ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ: έρχεται …αγρανάπαυση για τον Τσολάκη

Ήταν η 2η Οκτωβρίου του 2014… Πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υπό την προεδρία του Γιάννη Τσολάκη. Και το βασικό σύνθημα εκείνης της συνεδρίασης ήταν «Ξεκινάμε από το «νοικοκύρεμα» και έπειτα πάμε στις δράσεις». Κι έτσι συνέχισε. Με αργά αλλά αποφασιστικά βήματα. Έστω και μόνος του κάποια στιγμή. Είδαμε αρχικά τα υλικά του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ να αποθηκεύονται σε μία αποθήκη, αργότερα είδαμε τους αθλητικούς χώρους να ομορφαίνουν, να καθαρίζονται και να είναι προσιτοί στο ευρύ κοινό ενώ μπήκε και μία τάξη στους Παιδικούς σταθμούς. Όμως, το συγκεκριμένο Νομικό Πρόσωπο είναι απλά …τεράστιο. Δεν υπάρχει αντιστοιχία σε όλη τη Νησιωτική Ελλάδα ενός Νομικού Προσώπου με τόσες πολλές και σημαντικές αρμοδιότητες. Και το χειρότερο; Χωρίς υπαλλήλους… Και μοιραία έρχεται η κόπωση, σωματική και ψυχική…

Τι σχέση έχει ο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ με το αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο; Πολύ μεγάλη. Κι αυτό γιατί ένα (νο 7) από τα ζητήματα είναι και η ανασυγκρότηση των συμβουλίων σε όλες τις Επιτροπές και Νομικά Πρόσωπα του Δήμου… Διαρροές δεν έχουμε έως τώρα… Άλλωστε όλοι λίγο έως πολύ θεωρούνται πετυχημένοι στο έργο τους. Όμως, υπάρχει ένα μικρό «αλλά». Κι αυτό έχει να κάνει με τον τομέα του Αθλητισμού, Πολιτισμού κι όλων των άλλων που καλείτε να διαχειριστεί το ΔΣ του συμβουλίου… Κι αυτό το «αλλά» έχει σχέση με τη νοοτροπία ενός ολόκληρου Δήμου και μίας κοινωνίας που αρέσκεται στην κριτική και το χειροκρότημα. Σε μία περίοδο όπου τα γειτονικά νησιά (από την Άνδρο έως τη Σύρο και από τη Σίφνο έως τη Σαντορίνη) ποντάρουν στους εθελοντές για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ακόμη και την πιο απλή δράση, στη Νάξο η απουσία τους είναι σημαντική. Όπως και αυτή ανάμεσά στους φορείς ή τους συλλόγους και τη Δημοτική Αρχή. Και το βλέπουμε αυτό σε κάθε συνεδρίαση. Είτε είναι τουριστική, είτε του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ ή όποιου άλλου φορέα του Δήμου.

Φταίει ο Δήμος; Φταίνε οι άνθρωποι που τον στελεχώνουν; Φταίει η δική μας νοοτροπία που είναι λίγο «ωχαδελφίστικη»; Όπως κι εάν έχει, δεν μπορεί ένας ή δύο ή και τρεις άνθρωποι να τρέχουν για όλους. Κάποια στιγμή κλατάρουν. Κάνουν «φούιτ» που λένε και στην ορεινή Νάξο.

Άλλη ματιά

Και δεν αποκλείεται αύριο να έχουμε εκπλήξεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιάννης Τσολάκης θέλει να απεμπλακεί από το ΔΣ του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ και ενδεχομένως οι λόγοι να είναι προσωπικοί. Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλείται όχι απλά να δώσει μία λύση αλλά και να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το συγκεκριμένο Νομικό Πρόσωπο. Να του δώσει την αυτοτέλεια να διαχειρίζεται δράσεις και να προγραμματίζει το μέλλον χωρίς τις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και το πέρασμα από το Δημαρχείο. Ο αθλητισμός, το περιβάλλον, ο Πολιτισμός είναι κομμάτια της καθημερινότητάς μας. Θα πρέπει να κατανοήσει ο Δήμος ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να κρατήσει τόσα καρπούζια κάτω από τη μασχάλη του. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι σύλλογοι. Δεν πρέπει να τα περιμένουν όλα από τη δημοτική αρχή. Οφείλουν να προστατεύσουν πρώτοι αυτοί τη περιουσία που διαχειρίζονται και να μην λειτουργούν με τη νοοτροπία του «ζητάω»… Κάποια στιγμή θα πρέπει να σηκώσουν το χέρι τους για να βρέξουν το παξιμάδι και να μην το θέλουν πάντα …βρεγμένο. Το ίδιο και οι εθελοντές. Η Νάξος πρέπει να ενεργοποιήσει τον εθελοντισμό που κρύβε μέσα της. Έως τώρα όλες οι διοργανώσεις στήνονται χάρη σε μία χούφτα ανθρώπους. Την ώρα που στην Σίφνο και στο φεστιβάλ Γαστρονομίας οι εθελοντές είναι αυτοί που το αναδεικνύουν. Το ίδιο και στη Σαντορίνη για το Santorini Experience με τους αρμόδιους φορείς να πλέκουν το εγκώμιο για όσους βοηθούν… Α και μην ξεχνάμε ότι η στελέχωση του Νομικού Προσώπου σε σχέση με τα άλλα νησιά και τα αντίστοιχα τμήματα είναι σχεδόν μηδαμινή…

Υποδομές

Και μία που μιλάμε για αθλητικές εγκαταστάσεις. Για μία ακόμη χρονιά έχουμε ζήτημα αδειοδότησης… Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν υπάρχει απάντηση. Ο χρόνος τρέχει και τα γήπεδα παρά τις ενέργειές που έχουν γίνει από το ΔΣ του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ είναι ακόμη στον … αέρα. Κι αυτή τη φορά αιτία είναι η οσφυοκαμψία των υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης. Ο κος Τζούρος – πρόεδρος του ΔΑΠΠΟΣ» είχε δηλώσει στην αθλητική εκπομπή «Γκολ Εσείς – Σέντρα Εμείς» του Aegean Voice 107.5 ότι οι πιέσεις για επιπλέον μέτρα αγγίζουν τα όρια του γελοίου. Αυτός είναι και ο λόγος που την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στους φορείς της Νάξου και την Αθλητική Γραμματεία. Από τη Νάξο και δη το ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ υπάρχει ο ισχυρός και η βεβαιότητα ότι τα γήπεδα του νησιού πληρούν όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές. Και νιώθουν απογοήτευση όταν σε άλλα νησιά ή περιοχές με υποδομές που δεν έχουν αυτές τις προδιαγραφές, δεν τίθεται θέμα και μόνο στην Νάξο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα.

Ας δούμε ποια είναι τα θέματα της αυριανής συνεδρίασης στην ημερήσια διάταξη:

1. Έγκριση διενέργειας διαγωνισμού για την προμήθεια ειδών καθαριότητας για τις ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης και των Σχολικών Επιτροπών Α/βμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων έτους 2016.

2. Έγκριση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών του έργου: «Ασφαλτόστρωση δρόμου από την κάτω πλατεία μέχρι την οικία Γιώργου Ξενάκη (Καλεβγάς) Τ.Κ. Μελάνων».

3ον Έγκριση κατανομής πίστωσης για την συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

4. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 86/2016 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Ο.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α., η οποία αφορά στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016, του νομικού προσώπου.

5. Διορισμός μελών και συγκρότηση διοικητικού συμβουλίου Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

6.  Διορισμός μελών και συγκρότηση διοικητικού συμβουλίου Β/θμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων .

7. Διορισμός μελών και συγκρότηση διοικητικού συμβουλίου ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

8. Διορισμός μελών και συγκρότηση διοικητικού συμβουλίου Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

9. Διορισμός μελών και συγκρότηση διοικητικού συμβουλίου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου.

10.  Λήψη απόφασης για καθορισμό εξόδων παράστασης Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. για το οικονομικό έτος 2016.

11. Λήψη απόφασης για καθορισμό εξόδων παράστασης Προέδρου και Αντιπροέδρου του ΔΛΤ Νάξου για το οικονομικό έτος 2016.

12. Λήψη απόφασης για καθορισμό αντιμισθίας Προέδρου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.