Οι Δήμαρχοι δεν πιστεύουν και πάνε… Βρυξέλλες

Και το σκηνικό γύρω από το προσφυγικό καλά κρατεί… Συνολικά 130 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν, χθες Κυριακή έως σήμερα, τα χαράματα στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Από αυτούς 102 έφθασαν στη Λέσβο και 28 στη Χίο. Σήμερα -και σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στα νησιά της περιοχής- καταγεγραμμένοι - εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί, βρίσκονται 10.780 άτομα. Στη Λέσβο 5.347, στη Χίο 3.428 και στη Σάμο 1.905. Αυτά είναι τα …καλά νέα όσον αφορά την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί δεν είχαμε απώλειες.

Όπως στην Ισπανία και τη Λιβύη, όπου εντοπίστηκαν τα πτώματα τεσσάρων μεταναστών στα ανοιχτά των ακτών της νότιας Ισπανίας το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της αστυνομίας, ενώ τουλάχιστον άλλα οκτώ πτώματα εντοπίστηκαν το Σάββατο στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης. Και οι δώδεκα πάντως βρίσκονταν σε δύο πλοιάρια τα οποία κάτω από αδιευκρίνιστους όρους βυθίστηκαν…

Και από την Ισπανία και τη Λιβύη επιστρέφουμε και πάλι στο Ανατολικό Αιγαίο όπου τη Κυριακή στη Μυτιλήνη είχαμε την επίσκεψη του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και στην κόντρα του με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Σπύρο Γαληνό, τόσο για το θέμα του καταυλισμού της Μόριας όσο και της άφιξης του αρματαγωγού για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών που χαρακτηρίστηκε ως …μονομερή ενέργεια.

Αντιδράσεις

Η ουσία είναι ότι αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδηλωθεί κοινή πρωτοβουλία των Δημάρχων των 5 νησιών που σηκώνουν το βάρος του μεταναστευτικού ήτοι Λέσβου, Χίοτ, Σάμου, Κω και Λέρου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iefimerida.gr οι 5 δήμαρχοι προγραμματίζουν μάλιστα κοινή συνέντευξη τύπου στην Αθήνα αλλά και κοινή παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητώντας την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου. Ήδη οι Δήμαρχοι βρίσκονται σε διαρκή επαφή το τελευταίο διάστημα, αντιλαμβανόμενοι ότι ο εγκλωβισμός χιλιάδων παράνομων μεταναστών και προσφύγων σε Λέσβο,Χίο, Κω, Σάμο και Λέρο είναι μια ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης που οδηγεί σε αδιέξοδο.

Αμφισβητούν μάλιστα ότι στη συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας υπάρχει ρήτρα απαγόρευσης για τη μετακίνηση των παράνομων μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά. Την ίδια στιγμή εντείνεται και η πίεση από τις τοπικές κοινωνίες που βλέπουν τον τουρισμό και την τοπική κοινωνία να αποτελούν παράπλευρες απώλειες σε αυτά τα νησιά. Οι Δήμαρχοι των 5 νησιών γνωρίζουν ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν, η συντριπτική πλειοψηφία όσων έρχονται πλέον στη χώρα δεν είναι πρόσφυγες ούτε μπορεί να τους αποδοθεί καθεστώς ασύλου, κάτι που έχει παραδεχθεί και ο κ.Μουζάλας. Την ίδια στιγμή όμως δεν λειτουργεί με ταχύτητα ο μηχανισμός ασύλου και ουσιαστικά δεν γίνονται επαναπροωθήσεις, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται όλοι στα νησιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν αλλάξει θέση απέναντι στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, ακόμα και Δήμαρχοι που ήταν φιλικοί προς την κυβέρνηση όπως ο Δήμαρχος Λέσβου και ο Δήμαρχος Λέρου, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλέον το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η συγκεκριμένη κατάσταση.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News