Νότιο Αιγαίο: Σε προτεραιότητα η "πάταξη της διαφθοράς"

Το πρώτο σκέλος έρευνας κοινής γνώμης που διενεργήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Κάπα Research, στο πλαίσιο συνδρομητικής έρευνας στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για την καταγραφή των πολιτικών και κοινωνικών τάσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική». Και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα.... Με την Οικονομία σε πρώτο λόγο, τα εθνικά θέματα λίγο πιο πίσω και βέβαια τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχουν πλεονέκτημα... 

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΨΗΦΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ
Το δείγμα που εξετάστηκε από την Καπα Research στο Νότιο Αιγαίο κλήθηκε να προσδιορίσει τα κριτήρια επιλογής των εκπροσώπων του στο Κοινοβούλιο.
Το 84% απάντησε ότι θα πρέπει να είναι «αποτελεσματικοί και αποφασιστικοί», το 52% «καταξιωμένοι κοινωνικά και επαγγελματικά», το 44% να είναι «ανεξάρτητοι από κόμματα και συμφέροντα του παρελθόντος» και μόλις ένα 29% έκρινε ότι θα πρέπει να είναι έμπειροι και ένα 27% «νέα πρόσωπα στην πολιτική»!

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν στις Εθνικές Εκλογές, οι ερωτηθέντες στο Νότιο Αιγαίο, σε ποσοστό 45% κατέταξαν ως κυρίαρχο κριτήριο «την πάταξη της διαφθοράς»!
Ενα 44% επέλεξε ως κριτήριο την έξοδο από τα μνημόνια και τη βελτίωση της οικονομίας, το ίδιο ποσοστό την μείωση των φόρων, το 25% την επίλυση χρόνιων εθνικών θεμάτων, το 22% την ιδεολογική του τοποθέτηση, το 20% την αύξηση του κατώτατου μισθού και το 18% την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την μείωση του δημοσίου.

Απαντώντας στην ερώτηση σε τι θα εναντιωθούν με την ψήφο τους στις Εθνικές εκλογές το 40% απάντησε «στο παλιό πολιτικό και οικονομικό προσωπικό», το 38% «στην ακροδεξιά», το 36% «στην κυβέρνηση και την Αριστερά», το 34% «στην συμφωνία με τα Σκόπια», το 28% «στην ανοχή στους μετανάστες» και «στην ανοχή στη βία» και μόλις το 25% «στο μνημόνιο και την επιτροπεία».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις που έδωσε το δείγμα στην ερώτηση «Ποιος πρωθυπουργός συμφέρει περισσότερο το νοικοκυριό;» αφού το 49% έκριναν ότι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μεταξύ των δύο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε ωστόσο 5% περισσότερες θετικές ψήφους.

Στην ερώτηση «Εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε;», που διερευνά την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 9,3 μονάδες, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ακολουθεί με 8,8 μονάδες η Χρυσή Αυγή, το Κίνημα Αλλαγής με 6,6 μονάδες και το ΚΚΕ με 4,7.

Η διαφορά δε μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης είναι συντριπτική υπέρ του πρώτου κόμματος με το 65% να θεωρεί ότι θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα από 25 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2018, σε δείγμα 657 ατόμων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω, βάσει της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ του 2011.
Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας το μέγιστο σφάλμα αυτής υπολογίζεται στο 3,8% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.
Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται με στρογγυλοποίηση στη μονάδα και ορισμένες απαντήσεις ενδέχεται να μην αθροίζουν στο 100%.