου αναφέροντας ως παράδειγμα τον Δήμο Κάσο που δεν έχει ούτε ένα υπάλληλο (!!!) 

Πριν από περίπου ένα μήνα, Δήμαρχοι από μικρούς νησιωτικούς δήμους της Ελλάδας είχε συναντηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών, κο Παναγιώτη Κουρουμπλή και το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η έλλειψη μονίμων υπαλλήλων με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν σωστά οι δήμοι και να παρουσιάζουν σημαντικά λειτουργικά προβλήματα… Ο κος Κουρουμπλής είχε δεσμευτεί σχετικά με την προτεραιότητα που θα δοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο στις προσλήψεις για τους 13 μικρούς σε πληθυσμό νησιωτικούς Δήμους της χώρας, συζητώντας παράλληλα μαζί τους και θέματα υποχρηματοδότησης, προγραμματισμού έργων καθώς και ζητήματα απορρόφησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Ένα μήνα αργότερα, σήμερα, έρχεται ο Βουλευτής Δωδεκανήσων κος Κόνσολας να επαναλάβει την ίδια σχεδόν ερώτηση που κάνει από το 2012 σχετικά με την απουσία μονίμων υπαλλήλων στους δήμους Δωδεκανήσου και Κυκλάδων με αποτέλεσμα την υποστελέχωση και αδυναμία σωστής λειτουργίας.

Αλλαγή θεσμικού πλαισίου

Και όπως σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα, είναι ανάγκη να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για την απαγόρευση των προσλήψεων στους μικρούς νησιωτικούς δήμους. Ο Βουλευτής τονίζει ότι οι μικροί νησιωτικοί δήμοι, όχι απλά υπολειτουργούν, αλλά είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών και υπηρεσιών. Ο Μάνος Κόνσολας επικαλείται την περίπτωση του Δήμου Κάσου, ο οποίος λειτουργεί χωρίς ούτε έναν υπάλληλο, αλλά και του Δήμου Χάλκης, που δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό απαραίτητο για την καθαριότητα, όπως και του Δήμου Λειψών, που στερείται των υπηρεσιών ενός διοικητικού υπαλλήλου αλλά και ενός απαραίτητου υπαλλήλου για την ύδρευση.

Ο Μάνος Κόνσολας ζητά να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να εξαιρεθούν οι μικροί νησιωτικοί δήμοι από την απαγόρευση των προσλήψεων. Παράλληλα, θέτει και το ζήτημα της υποστήριξης των οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών στους μικρούς νησιωτικούς δήμους, ζητώντας να υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης εξωτερικών συνεργατών για να καλυφθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει:

 «Αποδεικνύεται ότι ο Καλλικράτης (ν.3852/2010) σχεδιάστηκε με απόλυτη προχειρότητα. Οι μικροί νησιωτικοί δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο απαγόρευσης προσλήψεων αλλά και με τα εμπόδια που υπάρχουν. Αν δεν υπάρξει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αν δεν αντιληφθεί η Πολιτεία τις ιδιαιτερότητες των μικρών νησιωτικών δήμων, η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Υπάρχουν μικροί νησιωτικοί δήμοι που δεν έχουν ούτε έναν υπάλληλο, δήμοι που δεν μπορούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2016

Αρ.πρωτ: 7310/27-7-2016

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΘΕΜΑ: «Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις προσλήψεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υποστελέχωσης και διοικητικής λειτουργίας των νησιωτικών δήμων»

Κύριε Υπουργέ,

Ο νόμος 3852/2010 (Καλλικράτης) δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των μικρών νησιωτικών δήμων, τη στιγμή, μάλιστα, που τους εκχώρησε αρμοδιότητες που δεν μπορούν να ασκήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και πόρων.

Οι ανάγκες δημοσιονομικής εξυγίανσης επέβαλλαν την απαγόρευση των προσλήψεων, η οποία πήρε οριζόντια διάσταση χωρίς να εξαιρεί τους μικρούς νησιωτικούς δήμους.

Αυτή τη στιγμή, στους συγκεκριμένους δήμους, έχει δημιουργηθεί μια ζοφερή κατάσταση. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν διαθέτουν προσωπικό και οι διοικητικές ανάγκες τους, η καθημερινή τους λειτουργία, αλλά και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες, είτε καλύπτονται εθελοντικά από Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους και πολίτες είτε είναι αδύνατον να καλυφθούν, με αποτέλεσμα οι μικροί νησιωτικοί δήμοι να υπολειτουργούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Κάσου δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο ενώ ο Δήμος Χάλκης δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό για την καθαριότητα.

Ο Δήμος Λειψών δεν μπορεί να προσλάβει ένα διοικητικό υπάλληλο, απαραίτητο για τη λειτουργία του, αλλά και έναν υδραυλικό, απαραίτητο για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών ύδρευσης.

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στη Νίσυρο, στην Αστυπάλαια, στην Τήλο, στο Αγαθονήσι, στο Καστελλόριζο και στη Σύμη.

Το νέο νομοσχέδιο που έχει θέσει σε διαβούλευση το Υπουργείο Εσωτερικών δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα υποστελέχωσης των νησιωτικών δήμων σε ό, τι αφορά στο προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία τους (διοικητικό προσωπικό, καθαριότητα, εργάτες, οδηγοί, υδραυλικοί).

Δεν αντιμετωπίζει, επίσης, και το πρόβλημα της υποστήριξης τους στο πεδίο των τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών αφού το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, δεν τους επιτρέπει να προσλαμβάνουν εξωτερικούς συνεργάτες.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, είναι σχεδόν αδύνατη η λειτουργία των μικρών νησιωτικών δήμων, με ό, τι αυτό σημαίνει για τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Ανάλογα προβλήματα, εκτός από τους μικρούς νησιωτικούς δήμους στα Δωδεκάνησα, υπάρχουν και στα νησιά των Κυκλάδων.

Είναι ξεκάθαρο ότι απαιτείται, όχι μόνο η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου του Ν.3852/2010 για τη λειτουργία των μικρών νησιωτικών δήμων, αλλά και του θεσμικού πλαισίου για τις προσλήψεις. Οι μικροί νησιωτικοί δήμοι πρέπει να εξαιρεθούν από την απαγόρευση των προσλήψεων, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, που να διευκολύνει την υποστήριξη τους στο επίπεδο των οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών, επιτρέποντάς τους να προσλαμβάνουν εξωτερικούς συνεργάτες για την κάλυψη των αναγκών στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την εξαίρεση των μικρών νησιωτικών δήμων από την απαγόρευση προσλήψεων προσωπικού, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν, πλέον, να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού.

2. Εάν προτίθεται να αναμορφώσει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο και να δώσει τη δυνατότητα και μαζί τους πόρους στους μικρούς νησιωτικούς δήμους για να προσλαμβάνουν εξωτερικούς συνεργάτες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσων 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα