"Πάλι" θα πάρουν χρήματα Κόρωνος, Γαλήνη για τη χρήση ΑΠΕ

Ήταν η 17η Ιουλίου όταν ο Πάνος Σκουρλέτης, - Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ευρισκόμενος στο Οικομουσείο της Κορώνου και έχοντας απέναντί του τα μέλη της γενικής συνέλευσης των Σμυριδεργατών είχε δηλώσει ότι το αργότερο έως την επόμενη Παρασκευή (22/07) θα έχει μπει τέλος στην αγωνία των κατοίκων των οικισμών που έχουν πάνω από το κεφάλι τους Ανεμογεννήτριες, κάποιοι κερδίζουν και οι ίδιοι χάνουν. Κοινώς είχε έρθει η ώρα για την αποπληρωμή. Μάλιστα, είχε εξηγήσει και πως θα γίνονταν αυτή η κατανομή μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ με ένα ορισμό αριθμό κιλοβατώρων να είναι δωρεάν και από ένα σημείο και μετά να υπάρχει μείωση στη τιμή της κατανάλωσης. Και βέβαια αυτά τα χρήματα (104.000 ευρώ για τους κατοίκους της Κορώνου και περίπου 11.000 για τους αντίστοιχους της Γαλήνης) θα πιστώνονταν στους επόμενους λογαριασμούς. Επίσης, θα υπάρχει κι ένα κέρδος τόσο για τις τοπικές κοινότητες όσο και για τον οικείο Δήμο… Άλλωστε δεν μιλάμε μόνο για ένα ή δύο χωριά στη Νάξο αλλά για το σύνολο των οικισμών στην Ελλάδα (ανέρχονται σε +270 περιοχές) αρκετές εκ των οποίων βρίσκονται στις Κυκλάδες και το Νότιο Αιγαίο.

Εκείνη η Παρασκευή βέβαια πέρασε… Όπως και η επόμενη. Αλλά τελικά ήρθε. Όχι Παρασκευή. Αλλά η Δευτέρα 9 Αυγούστου όπου όπως πληροφορούμαστε μπήκε επιτέλους η υπογραφή στην απόφαση με την οποία εγκρίνεται οριστικά η διάθεση των ποσών από σταθμούς ΑΠΕ που λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων, για τα έτη 2010 - 2014.

Η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ύστερα από την εξέταση των υποβληθεισών ενστάσεων, ανήρτησε τον οριστικό πίνακα επιμερισμού των ποσών (σ.σ. μπορείτε να τον δείτε στο τέλος του κειμένου σε μορφή xl) που παρακρατήθηκαν από τους παραγωγούς ΑΠΕ (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα), για την περίοδο 2010 έως και 31.12.2014.

Τα ποσά αυτά πρόκειται να αποδοθούν σε οικιακούς καταναλωτές 274 δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων σε όλη τη χώρα, στα όρια των οποίων βρίσκονται μονάδες ΑΠΕ.

Τα επιμερισθέντα ποσά που παρακρατήθηκαν από τη ΛΑΓΗΕ και -στην περίπτωση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών- από τη ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 17.614.927,20 ευρώ, πρόκειται να αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Η επιστολή

Να αναφέρουμε πάντως για το συγκεκριμένο ζήτημα γίνεται μεγάλη κουβέντα και τον περασμένο Μάρτιο ο Νίκος Χουζούρης, πρόεδρος της Κοινότητας Κορώνου είχε δώσει στη δημοσιότητα το έγγραφο της 18ης Νοεμβρίου προς τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ζήτημα των ανταποδοτικών τελών που είχε καταντήσει γιοφύρι της Αρτας….

«Συγκεκριμένα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση ΑΠΕΗΛ/Α/ΦΙ/οικ 23840 (ΦΕΚΒ 3497/29-12-2014) προβλέπει τον επιμερισμό του ειδικού τέλους, που εισπράττεται από τους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στους καταναλωτές της περιοχής που είναι εγκατεστημένες οι σχετικές μονάδες. Δηλαδή προβλέπει την επιδότηση της κατανάλωσης ενέργειας, με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης, σε εφαρμογή των νόμων που αναφέρονται στην παραπάνω απόφαση, οι οποίοι ρυθμίζουν και τη χρηματική ενίσχυση των κοινοτήτων, όπως η δική μας, που φιλοξενεί ανεμογεννήτριες.

Στο έγγραφο τονίζαμε ότι δεν έχει εφαρμοστεί η απόφαση αυτή, παρόλο που οι παραγωγοί του ρεύματος έχουν πληρώσει τα οφειλόμενα από αυτούς από το 2010 και αυτά δεν έχουν αποδοθεί στους καταναλωτές και τους ΟΤΑ από τη ΔΕΗ., η οποία παρέπεμπε στο αρμόδιο υπουργείο, το ΥΠΕΝ.

Μάλιστα, επισκεφθήκαμε τον αρμόδιο υπουργό και του ζητήσαμε να εφαρμόσει το νόμο, έτσι ώστε να μας αποδοθούν τα χρήματα που δικαιούμαστε, επειδή:

* τα κίνητρα για την προώθηση των ΑΠΕ έγιναν για να ενισχυθούν εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας,

* οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και όχι να μένουν στα χαρτιά,

τα χρήματα έχουν παρακρατηθεί από τους παραγωγούς ενέργειας και τα κρατά παράνομα η ΔΕΗ,

* η επιδότηση αυτή στους δικαιούχους του χωριού μας είναι μια ανάσα για τους φτωχούς ανθρώπους, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, και για την ορεινή και συρρικνούμενη κοινότητά μας.

Περιμέναμε και από τον Δήμαρχο-τον οποίο ενημερώσαμε με την επιστολή μας στις 18/11/2015-, να ενισχύσει τον αγώνα μας, αν όχι να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας αυτής, η οποία αφορά όλους τους Κορωνιδιάτες που έχουν ενεργή σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος. Θυμάστε τι έγινε και με το πρόγραμμα «πράσινες αγροτικές και νησιωτικές κοινότητες-νέο πρότυπο ανάπτυξης», που η πρόταση του Δήμου για χρηματοδότηση ήταν εντελώς πρόχειρη και αξιολογήθηκε προτελευταία!

Ήδη οι ενέργειες της κοινότητας, εμένα προσωπικά και της τοπικής κοινωνίας της Κορώνου έπιασαν τόπο και το δίκαιο αίτημά μας, όπως και των άλλων κοινοτήτων που φιλοξενούν ανεμογεννήτριες, ικανοποιείται. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψε απόφαση (ΑΠΕΗΛ/οικ. 172792/23-2-2016), με την οποία εγκρίνεται η διάθεση των ποσών από σταθμούς Α.Π.Ε., που βρίσκονται σε μία ή περισσότερες Κοινότητες, για τα έτη 2010-2014.

Το ποσό των 104.216,82 ευρώ θα αποδοθεί στους οικιακούς καταναλωτές της κοινότητας Κορώνου μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος».

Αντε να δούμε τώρα πότε θα πιστωθούν. Μην ξεχνάτε άλλωστε και την Ελληνική γραφειοκρατία που είναι ανίκητη… 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News