Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠάρος - αεροδρόμιο: Ομόφωνη αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου στο προσφυγή 22 πολιτών

Πάρος – αεροδρόμιο: Ομόφωνη αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου στο προσφυγή 22 πολιτών

|

Η Ομόφωνη στάση (ψήφισμα) του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάρου όσον αφορά την προσφυγή 22 πολιτών του νησιού στο ΣτΕ σχετικά με την επέκταση του νέου αεροδρομίου στο γειτονικό νησί – Τι αναφέρει το ψήφισμα 

“…. Ας αποφασίσουμε λοιπόν, έστω και «στο παραπέντε» πώς θέλουμε να εξελιχθούν τα νησιά μας μέσα στα επόμενα χρόνια. Σε ποια Πάρο και Αντίπαρο θέλουμε να ζήσουμε, σε τι κατάσταση θέλουμε να τις παραδώσουμε στη νέα γενιά; Κοσμήματα των Κυκλάδων, με πλούσια ιστορία και παράδοση, αναβαθμισμένα σε ελκυστικό προορισμό ποιοτικών υπηρεσιών και φιλοξενίας ή κορεσμένα νησιά, «καμένα» από την αλόγιστη ανάπτυξη, χρήσιμα ως πέρασμα για παρακάτω; Κάποια άλλα «πράσινα» νησιά (Αστυπάλαια, Τήλος, Χάλκη) μας δείχνουν τον δρόμο. Ας μην μείνουμε εμείς κολλημένοι στα μοντέλα μαζικού τουρισμού του 1980!…. “

Ηταν μέρος από την δημόσια τοποθέτηση της ομάδας “Φίλοι της Πάρου & Αντιπάρου¨”, όπου μέσα από την σελίδα τους στο διαδίκτυο (friendsofparos.com) τάσσονται υπέρ της ανάπτυξης του τρέχοντος αεροδρομίου της Πάρου και της Αντιπάρου. Αλλά με όρια… 

Παράλληλα είχε γίνει γνωστό ότι 22 πολίτες του νησιού είχαν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της επέκτασης του αεροδρομίου (κυρίως του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης) με αποτέλεσμα τη Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου να έχουμε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου.

Αποτέλεσμα; την έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος σύμφωνα με το οποίο:  Καταδικάζει απερίφραστα την πράξη της προσφυγής στο ΣτΕ που στρέφεται κατά της βούλησης του παριανού λαού και στο όνομα του,  απαιτεί να αποσυρθεί η προσφυγή από τους προσφεύγοντες και  Είναι αποφασισμένο να συνεχίσει αταλάντευτο τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση  του νέου αεροδρομίου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις που αποβαίνουν σε βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών της Πάρου…  

Στην σημαντική αυτή απόφαση, που εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία του παριανού λαού, συμπαρατάσσεται και ο Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου Κώστας Μπιζάς με δήλωσή του, με την οποία θέτει τον εαυτό του στη διάθεση του Δημοτικού συμβουλίου.

Αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης από το Δήμο Πάρου αναφέρει: 

Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου με θέμα «Αεροδρόμιο: Ενημέρωση, εξελίξεις, αποφάσεις».

· Συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε ενώπιον του ΣτΕ, κατά της Διακήρυξης και των λοιπών τευχών δημοπράτησης του έργου «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΠΑΡΟΥ» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των αποφάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του νέου αερολιμένα Πάρου για την επέκταση του.

· Το Δημοτικό Συμβούλιο προς προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου Πάρου και στο όνομα του Παριανού λαού και των δημοτών του τους οποίους νομίμως εκπροσωπεί, ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε την έκδοση του ακόλουθου ψηφίσματος.

Το νέο Αεροδρόμιο αποτελεί διαχρονικό αίτημα του Παριανού λαού και των εκπροσώπων του τα τελευταία 30 χρόνια, που συνέβαλαν αποφασιστικά στις εξελίξεις για την υλοποίηση του.

Συνιστά μία υποδομή που βελτιώνει τις συνθήκες ασφάλειας του πληθυσμού, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη μετάβαση των κατοίκων από και προς την ηπειρωτική χώρα, αναβαθμίζει τις δυνατότητες πρόσβασης των επισκεπτών του νησιού μας όλο τον χρόνο και θεμελιώνει τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη στον τόπο μας.

Για τους λόγους αυτούς, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, σε πνεύμα ενότητας και μηδενικής ανοχής, και ανταποκρινόμενο πάντα στα συμφέροντα των ντόπιων κατοίκων:

· Καταδικάζει απερίφραστα την πράξη της προσφυγής στο ΣτΕ που στρέφεται κατά της βούλησης του παριανού λαού και στο όνομα του, απαιτεί να αποσυρθεί η προσφυγή από τους προσφεύγοντες.

· Είναι αποφασισμένο να συνεχίσει αταλάντευτο τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση του νέου αεροδρομίου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις που αποβαίνουν σε βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών της Πάρου.

Για τον λόγο αυτό, αποφασίζουμε:

– Ανάθεση την υπόθεσης παρακολούθησης της προσφυγής και διαχείρισης όλων των συναφών νομικών θεμάτων που ανακύπτουν σε δικηγόρο με σχετική εμπειρία και ειδίκευση στην προστασία του περιβάλλοντος, ο οποίος θα προβεί και στη σχετική προετοιμασία μέχρι την ημερομηνία εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣΤΕ, αν οι προσφεύγοντες δεν αποσύρουν την προσφυγή. Για το λόγο αυτό εξουσιοδοτεί την Ο.Ε. για τη σχετική ανάθεση.

– Επίδοση του ψηφίσματος μας στον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και συντονισμό των δράσεων μας με τους φορείς και τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου για τη δημιουργία αρραγούς μετώπου.

Να σημειώσουμε τέλος ότι με το α.π. ΕΥΔ/ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ 9716/10-11-20 έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων εγκρίθηκε η ένταξη της Πράξης <<ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΠΑΡΟΥ>> με Κωδικό ΟΠΣ 5056685 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα <<Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020>>, με συνολικό κόστος πράξης  46.365.267,99 ευρώ.

Στην σχετική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων αναφέρονται οι εργασίες που θα εκτελεστούν στο νέο αεροδρόμιο καθώς και το χρονοδιάγραμμα έναρξης και λήξης της πράξης (30.6.21 – 31.12.23).

.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη