Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠάρος - Τηλεδιάσκεψη: "Επικοινωνήσαμε αποτελεσματικά τα προβλήματα υγείας, ώρα για προοπτική και...

Πάρος – Τηλεδιάσκεψη: “Επικοινωνήσαμε αποτελεσματικά τα προβλήματα υγείας, ώρα για προοπτική και λύση”

|

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Πάρου με θέμα «Τηλεδιάσκεψη για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας» – Τι ανέφερε ο Δήμαρχος Πάρου και ποιες οι σκέψεις για κάθε ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία του νησιού 

Σε συνέχεια της επίσκεψης του Δημάρχου κ. Μάρκου Κωβαίου στο Υπουργείο Υγείας και στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, που αποτέλεσε την έναρξη μίας σειράς παρεμβάσεων για την πορεία της υγειονομικής περίθαλψης στο νησί της Πάρου, πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Πάρου, ευρεία τηλεδιάσκεψη, εχθές Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020, με τη συμμετοχή του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ κ. Χρήστου Ροϊλού, του Προέδρου του ΕΚΑΒ κ. Νίκου Παπαευσταθίου και φορέων της Πάρου. Στην τηλεδιάσκεψη επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας και των νεφροπαθών.

Τη συζήτηση διηύθυνε ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, ο οποίος έθεσε υπόψη των συμμετεχόντων την ατζέντα που είχε καταθέσει στον Υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, με τα προβλήματα και τις ελλείψεις της Υγειονομικής Περίθαλψης αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος, καθώς η Πάρος  τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κάθετη τροχιά ανάπτυξης με συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό και ανάλογη αύξηση σε ανάγκες περίθαλψης. 

Οι θεματικές ενότητες που τέθηκαν υπό συζήτηση αφορούσαν:

1.ΚΤΙΡΙΑΚΟ:  Αναγνωρίστηκε η ανάγκη μεταφοράς του Κέντρου Υγείας Πάρου εκτός του αστικού ιστού της πόλης, σε ένα νέο κτίριο με σύγχρονες υποδομές – ιατρεία και η αναβαθμισμένη λειτουργία του σε επίπεδο προνοσοκομειακής περίθαλψης. Ο Δήμος Πάρου θα συνεισφέρει με την παροχή οικοπέδου και η 2η ΔΥΠΕ με τις μελέτες και την κατασκευή του. Ωστόσο μέχρι τη μετεγκατάστασή του, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές στο σημερινό κτίριο.  Παράλληλα, με τον κ. Παπαευσταθίου συζητήθηκε η ανάγκη εξεύρεσης κατάλληλου κτιρίου για τη στέγαση του ΕΚΑΒ Πάρου, το οποίο σήμερα φιλοξενείται σε χώρο του Κέντρου Υγείας. 

2. ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ : Σύμφωνα με τον κ. Ροϊλό έχουν ήδη παραγγελθεί τα ανταλλακτικά για την επισκευή του ακτινολογικού μηχανήματος που βρίσκεται εκτός λειτουργίας και αναμένονται στο τέλος του μήνα. Ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις αρχές Φεβρουαρίου θα βρίσκονται στην Πάρο οι τεχνικοί για την αποκατάσταση της λειτουργίας του. Παράλληλα, θα ξεκινήσει η διαδικασία αγοράς ενός νέου μηχανήματος που θα αντικαταστήσει το υπάρχον, το οποίο στη συνέχεια θα παραμείνει στο Κέντρο Υγείας και θα τεθεί σε εφεδρεία.

3. ΕΣΚΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ Ο.Ε.Υ. και Διοικούσα Επιτροπή:  Συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους η ανάγκη εκσυγχρονισμού του Οργανισμού (Ο.Ε.Υ.) του Κέντρου Υγείας που φτιάχτηκε το 1984, καθώς οι ανάγκες σε υγειονομική περίθαλψη έκτοτε έχουν πολλαπλασιαστεί. Ο νέος Ο.Ε.Υ. θα συμβαδίζει με τη δημιουργία της νέας μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης που προγραμματίζεται να γίνει στο νησί και θα ανταποκρίνεται στις σημερινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών της Πάρου.  Στο ίδιο πλαίσιο συμφωνήθηκε ότι είναι απαραίτητος ο άμεσος διορισμός της νέας Διοικούσας Επιτροπής που θα συντονίσει όλες τις ενέργειες που αφορούν τη λειτουργία του Κέντρου Πάρου.

4. ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ:  Αναγνωρίστηκαν οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Πάρου, καθώς και στο διοικητικό προσωπικό που αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω με τη μελλοντική  συνταξιοδότηση 3 ακόμα υπαλλήλων. 

Ο Διοικητής της 2ης ΔΥΠΕ κ. Χρήστος Ροϊλός, διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την προκήρυξη νέων μόνιμων θέσεων, ενώ παράλληλα εξετάζεται από την ηγεσία του Υπουργείου η θεσμοθέτηση κινήτρων που θα ενθαρρύνουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να έρθει στην Πάρο και ζήτησε τη συνδρομή του Δήμου Πάρου, αν και εφόσον μπορεί στην προσπάθεια προσέλκυσης προσωπικού, καθώς μέχρι σήμερα οι προκηρύξεις έχουν καταστεί άγονες λόγω της ακρίβειας της αγοράς στην Πάρο και της αδυναμίας εξεύρεσης στέγης. 

Επίσης, ο κ. Ροϊλός δεσμεύτηκε για την ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών ιατρών καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών για μετατάξεις όταν εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Επιβεβαίωσε ότι έχει ήδη ορκιστεί και αναμένεται να αναλάβει υπηρεσία η νέα καρδιολόγος, ενώ εξετάζεται η τοποθέτηση ενός ακόμα Καρδιολόγου, και τόνισε ότι προκειμένου να ενισχύσει το προσωπικό είναι ανοικτός να προωθήσει τις περιπτώσεις που τέθηκαν υπόψη του κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

5.ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ:  Ανακοινώθηκε η λειτουργία δερματολογικού ιατρείου μέσω τηλεϊατρικής, σε συνεργασία με τη Β’ Πανεπιστημιακή κλινική Δερματικών και Αφροδισιακών Νόσων του Π.Γ.Ν. «Αττικόν». Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει τη λειτουργία και άλλων ειδικών ιατρείων στο άμεσο μέλλον, που θα γίνεται με προγραμματισμένα ραντεβού και πάντα σε συνεργασία με εξειδικευμένες κλινικές δημοσιών νοσοκομείων. Σύμφωνα με τον κ. Ροϊλό, η τηλεϊατρική μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και δεν απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό- χειριστή. Ζήτησε δε τη συνδρομή του Δήμου Πάρου, προκειμένου να ενημερωθεί ο πληθυσμός για τη λειτουργία των ειδικών ιατρείων και να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ασθενείς από αυτή.

tilediaskepsi1.jpg

6. ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ: Ο κ. Παπαευσταθίου εξήγησε το πλαίσιο λειτουργίας του ΕΚΑΒ και τους περιορισμούς που προκύπτουν από αυτό. Κατέστη σαφές ότι οι αεροδιακομιδές γίνονται με ιατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ και πτητικά μέσα της πολεμικής αεροπορίας και μόνο τότε μπορεί να δοθεί εντολή ανοίγματος του αεροδιαδρόμου σε ώρες μη προβλεπόμενης λειτουργίας του. Όσον αφορά το υγειονομικό αεροσκάφος του Βελεντζείου Ιδρύματος, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ίδιο πλαίσιο που λειτουργούν οι ιδιωτικές εταιρείες αερομεταφοράς. Εφόσον ζητηθεί, θα εξεταστεί από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το νομικό πλαίσιο και αν μπορεί το υγειονομικό αεροσκάφος να ενταχθεί στο Εθνικό Δίκτυο Αεροδιακομιδών, υπό την εποπτεία της πολεμικής αεροπορίας.

Οι θαλάσσιες διακομιδές αναμένεται να εξομαλυνθούν όταν ενταχθούν στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ τα τρία νέα νοσοκομειακά ταχύπλοα, τα οποία έχουν ήδη παραγγελθεί και αυτή τη στιγμή ναυπηγούνται, το ένα εκ των οποίων θα έχει ως μόνιμη βάση την Νάξο. Όσον αφορά τις εσωτερικές διακομιδές και την αδυναμία εξυπηρέτησης των περιστατικών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μιας και το εναπομένον προσωπικό του ΕΚΑΒ στην Πάρο δεν επαρκεί για τη κάλυψη των βαρδιών, ο κος Παπαευσταθίου είπε ότι στην πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι η άμεση προκήρυξη θέσεων και η πρόσληψη νέων υπαλλήλων, τόνισε δε ότι προσπαθεί συνεχώς με αποσπάσεις προσωπικού από την ηπειρωτική χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να καλυφθούν οι κενές βάρδιες.

Τέλος, ο κ. Παπαευσταθίου εξήγησε τη διαδικασία που προβλέπεται για την ανεύρεση νοσοκομειακής μονάδας για την υποδοχή των ασθενών που προέρχονται από το Κέντρο Υγείας Πάρου, καθώς και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται ο ιατρός να επικοινωνεί κατευθείαν με τα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση όμως όπου παρατηρείται οποιοδήποτε πρόβλημα οι ιατροί μπορούν να απευθύνονται στο κέντρο επιχειρήσεων Υγείας για συνδρομή και επίλυση.

ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ 

Ο κ. Ροϊλός, με αφορμή τα προβλήματα που δημιούργησε η πρόσφατη κακοκαιρία στη μετακίνηση των νεφροπαθών από και προς το νοσοκομείου Νάξου, και καθώς κρίθηκε ως άμεση προτεραιότητα η εξεύρεση λύσης για την εξυπηρέτηση των ασθενών και την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε μονάδες αιμοκάθαρσης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ασθενείς ότι ως πρώτη λύση θα μπορούν να φιλοξενούνται στο νοσοκομείο της Νάξου, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα να τους παρέχεται διατροφή και διαμονή, όταν οι καιρικές συνθήκες το απαιτούν. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας έχει εντάξει την Πάρο στο γενικό σχεδιασμό, και προτίθεται για μελλοντική κατασκευή μονάδας τεχνητού νεφρού στην Πάρο, που θα τηρεί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την ασφάλεια των ασθενών. 

Στη τοποθέτησή τους οι νεφροπαθείς της Πάρου, πρότειναν να υπάρξει πρόβλεψη για τη διαμονή και διατροφή των συνοδών τους και τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης μίας άμεσης, μόνιμης και ασφαλούς λύσης για την υγεία τους. 

Και σε αυτήν την περίπτωση, ο κ. Κωβαίος εξέφρασε την πρόθεση του Δήμου Πάρου να συνδράμει με την παροχή στέγης και ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα φιλοξενίας μίας μονάδας τεχνητού νεφρού στο νέο κτίριο Προνοσοκομειακής περίθαλψης που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Πάρο. Από την πλευρά του, ο κ. Ροϊλός  δεσμεύτηκε ότι σε περίπτωση που κατασκευασθεί μονάδα τεχνητού νεφρού με ιδιωτική χρηματοδότηση- χορηγία, η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς Αιγαίου θα τη στελεχώσει άμεσα με το απαιτούμενο νοσηλευτικό προσωπικό.  

Τέλος, στη λήξη της τηλεδιάσκεψης ο Δήμαρχος Πάρου κ. Κωβαίος, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία, τις παρεμβάσεις και τις τοποθετήσεις τους και ιδιαίτερα τους κ.κ. Ροϊλό και Παπαευσταθίου για τον πολύτιμο χρόνο που διέθεσαν και τη διάθεση εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα της Υγειονομικής Περίθαλψης στην Πάρο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τηλεδιάσκεψη αυτή έδωσε μία νέα δυναμική στον τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων της Υγείας στην Πάρο.  Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Σήμερα, όλοι μαζί  καταφέραμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα της Υγειονομικής Περίθαλψης στην Πάρο ώστε να δοθεί προοπτική σε ένα πιο ευοίωνο μέλλον που θα εγγυάται την ασφάλεια και την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των περιστατικών. Αναμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων των αρμοδίων οργάνων και συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα στον Παριανό λαό, τον κάτοικο, τον επισκέπτη και τον ασθενή στηρίζοντας κάθε πρωτοβουλία για την Υγεία».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν