ΟΝΑΣ: Ο δωδεκάλογος της … ανάπτυξης

Με το βλέμμα στο μέλλον ολοκληρώθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων. Με δεδομένο ότι έχουμε σήμερα τις εκλογές (από το πρωί έως τις έξι το απόγευμα και ενδεχομένη παράταση στα γραφεία της Ομοσπονδίας) με το πέρας της Συνέλευσης είχαμε την έκδοση ψηφίσματος και δη ομόφωνου που αφορά τις σκέψεις των μελών (αντιπροσώπων συλλόγων) για τη Νάξο… Και βέβαια στον …δωδεκάλογο που ακολουθεί διαβάζουμε για ζητήματα που ενδεχομένως κάποιοι να τα θεωρούν αυτονόητα αλλά μερικές φορές καλό είναι τα ξαναθυμίζουμε. Όπως η επέκταση του διαδρόμου στο αεροδρόμιο, ο εκσυγχρονισμός στο λιμάνι και η εκπόνηση μελέτης για νέο, η  προσαρμογή  των αντικειμενικών αξιών, το ΚΕΓΕ κι άλλα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας. Και το ψήφισμα είναι προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Υγείας κ.α.) κοινοποιείται στους βουλευτές ενώ φέρει την υπογραφή του προέδρου κου Μαργαρίτη και της Γενικής  Γραμματέως κας Ζιούλη.

Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:  

1. Να προχωρήσει το συντομότερο η επέκταση του αεροδιαδρόμου του Αεροδρομίου της Νάξου.

2. Οι αρμόδιοι φορείς να υλοποιήσουν με πιο γρήγορους ρυθμούς το πλάνο ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού  του λιμανιού της Νάξου και να προχωρήσουν στην εκπόνηση μελέτης για κατασκευή εμπορικού λιμανιού.

3. Να προσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (τιμές ζώνης-τιμές εκκίνησης) στις πραγματικές αγοραίες τιμές.

4. Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη λειτουργία του ΚΕΓΕ στην Νάξο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

5. Οι αρμόδιοι φορείς να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών στον οικισμό Απόλλωνα και των άλλων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στην περιοχή ώστε να μη έχουμε τα ίδια φαινόμενα.

6. Να γίνουν άμεσα οι εργασίες που απαιτούνται και να ληφθούν αντιπλημμυρικά μέτρα για την προστασία των περιοχών και χωριών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

7. Να συνεχιστεί η στελέχωση του Νοσοκομείου Κ.Υ. Νάξου με το αναγκαίο προσωπικό, προκειμένου να προσφέρονται ευρύτερες υπηρεσίες στον ναξιακό λαό.

8. Στηρίζουμε τον αγώνα των σμυριδεργατών και ζητάμε από την πολιτεία να δώσει οριστικά τη λύση του στο χρόνιο αυτό πρόβλημα της ορεινής Νάξου.

9. Να γίνει επί τέλους και στη Νάξο χωροταξικός σχεδιασμός, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η άναρχη ανάπτυξη με τη δημιουργία πραγματικών καταστάσεων που υπονομεύουν τον ορθολογικό σχεδιασμό στο νησί.

10. Μέχρις ότου γίνει ο χωροταξικός σχεδιασμός, να σταματήσουν οι άναρχες εγκαταστάσεις επιχειρήσεων με την έκδοση αδειών εξόρυξης αδρανών υλικών κ.λ.π., καθώς και η ενοικίαση, για τον σκοπό αυτό, εκτάσεων που ανήκουν στον Δήμο (Κοινότητα Σαγκρίου-Πλατιά Ράχη).

11. Οι Αρμόδιοι φορείς (Δήμος- Περιφέρεια) να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα: ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού, κεντρικού οδικού δικτύου κυρίως στην ορεινή Νάξο, επέκτασης περιφερειακού οδικού δικτύου στις νοτιοδυτικές και νοτιοανατολικές περιοχές του νησιού και τέλος στην αξιοποίηση περιοχών φυσικού κάλους προς όφελος του ναξιακού λαού.

12. Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, να προχωρήσει στην ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου στη θέση που έχει οριστεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News