Πάρος: ο κύβος ερρίφθη, νέο εμπορικό λιμάνι στο Καμινάκι (Μάρπησσα)

Πριν από μερικές ημέρες είχαμε αναφερθεί στη διαβούλευση και συζήτηση που είχε γίνει στην γειτονική Πάρο πάνω σε θέματα υποδομών και δη αυτών που είχαν σχέση με την επέκταση τους σε ζητήματα ακτοπλοϊας. Είχε γίνει μάλιστα η παρουσίαση της πρότασης για την βελτίωση του λιμανιού της Πάρου και κατ ουσία σε μετατροπή του σε τουριστικό καταφύγιο (!!!) με τη δημιουργία πλωτού διαδρόμου εξυπηρέτησης 104 οχημάτων, πλωτή αποβάθρα παραβολής κρουαζιερόπλοιων μήκους μέχρι 150μ., θέσεις παραβολής επιβατικών πλοίων ή mega-yacht μήκους ως 60μ. δίπλα στην υπάρχουσα κύρια προβλήτα, δύο (2) κτήρια για τις ανάγκες του λιμένα  ή πολιτιστικές χρήσεις, αγκυροβόλι σκαφών αναψυχής δυναμικότητας 30 σκαφών ή περισσότερων, ανάλογα τις διαστάσεις τους. Και η προοπτική που έδιναν με βάση το σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου ήταν 70ετίας ώστε να εκτινάξουν την ποιότητα της Πάρου ως τουριστικού προορισμού.

Και την περασμένη Τρίτη 30 Μαίου είχαμε ένα ακόμη βήμα προς την βελτίωση των υποδομών. Κι αυτό γιατί πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κου Κουρουμπλή όπου το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου-Αντιπάρου κ. Σταύρος Καραχάλιος και στελέχη του Δήμου Πάρου. Τι έγινε εκεί; Πολύ απλά μίλησαν κυρίως για την ανάγκη δημιουργίας εμπορικού λιμανιού. Νέου. Κι αυτό θα γίνει στη θέση «Καμινάκι» στην Μάρπησσα Πάρου, απέναντι από την Αγία Αννα και τον Αγιο Προκόπιο. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα… Καθότι εμείς ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ακόμη …ψάχνουμε τι θέλουμε.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου αναφέρει ότι «Ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ενημέρωσαν τον Υπουργό για την πρόοδο του "Γενικού Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) του Λιμένα Πάρου (Παροικιάς)", αλλά και το σημαντικό έργο της δημιουργίας Εμπορικού Λιμένα Πάρου στη θέση Καμινάκι, Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας. Στη συνάντηση επίσης συζητηθήκαν τα έργα κατασκευής Επιβατικού Σταθμού (αιθουσών αναμονής) στο Λιμάνι της Παροικιάς, εγκαταστάσεων για την υποδοχή και εξυπηρέτηση κρουαζιεροπλοίων και σκαφών αναψυχής στην Παροικιά (αγκυροβόλιο πλωτών ναυδέτων ή / και πλωτή λιμενική κατασκευή στο παραλιακό μέτωπο Αγίου Νικολάου και στην προβλήτα Βίντζι), τα έργα ενίσχυσης / βελτίωσης / επέκτασης στα Αλιευτικά Καταφύγια Αλυκής, Αμπελά, Νάουσας και Πίσω Λιβαδιού, και τα έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων στο Λιμάνι Αντιπάρου. Ο Δήμαρχος τόνισε στον Υπουργό τη σημαντικότητα των έργων εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος για ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής, αλλά και της ανάγκης προστασίας και ανάδειξης του οικισμού της Παροικιάς (μεταφορά λιμενικών εμπορικών δραστηριοτήτων σε άλλη θέση, βελτίωση της κυκλοφοριακής οργάνωσης της πόλης κλπ.).

Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη ένταξης έργων αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου-Αντιπάρου στο υπό αναθεώρηση "Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ) 2014-2025" και η υλοποίησή τους από συγχρηματοδοτούμενους κοινοτικούς πόρους των επιχειρησιακών προγραμμάτων, καθώς και η χρηματοδότηση έργων αλιευτικών καταφυγίων από το πρόσφατα εγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα ειδικού σκοπού του Νοτίου Αιγαίου. Προτάθηκε επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα εφαρμογής σχήματος Σύμπραξης Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της λιμενικής υποδομής και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προς τα πλοία και τους επιβάτες.      

Στο τέλος της εποικοδομητικής αυτής συνάντησης, ο Υπουργός, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα έργων λιμενικής υποδομής και θαλάσσιου τουρισμού στην Πάρο και την Αντίπαρο, δήλωσε ότι θα συνδράμει στην επίσπευση προώθησης των θεμάτων που εκκρεμούν για την υλοποίησή τους, και θα υπάρξει υποστηρικτική παρέμβαση από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ώστε να δοθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Ο Δήμαρχος Πάρου αφού ευχαρίστησε τον κ. Κουρουμπλή εξέφρασε την ικανοποίησή του και δήλωσε: "Εκτιμούμε τη δέσμευση του Υπουργού να βοηθήσει τα νησιά μας και τον ευχαριστούμε για την πρόθεσή του να είναι συμπαραστάτης της προσπάθειάς μας για ανάδειξη του πλούτου και των δυνατοτήτων του τόπου μας μέσω της Ναυτιλίας".

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News