Οχι στην ξενοφοβία και το μίσος

Πριν από δύο ημέρες ο πρόεδρος της Απειράνθου κος Μπάκαλος στην προσωπική του ιστοσελίδα είχε προχωρήσει σε ανάρτηση με τίτλο «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΕΠΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;» και πρόσθετε ότι «Στην Κοινότητα Απειράνθου Νάξου, παρελήφθη ΕΓΓΡΑΦΟ από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με αριθμό πρωτοκόλλου 2429/17-02-2016 με ΘΕΜΑ : Προσδιορισμός Χώρων Καταφυγής & Καταυλισμού σε Περίπτωση Σεισμού....» στην συνέχεια παρέθετε δύο έγγραφα (σ.σ. υπάρχουν στο τέλος του άρθρου) και σκεπτόμενος μεγαλόφωνα αναρωτήθηκε «αν η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ , ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ κ.λ.π. έχουν κάποια πληροφόρηση από σεισμολόγους, όπως την ομάδα ΠΑΠΑΖΑΧΟΥ για επικείμενους σεισμούς ΣΤΟΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;Που τους υποχρεώνει, να ζητάνε τα απαιτούμενα στοιχεία, με ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;( !!!!!!!!!!! )»

Σήμερα, είχαμε την πρώτη αντίδραση, από την Δημοτική Κίνηση «Πολίτες για τα νησιά μας» και δη από τα μέλη της Απειράνθου, οι οποίοι με έγγραφο τους (βλ 16/03) αντικρούουν την δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Κοινότητας κου Μπάκαλου σχετικά με το προσφυγικό… Μάλιστα καταδικάζουν αυτές τις απόψεις ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τα σχετικά έγγραφα έχουν σχέση μόνο με την λήψη μέτρων σε περίπτωση ακραίων φαινομένων, έγγραφα που περιοδικά έρχονται στους δήμους ή τις περιφέρειας για να ανανεώσουν τους χώρους που έχουν δηλωθεί…

Ας διαβάσουμε την σχετική δημοσίευση της Δημοτικής Κίνησης «Πολίτες για τα νησιά μας» 

"ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙΣΕΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Τ.Κ. ΑΠΕΡΑΘΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ενώ ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται με αποτέλεσμα τις μαζικές δολοφονίες αμάχου πληθυσμού και το ξεσπίτωμα εκατομμυρίων κατατρεγμένων προσφύγων, κι ενώ συνεχίζονται οι πνιγμοί ανθρώπων κάθε ηλικίας υπό το ανάλγητο βλέμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, εμείς εδώ, στη μικρή κοινωνία της Νάξου, παρά την απόλυτη φρίκη που ζουν συνάνθρωποί μας, βλέπουμε να διατυπώνονται δημόσια ξενοφοβικές συνωμοσιολογικές απόψεις εκλεγμένων εκπροσώπων, χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης των λεγομένων τους.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κοινότητας Απειράνθου κος Μπάκαλος Γεώργιος, ορμώμενος από παντελώς άσχετα έγγραφα που εστάλησαν στην Τ.Κ. Απειράνθου, συντάσσει ένα ξενοφοβικό κείμενο που μόνο τον φόβο και τη μισαλλοδοξία μπορεί να σπείρει στους συντοπίτες μας, το οποίο αποδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ρατσιστικές και μισαλλόδοξες θέσεις και πρακτικές. Την ώρα που ο ίδιος κρύβει κάτω από το χαλί διάφορα σημαντικά και ασήμαντα έγγραφα που αφορούν το χωριό, την ώρα που αποποιείται ευθυνών για καίρια ζητήματα, την ώρα που στολίζει την αδιαφορία του δήμου με μεταξωτές κορδέλες, δημοσιοποιεί την αλληλογραφία της κοινότητας, ερμηνεύοντας το περιεχόμενο της με τρόπο που τον βολεύει για να αναπτύξει την ρητορική του και να παγιώσει την πολιτική του θέση. 

Σε μια χρονική συγκυρία που η ανθρώπινη ζωή αντιμετωπίζεται ως αριθμός, που συνάνθρωποί μας παλεύουν για την Ελευθερία και τη Ζωή χάνοντας την αξιοπρέπειά τους στο όνομα των πολέμων των ισχυρών, την ώρα που παιδιά σφαγιάζονται και άλλα πνίγονται στα νερά του Αιγαίου κατά εκατοντάδες, ανεύθυνες και σκοταδιστικού χαρακτήρα απόψεις και ανακοινώσεις σαν αυτή του προέδρου θα πρέπει να καταδικάζονται άμεσα.

Οι Απεραθίτες γνωρίζουν από προσφυγιά και - όπως όλοι οι κάτοικοι της Νάξου αγκάλιασαν όσους πρόσφυγες έφτασαν κατά καιρούς στο νησί - το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν. Απέναντι στο μίσος και τις ρατσιστικές απόψεις που κάποιοι προσπαθούν να διαιωνίσουν στο όνομα της ψηφοθηρίας, καλούμε τους Απεραθίτες να απαντήσουν με Αλληλεγγύη και Αγάπη στους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου. Καλούμε τους Απεραθίτες να μη δείξουν καμία ανοχή στους θιασώτες του μίσους προς το συνάνθρωπο. Καμία ανοχή σε όσους θέλουν να μας κάνουν να ξεχωρίσουμε τον κόσμο, εμείς παλεύουμε για να σμίξουμε τον κόσμο. Και όπως παλαιότερα ο συντοπίτης μας Μανόλης Γλέζος κατέβασε τη σβάστικα και όσα από πίσω της σέρνει, έτσι κι εμείς να μην αφήσουμε να επωαστεί το αυγό του φιδιού, αλλά να παλέψουμε στο πλευρό των αδικημένων τούτου του κόσμου". καταλήγει η ανακοίνωση των Απεραθιτών Πολιτών για τα Νησιά μας".

 

Παραθέτουμε και τα έγγραφα του ...κακού 

το πρώτο με ημερομηνία 17/02/16

και το δεύτερο από τον περασμένο Ιανουάριο 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News