Ορκωμοσία και ..δουλειά

Η νέα Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου υπό τον Γιώργο Χατζημάρκο είναι έτοιμη να αναλάβει δράση. Όμως, χρειάζεται πρώτα απ΄όλα να.. περάσει από την τελετή ορκωμοσίας, η οποία θα λάβει χώρα, αύριο, Τετάρτη 27 Αυγούστου στη Σύρο, στο μαγευτικό θέατρο «Απόλλων» (συμπλήρωσε φέτος 150 χρόνια ζωής) και στις 7 το απόγευμα… Και από την 1η Σεπτεμβρίου, τα μανίκια πάνω. Η ομάδα του Γιώργου Χατζημάρκου είναι έτοιμη (όσον αφορά πάντα τις Κυκλάδες) με 10 περιφερειακούς συμβούλους συν τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, οι περισσότεροι εκ των οποίων πάντως είναι «φρέσκα» πρόσωπα και δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε θέσεις διοίκησης.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η Σύρος εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη καθώς εκτός από τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη, θέσεις θεματικών αντιπεριφερειαρχών – σύμφωνα με την ιστοσελίδα Cyclades24.gr - πιθανότατα θα αναλάβουν οι Μάρκος Δαδάος και Χρηστιάννα Πάπιτση. Και ενώ οι δύο άνδρες της παρέας (Λεονταρίτης, Δαδάος) έχουν εμπειρία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (σε πρώτο βαθμό), η κ. Πάπιτση είναι «ρούκι» στον θεσμό. Όμως και οι οκτώ περιφερειακοί σύμβουλοι που θα αναλαμβάνουν θέσεις έπαρχων (θα έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία των κατά τόπους υπηρεσιών) δεν έχουν και την μεγαλύτερη δυνατή εμπειρία. Ο Γιάννης Μαργαρίτης (έπαρχος Νάξου και διάδοχος του Λάζαρου Θεόφιλου) προέρχεται από τη θητεία τους ως δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, διετέλεσε αντιπρόεδρος στο Λιμενικό Ταμείο και στο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και έχει περάσει και από θέσεις όσον αφορά τον ΣΕΤΕ και ΣΑΣ και είναι πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων. Ο Κώστας Μπίζας (έπαρχος Πάρου) είναι εν ενεργεία περιφερειακός σύμβουλος, όπως και ο Δημήτρης Λοτσάρης, έπαρχος Άνδρου. Η Θεώνη Λειβαδάρου (η μικρή της …παρέας) ως έπαρχος Θήρας πέφτει για πρώτη φορά στα βαθιά, ο Γιάννης Γιαγιάς (έπαρχος Τήνου) υπήρξε στο παρελθόν νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων. Ο Στέλιος Σπρίγγος (έπαρχος Μυκόνου) επίσης …ρούκι, ο Νίκος Βενάκης, (έπαρχος Μήλου) έχει περάσει από την Νομαρχία Κυκλάδων όπως και ο Παναγιώτης Βιτάλης, νέος έπαρχος Κέας – Κύθνου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι Γιαγιάς, Βενάκης και Βιτάλης είχαν συνεργαστεί με τον Γιώργο Λεονταρίτη (2007 – 2010) καθότι νομαρχιακοί σύμβουλοι.

Τι γίνεται στη πλευρά της μειοψηφίας; Εκεί οι πρώην Δήμαρχοι έχουν την τιμητική τους. Στην μείζονα μειοψηφία του Γιάννη Μαχαιρίδη, οι Συριανοί Γιάννης Δεκαβάλλας και Τζώρτζης Μακρυωνίτης ήταν δήμαρχοι Ερμούπολης και Ποσειδωνίας αντίστοιχα. Ο Παντελής Τζανακόπουλος ήταν πρώην έπαρχος Πάρου και η Μαρσούλα Χανιώτη από τη Μύκονο έχει περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού. Και στην ελάσσονα μειοψηφία; Η Άννα Μαυρουδή (από το συνδυασμό του Μπενέτου Σπύρου) ήταν υποψήφια αντιπεριφερειάρχης, όπως και ο Στράτος Μαύρος (του συνδυασμού του Σάββα Σπυρίδη) ενώ ο Βαγγέλης Σιγάλας (από το συνδυασμό της Λίλας Καφαντάρη) έχει τεράστια εμπειρία από την τοπική αυτοδιοίκηση (α και β βαθμού).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News