Παρασκευή, 22 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠάρος: ο κύβος ερρίφθη, νέο εμπορικό λιμάνι στο Καμινάκι (Μάρπησσα)

Πάρος: ο κύβος ερρίφθη, νέο εμπορικό λιμάνι στο Καμινάκι (Μάρπησσα)

|

Η συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Πάρου κος Κωβαίος (μαζί με μέλη από του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου) με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κο Κουρουμπλή για θέματα που έχουν σχέση με το Master Plan και το νέο εμπορικό λιμάνι 

Πριν από μερικές ημέρες είχαμε αναφερθεί στη διαβούλευση και συζήτηση που είχε γίνει στην γειτονική Πάρο πάνω σε θέματα υποδομών και δη αυτών που είχαν σχέση με την επέκταση τους σε ζητήματα ακτοπλοϊας. Είχε γίνει μάλιστα η παρουσίαση της πρότασης για την βελτίωση του λιμανιού της Πάρου και κατ ουσία σε μετατροπή του σε τουριστικό καταφύγιο (!!!) με τη δημιουργία πλωτού διαδρόμου εξυπηρέτησης 104 οχημάτων, πλωτή αποβάθρα παραβολής κρουαζιερόπλοιων μήκους μέχρι 150μ., θέσεις παραβολής επιβατικών πλοίων ή mega-yacht μήκους ως 60μ. δίπλα στην υπάρχουσα κύρια προβλήτα, δύο (2) κτήρια για τις ανάγκες του λιμένα  ή πολιτιστικές χρήσεις, αγκυροβόλι σκαφών αναψυχής δυναμικότητας 30 σκαφών ή περισσότερων, ανάλογα τις διαστάσεις τους. Και η προοπτική που έδιναν με βάση το σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου ήταν 70ετίας ώστε να εκτινάξουν την ποιότητα της Πάρου ως τουριστικού προορισμού.

Και την περασμένη Τρίτη 30 Μαίου είχαμε ένα ακόμη βήμα προς την βελτίωση των υποδομών. Κι αυτό γιατί πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κου Κουρουμπλή όπου το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου-Αντιπάρου κ. Σταύρος Καραχάλιος και στελέχη του Δήμου Πάρου. Τι έγινε εκεί; Πολύ απλά μίλησαν κυρίως για την ανάγκη δημιουργίας εμπορικού λιμανιού. Νέου. Κι αυτό θα γίνει στη θέση «Καμινάκι» στην Μάρπησσα Πάρου, απέναντι από την Αγία Αννα και τον Αγιο Προκόπιο. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα… Καθότι εμείς ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ακόμη …ψάχνουμε τι θέλουμε.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου αναφέρει ότι «Ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ενημέρωσαν τον Υπουργό για την πρόοδο του “Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) του Λιμένα Πάρου (Παροικιάς)”, αλλά και το σημαντικό έργο της δημιουργίας Εμπορικού Λιμένα Πάρου στη θέση Καμινάκι, Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας. Στη συνάντηση επίσης συζητηθήκαν τα έργα κατασκευής Επιβατικού Σταθμού (αιθουσών αναμονής) στο Λιμάνι της Παροικιάς, εγκαταστάσεων για την υποδοχή και εξυπηρέτηση κρουαζιεροπλοίων και σκαφών αναψυχής στην Παροικιά (αγκυροβόλιο πλωτών ναυδέτων ή / και πλωτή λιμενική κατασκευή στο παραλιακό μέτωπο Αγίου Νικολάου και στην προβλήτα Βίντζι), τα έργα ενίσχυσης / βελτίωσης / επέκτασης στα Αλιευτικά Καταφύγια Αλυκής, Αμπελά, Νάουσας και Πίσω Λιβαδιού, και τα έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων στο Λιμάνι Αντιπάρου. Ο Δήμαρχος τόνισε στον Υπουργό τη σημαντικότητα των έργων εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος για ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής, αλλά και της ανάγκης προστασίας και ανάδειξης του οικισμού της Παροικιάς (μεταφορά λιμενικών εμπορικών δραστηριοτήτων σε άλλη θέση, βελτίωση της κυκλοφοριακής οργάνωσης της πόλης κλπ.).

Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη ένταξης έργων αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου-Αντιπάρου στο υπό αναθεώρηση “Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ) 2014-2025” και η υλοποίησή τους από συγχρηματοδοτούμενους κοινοτικούς πόρους των επιχειρησιακών προγραμμάτων, καθώς και η χρηματοδότηση έργων αλιευτικών καταφυγίων από το πρόσφατα εγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα ειδικού σκοπού του Νοτίου Αιγαίου. Προτάθηκε επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα εφαρμογής σχήματος Σύμπραξης Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της λιμενικής υποδομής και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τα πλοία και τους επιβάτες.      

Στο τέλος της εποικοδομητικής αυτής συνάντησης, ο Υπουργός, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα έργων λιμενικής υποδομής και θαλάσσιου τουρισμού στην Πάρο και την Αντίπαρο, δήλωσε ότι θα συνδράμει στην επίσπευση προώθησης των θεμάτων που εκκρεμούν για την υλοποίησή τους, και θα υπάρξει υποστηρικτική παρέμβαση από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να δοθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Ο Δήμαρχος Πάρου αφού ευχαρίστησε τον κ. Κουρουμπλή εξέφρασε την ικανοποίησή του και δήλωσε: “Εκτιμούμε τη δέσμευση του Υπουργού να βοηθήσει τα νησιά μας και τον ευχαριστούμε για την πρόθεσή του να είναι συμπαραστάτης της προσπάθειάς μας για ανάδειξη του πλούτου και των δυνατοτήτων του τόπου μας μέσω της Ναυτιλίας”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ολική αρθροπλαστική ισχίου: Η πιο σύγχρονη λύση στην οστεοαρθρίτιδα

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου και πότε ενδείκνυται

Αλέξης Τσίπρας στη Le Monde: «Η ανάπτυξη στην Ελλάδα ωφελεί μόνο μία μειοψηφία»

Ο πρώην πρωθυπουργός μιλά για την κρίση, τα μνημόνια, το δημοψήφισμα του 2015 και την πολιτική πραγματικότητα σήμερα

Aegean Regatta 2025: 72 σκάφη ανοίγουν πανιά στο Αιγαίο

Από τη Λήμνο στη Μυτιλήνη – Μια εβδομάδα αγώνων, συγκινήσεων και θαλασσινών προκλήσεων

Σαντορίνη: Η «ομηρική Ελένη» του τουρισμού πολυτελείας φιλοξενεί για 3η χρονιά το διεθνές συνέδριο

Σαντορίνη: Στο επίκεντρο ο τουρισμός πολυτελείας- τον Οκτώβριο το 3ο συνέδριο για το Luxury tourism

Νάξος: Ο Νευρολόγος Ευάγγελος Κουρεμένος έρχεται (23/08) στο Naxos Medical

Το Naxos Medical υποδέχεται το Σάββατο 23/8 τον Νευρολόγο Ευάγγελο Κουρεμένο για προγραμματισμένα ραντεβού. Προληπτική φροντίδα σε μια εποχή με έντονη πίεση.

Πάρος: Ομόφωνο «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού, τι αναφέρει το σχετικό ψήφισμα (Pdf)

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση «μπαίνει μπροστά» στη διαχείριση του πολύτιμου πόρου – Αντίδραση για τον αποκλεισμό της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από τον θεσμικό διάλογο.

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης για παιδικούς σταθμούς και ΒΣΟΦ στη Νάξο

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να δουν τα αποτελέσματα και να καταθέσουν ενστάσεις έως τις 26 Αυγούστου.

Δύο εξουθενωμένοι λευκοπελαργοί βρήκαν φροντίδα στην Ίο και στη Νάξο, στο δρόμο για το μεγάλο φθινοπωρινό ταξίδι

Με τη φροντίδα του κτηνιάτρου στην Ίο και τη στήριξη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, δύο πελαργοί ανακτούν δυνάμεις για να συνεχίσουν την αποδημία τους

Κουφονήσια: Ανακατασκευάστηκε το πρώην ασθενοφόρο, αποκτά …διοικητικό ρόλο

Με πρωτοβουλία της Ομάδας Αιγαίου και της Τσιμής ΑΕ, το όχημα-δωρεά της Bayer Hellas που για χρόνια εξυπηρετούσε τους κατοίκους, συνεχίζει πλήρως ανανεωμένο τη σημαντική του αποστολή.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι