Πάρος: Τι είδε, τι άκουσε ο Συρμαλένιος στο νησί

Την Πάρο επισκέφθηκε ο Νίκος Συρμαλένιος το διήμερο 2 και 3/12. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του παρευρέθηκε στο Συνέδριο για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, που οργάνωσαν ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πάρου – Αντιπάρου σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του προς το Συνέδριο, υπογράμμισε τη σημασία του θέματος της κατάργησης της πλαστικής σακούλας, που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το συνολικό πρόβλημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων. Τόνισε ότι μετά τη διαπιστωμένη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή ειδικά στο θαλάσσιο οικοσύστημα, επιβάλλεται να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα όπως επιτάσσει σχετική  Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία θεσμοθετήθηκε πριν ένα μήνα και στη χώρα μας με την ψήφιση από τη Βουλή του ν. 4496/2017. 

Μάλιστα στο άρθρο 6 του νέου νόμου θεσπίζεται από 1/1/18 η καταβολή ειδικού περιβαλλοντικού τέλους για τη χρήση των λεπτών πλαστικών σακούλων μεταφοράς πάχους από 15 έως 50 μικρομέτρων, ενώ από 1/1/19 το τέλος αυξάνεται σε 7 λεπτά. Το μέτρο εντάσσεται στην μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας άμεσα από το 2018 με προοπτική την οριστική κατάργηση της. Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία του νέου νόμου σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού μέχρι σήμερα και παρά το προυπάρχον θεσμικό πλαίσιο του ν. 2939/2001, η ανακύκλωση στη χώρα μας βρίσκεται σε ποσοστά μόλιςν16%.

Ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε επίσης το Κέντρο Υγείας κατά τη διάρκεια της εθελοντικής αιμοδοσίας που οργανώθηκε σε συνεργασία με το νοσοκομείο παίδων Αγία Σοφία και στη συνέχεια συνομίλησε με τον επιστημονικό διευθυντή και γενικό γιατρό Γιώργο Τζανίδη, όπου διεπίστωσαν τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί την τελευταία περίοδο με την πρόσληψη ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού, παρότι οι ανάγκες ακόμα είναι σημαντικές. Ακόμη επισκέφθηκε το γραφείο του ΕΚΑΒ της Πάρου και συνομίλησε με τους παριστάμενους εργαζόμενους για τις ανάγκες της υπηρεσίας. 

Το πρωταρχικό πρόβλημα που αναδείχθηκε για τους εργαζόμενους που δεν έχουν καταγωγή από το νησί, είναι η εξεύρεση μόνιμης κατοικίας για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, έτσι ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να παραμείνουν στην Πάρο χωρίς να κινδυνεύουν με έξωση την καλοκαιρινή περίοδο. Τους εξηγήσαμε ότι θα παρέμβουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, με δεδομένο ότι υπάρχει νομοθεσία πρόσφατα ψηφισμένη που δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να παρέχουν στέγαση και σίτιση σε όλους τους υπαλλήλους των δημόσιων υπηρεσιών.

Τέλος σε σύσκεψη με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ Πάρου, προγραμμάτισαν την παρουσία του κόμματος ενόψει και του Αναπτυξιακού Προγραμματικού Συνεδρίου που προγραμματίζεται μέχρι το τέλος Μαρτίου

Δελτίο Τύπου Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου