Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠάρος - Κ. Μπιζάς: " Με το αναβαθμισμένο αεροδρόμιο θα ωφεληθούν και...

Πάρος – Κ. Μπιζάς: ” Με το αναβαθμισμένο αεροδρόμιο θα ωφεληθούν και τα γειτονικά νησιά”

|

Ένταξη σε χρηματοδότηση της πράξης << Ανάπτυξη και Βελτίωση Υποδομών του νέου Αεροδρομίου Πάρου >> με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής και με συνολικό κόστος 46.365.267,99 ευρώ – Τι αναφέρει ο Επαρχος Πάρου Κωνσταντίνος Μπιζάς

Η ιστορία για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου Πάρου ξεκινάει από τα μισά της δεκαετίας του 1990 όταν πάρθηκε η σχετική απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου για κατασκευή νέου αεροδρομίου 2000 μ.

Έκτοτε υπήρξαν πολλά γεγονότα και πολλές αποφάσεις της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης  τα οποία είναι γνωστά στην τοπική κοινωνία και είχαν ως αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2016 να εγκαινιαστεί ο διάδρομος των 1400 μ. και ο προσωρινός αεροσταθμός του αεροδρομίου.

Σε κάθε περίπτωση όμως η υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει την αυξανόμενη κίνηση αλλά και ζήτηση που παρουσιάζει ο τουριστικός προορισμός μας.

Για τον παραπάνω λόγο συνεχίσθηκαν οι πιέσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία και την ΥΠΑ για την επέκταση του διαδρόμου, την κατασκευή νέου κτιρίου – αεροσταθμού, την επέκταση του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών και άλλων εργασιών.

Αξίζει να αναφερθούν δύο αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας :

α) Με το α.π. ΥΠΕΝ / ΔΙΠΑ / 50085 / 998 / 23.09.2019, αποφασίστηκε η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του νέου αερολιμένα Πάρου για την επέκταση του διαδρόμου.

β) Με το α.π. ΥΠΕΝ / ΔΙΠΑ / 42510 / 2472 / 07.05.2020, αποφασίστηκε η τροποποίηση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του νέου αερολιμένα Πάρου, λόγω επέκτασης δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών, οριστικοποίηση σχεδιασμού κτιριακών εγκαταστάσεων και αλλαγών στην επεξεργασία και διάθεση λυμάτων.

Στις 14 Μαΐου 2020 ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας – Κοιν. Μέριμνας Κυκλάδων και  Έπαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς είχε αποστείλει σχετική επιστολή ( α.π. 1414/14.05.2020 ) στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με την οποία ανάφερε ότι : “Κατόπιν της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων είναι επιτακτική ανάγκη η υποβολή της πρότασης για χρηματοδότηση του έργου από το Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. του ΕΣΠΑ 2014 – 2020”.

Στις 10 Νοεμβρίου του 2020 με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, εγκρίθηκε η ένταξη της Πράξης “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΠΑΡΟΥ” με Κωδικό ΟΠΣ 5056685 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020”.

Το έργο προβλέπεται σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση να υλοποιηθεί μέσω μιας ενιαίας εργολαβίας η οποία θα εκτελεστεί μέσω 3 υποέργων κατασκευής ενώ περιλαμβάνει και τα απαραίτητα υποέργα ΟΚΩ και αρχαιολογίας.

 Το συνολικό κόστος πράξης είναι 46.365.267,99 ευρώ με συνολική δημόσια δαπάνη 43.014.842,03 ευρώ και ιδιωτική συμμετοχή 3.350.425,96 ευρώ.

Στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης  του έργου, η ημερομηνία έναρξης της πράξης ορίζεται η 30/06/2021 και η ημερομηνία λήξης της πράξης ορίζεται η 31/12/2023.

Όταν παραδοθεί το έργο θα έχουν υλοποιηθεί : νέο κτίριο αεροσταθμού 12.117 τ.μ.,  επεκτεινόμενος διάδρομος προσαπογειώσεων από 1400 μ. σε 1.799 μ., επεκτεινόμενο δάπεδο στάθμευσης αεροσκαφών , νέος πύργος ελέγχου 159 τ.μ., πυροσβεστικός σταθμός 563 τ.μ., περιβάλλων χώρος, φυλάκιο ασφαλείας 70 τ.μ., μόνιμη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, υδραυλικά έργα προστασίας των πρανών, αρχαιολογική επίβλεψη εσκαφών και οι αναγκαίες συνδέσεις/μετατοπίσεις/ αποκαταστάσεις δικτύων ΟΚΩ.

Με αφορμή την παραπάνω απόλυτα θετική εξέλιξη ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας – Πρόνοιας – Κοιν. Μέριμνας Κυκλάδων και  Έπαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς τόνισε: “Η ολοκλήρωση του νέου αεροδρομίου Πάρου με την κατασκευή του συνόλου των έργων που προβλέπονται στην σχετική πράξη θα επιτρέψει την σύνδεση της Πάρου με διεθνή αεροδρόμια και προφανώς θ’ αυξήσει  τους επισκέπτες μας. Ωφελημένα θα είναι και τα γειτονικά νησιά (Αντίπαρος, Νάξος και μικρές Κυκλάδες, Δυτικές Κυκλάδες κ.α.). Ελπίζω να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και ένα έργο που ήταν αίτημα δεκαετιών από τις τοπικές αρχές και τους φορείς του νησιού μας να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στην κοινωνία και στους πολίτες όλου του κόσμου. Το νησί μας πρέπει άμεσα να προετοιμαστεί στο επίπεδο των υποδομών όπου θα χρειαστεί σχεδιασμός – κατασκευή νέου οδικού δικτύου και νέου επιβατικού λιμένα”.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της