Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΟ.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Νάξου: « Έχουμε μία εικόνα Νοσοκομείου γεμάτη κόσμο»

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Νάξου: « Έχουμε μία εικόνα Νοσοκομείου γεμάτη κόσμο»

|

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου κάνει έναν πρώτο απολογισμό για τον έναν χρόνο από την ανάληψη της νέας διοίκηση στα διασυνδεδεμένα Νοσοκομεία Σύρου – Νάξου … Τι αναφέρει για τα οικονομικά, την αλλαγή πολιτικής προς την τοπική κοινωνία αλλά και για το καυτό ζήτημα της επικαιρότητας 

«Τελευταίο στην σειρά, αλλά πρώτο στην  εκτίμησή μας, είναι η σημερινή εικόνα του  Γ.Ν. Νάξου, ενός Νοσοκομείου γεμάτου από κόσμο, ενός Νοσοκομείου που μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να αντιμετωπίσει πολλά σοβαρά περιστατικά, με αεροδιακομιδές μέσω του ΕΚΑΒ Σύρου με ιατρικά εξοπλισμένο ελικόπτερο, που κάλυψαν το 70% των σοβαρών περιστατικών με ασφάλεια και ταχύτητα, σώζοντας ζωές» με την πρόταση αυτή (έστω και μεγάλη) η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου δίνει το στίγμα του ενός χρόνου λειτουργίας των διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων Σύρου – Νάξου υπό την διεύθυνση των Μπουραντά – Απιδόπουλου, οι οποίοι και έχουν αναλάβει το βαρύ έργο να …τρέξουν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα όπως αυτό της υγείας. Και η αλήθεια είναι (πέρα από όποια οπτική) ότι το πρώτο στοίχημα έχει επιτευχθεί. Και το Νοσοκομείο (κυρίως της Νάξου) γίνεται και πάλι ενεργό μέλος της κοινωνίας και δη της τοπικής. Δεν είναι απλά έχει …κέντρο διακομιδής και έχει δυναμική…

Και η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου κάνει έναν μίνι πρώτο απολογισμό… Μιλάει για την αλλαγή πολιτικής, για την λειτουργία των τμημάτων που λειτουργούν επιτέλους, αναφέρεται στα οικονομικά και κλείνει με την έκφραση «Ο χώρος της Υγείας  δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες και αντιπαραθέσεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση με τίτλο «Το Νοσοκομείο Νάξου ένα χρόνο μετά την ανάληψη της νέας διοίκησης» αναφέρει…
Με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της νέας Διοίκησης στα διασυνδεδεμένα Νοσοκομεία, Βαρδάκειο Σύρου και Γενικό Νοσοκομείο Νάξου, η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Νάξου εκφράζει την ικανοποίησή της για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων στον τομέα της Υγείας, με κορυφαία τη λειτουργία της  Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Νάξο, την ίδρυση πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ με ελικόπτερο που σταθμεύει στην Ερμούπολη -αιτήματα δεκαετιών των κατοίκων των νησιών μας-, για τις διαρκείς προσπάθειες στελέχωσης και τη δρομολόγηση της περαιτέρω ανάπτυξης των Νοσοκομείων.

Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Νάξου θέλει να υπογραμμίσει, για μια ακόμη φορά, την σοβαρότητα, με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ανόρθωση του Δημόσιου Πυλώνα της Υγείας με στόχο κάθε πολίτης να έχει ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας, παρά το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον της χώρας.

Γενικό Νοσοκομείο Νάξου

Κατά την γνώμη μας, οι πιο σημαντικοί παράγοντες, που αξιολογούν μια Υγειονομική Μονάδα ως υγιή είναι:

Ο Οργανισμός της και η στελέχωσή του.

Τα Οικονομικά της.

Η Διοικητική  της επάρκεια.

Η πρόσληψη και αποτίμηση των υπηρεσιών αυτών από την κοινωνία.

Όσον αφορά τον Οργανισμό του Γ.Ν. Νάξου, η συρρίκνωσή του από τους 45 γιατρούς στους 19, ήταν το πρώτο χτύπημα που δέχθηκε το 2012, επί υπουργίας Λοβέρδου. Από το σημείο εκείνο και πέρα ο κατήφορος ήταν συνεχής, με συνταξιοδοτήσεις γιατρών, πάγωμα των προκηρύξεων κενών οργανικών θέσεων αλλά και των προκηρύξεων που ήδη είχαν γίνει και εκκρεμούσαν στο Υπουργείο (περίπου 5000 θέσεις σε όλη την Ελλάδα), καθώς και το γενικότερο πάγωμα προσλήψεων επί τέσσερα χρόνια.

Το  Νοσοκομείο κατέληξε σε ένα υποβαθμισμένο Κ.Υ. που παρείχε οριακά τις στοιχειώδεις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ένα κτήριο έρημο από κόσμο, με τα περισσότερα τμήματα κλειστά, το οποίο συνέχισε να λειτουργεί χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ποιο ήταν το μέλλον του; Προφανώς η περαιτέρω υποβάθμισή του ή το κλείσιμό του. Οι δηλώσεις  των προηγούμενων   Διοικήσεων στον τοπικό τύπο ήταν ότι «όλα βαίνουν καλώς». Και μιας και είναι πρόσφατη η έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, που έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από διάφορους παράγοντες, ας μας εξηγήσουν, με ποιον τρόπο ακριβώς θα την λειτουργούσαν, αφού κατάργησαν τις θέσεις Νεφρολόγων από τον Οργανισμό του Νοσοκομείου το 2012;

Σήμερα, ένα μόλις χρόνο μετά την ανάληψη της νέας  Διοίκησης, τα περισσότερα τμήματα του Νοσοκομείου είναι ανοικτά και αναπτύσσονται. Καρδιολογικό, Γυναικολογικό, Παθολογικό, Μικροβιολογικό, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Ορθοπεδικό με φυσικοθεραπεύτρια, Νευρολογικό, Αιμοδοσία και σε συνεργασία με το Βαρδάκειο Σύρου, Διαβητολογικό, Πνευμονολογικό Ιατρείο και Ιατρείο Μαστού σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός. Τα χειρουργεία, με την πρόσληψη αναισθησιολόγων και χειρουργού, και το Παιδιατρικό πρόκειται να λειτουργήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα μέσα σε ένα μόνο χρόνο, χάρις στη συντονισμένη προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας, της 2ης ΥΠΕ και της Διοίκησης των Διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων, με τη νομοθέτηση κινήτρων για τη θητεία των γιατρών στις νησιωτικές περιοχές, τις  συνεχείς προκηρύξεις θέσεων και την αξιοποίηση παροπλισμένων εξοπλισμών, που βρίσκονταν  στα αζήτητα.

Όσον αφορά στα οικονομικά του Νοσοκομείου, η νέα Διοίκηση παρέλαβε το Γ.Ν. Νάξου με αποθεματικό που πλησίαζε επικίνδυνα το μηδέν, λόγω υποχρηματοδότησης, αφού οι προηγούμενες διοικήσεις δεν είχαν υποβάλει επί σειρά ετών  Οικονομικούς  Απολογισμούς και με χρόνια χρέη στην τοπική αγορά. Παρ’ όλα αυτά, το Νοσοκομείο αντιμετωπίζονταν ως επιχείρηση με βασικό μέλημα την είσπραξη του 5ευρου, την μείωση των δαπανών, την μείωση της επισκεψιμότητας. Το Νοσοκομείο ήταν ένα Νοσοκομείο κλειστό στην κοινωνία της Νάξου και οι αριθμοί μιλούν καθαρά, αφού  παρατηρείται  αύξηση της επισκεψιμότητας πάνω από 35%,  τόσο στα τακτικά περιστατικά όσο και στην νοσηλεία. Οι δηλώσεις των πρώην Διοικητών του Νοσοκομείου στον τοπικό τύπο, ήταν και πάλι ότι «όλα βαίνουν καλώς».

Αυτή την στιγμή το Γ.Ν. Νάξου έχει λάβει χρηματοδότηση που υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ, έχει τακτοποιήσει τους απολογισμούς των προηγούμενων ετών και έχει εξοφλήσει την τοπική αγορά. Με την επαρκή χρηματοδότησή του, έγινε δυνατή η ανάπτυξη του Νοσοκομείου με την πρόσληψη επικουρικών γιατρών και την αναβάθμιση του εξοπλισμού του.

Από την επίτευξη όσων περιγράψαμε, προκύπτει η διοικητική επάρκεια των διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων και η προσήλωση της Διοίκησης τους σε μια λειτουργία με  ασθενοκεντρικό χαρακτήρα, δηλαδή  με οπτική γωνία την εκτίμηση των υπηρεσιών από την πλευρά του ασθενούς, που συνιστά και βασική επιλογή της κυβέρνησης. Μια προσανατολισμένη στην εξωστρέφεια του Νοσοκομείου, με δράσεις και ενημέρωση σχετικές με την Πρόληψη και σχεδιασμό για περαιτέρω ανάπτυξη των Νοσοκομείων.

Τελευταίο στην σειρά, αλλά πρώτο στην  εκτίμησή μας, είναι η σημερινή εικόνα του  Γ.Ν. Νάξου, ενός Νοσοκομείου γεμάτου από κόσμο, ενός Νοσοκομείου που μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να αντιμετωπίσει πολλά σοβαρά περιστατικά, με αεροδιακομιδές μέσω του ΕΚΑΒ Σύρου με ιατρικά εξοπλισμένο ελικόπτερο, που κάλυψαν το 70% των σοβαρών περιστατικών με ασφάλεια και ταχύτητα, σώζοντας ζωές.

Ο χώρος της Υγείας  δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες και αντιπαραθέσεις. Γνωρίζουμε ότι μένει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι το Δημόσιο σύστημα Υγείας, μετά την επίθεση, τη διάλυση και την απαξίωση που δέχτηκε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές για χρόνια, να ανακτήσει ένα επίπεδο αντάξιο των αναγκών του κάθε πολίτη. Συνεχίζουμε”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;