Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό

Η 24η Μαΐου φτάνει… Είναι μία ανάσα πλέον και στην Κυβέρνηση περιμένουν καλά νέα ώστε να ασχοληθούν επιτέλους με τη διακυβέρνηση της χώρας πρωτίστως και στη συνέχεια με το κόμμα. Ποια είναι τα καλά νέα; Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης (οι πληροφορίες μίλησαν ακόμη και για 11 δις ευρώ, μεγαλύτερη δηλαδή της προβλεπόμενης) κάτι που θα σημάνει και τη στρατηγική νίκη επί της ΝΔ που θα βλέπει το αίτημά της για εκλογής να αποδυναμώνεται.. και όταν λέμε ότι έρχεται ανασχηματισμός, μιλάμε για ονόματα, σενάρια και πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τη Κυβέρνηση. Και βέβαια, δεν ξεκίνησε χθες αλλά βρίσκεται στον καλύτερο δυνατό σημείο και έχει ως στόχο να αποδείξουν ότι η Κυβέρνηση θέλει να διευρύνει τη πολιτική στήριξη… Κι όπως είπε κυβερνητικός παράγοντας: «Η χώρα στην οικονομία αλλάζει σελίδα και πολιτικά αλλάζει τουλάχιστον παράγραφο», ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος κα Γεροβασίλη είχε τονίσει σε τηλεοπτική εκπομπή «Δεν μπορώ να αποκλείσω σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό το κυβερνητικό σχήμα να έχει ανθρώπους στα υπουργεία πέραν των γνωστών του ΣΥΡΙΖΑ. Όποτε ο πρωθυπουργός κρίνει ότι θα περάσει ανασχηματισμό, φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν και πρόσωπα που δεν θα είναι του στενού πολιτικού περιβάλλοντος. Κάτι τέτοιο είναι και υγιές».

Στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έχουν μία «εκκρεμότητα», την διεξαγωγή συνεδρίου που θα ανασυγκροτήσει πλήρως το κόμμα. Σήμερα το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί τέλη Ιουνίου ή μέσα στον Ιούλιο. Ωστόσο μπορεί να «μετακινηθεί» και για το φθινόπωρο.

Και περνάμε στα …σενάρια όπως τα αποτύπωσε η ιστοσελίδα iefimerida.gr
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πρόσωπο-κλειδί στον ανασχηματισμό είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Από την απόφαση τόσο του πρωθυπουργού (ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να τον διατηρήσει στη θέση του) όσο και του ίδιου του κ. Τσακαλώτου (έχει εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση) θα εξαρτηθεί η στελέχωση του νέου οικονομικού επιτελείου.  Τα πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ που ακούγεται ότι θα αναλάβουν χαρτοφυλάκιο Με την ατάκα της κυβερνητικής εκπροσώπου για ένα κυβερνητικό σχήμα με ανθρώπους στα υπουργεία πέραν των γνωστών του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να ακούγονται φήμες για πρώην υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.  Ενδεικτικό είναι πως πιθανοί υποψήφιοι για μία θέση στο ΥΠΟΙΚ είναι ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη, Νίκος Χριστοδουλάκης. Διετέλεσε από το 1996 ως τον Μάρτιο του 2000 υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη διαχείριση του Δημόσιου Χρέους (κυβέρνηση Σημίτη). Στη συνέχεια διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης, την περίοδο 2000-2001, και υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο διάστημα 2001-2004, ενώ ήταν και υπηρεσιακός υπουργός στην κυβέρνηση Θάνου το 2015. Για μία θέση στο οικονομικό επιτελείο έχει ακουστεί και η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη. Τον Οκτώβριο του 2009 ορκίστηκε υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010 τοποθετήθηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στο Υγείας η Ξενογιαννακοπούλου;

Ισχυρή υποψηφιότητα φαίνεται πως θέτει η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία φέρεται να είναι από τα πρόσωπα της «διεύρυνσης» και μάλιστα ενδέχεται να τοποθετηθεί στο υπουργείο Υγείας. Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2009 ορίστηκε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου και στον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου του 2010 ορίστηκε αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνη για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Η ονοματολογία πάντως συνεχίζεται, με τα περισσότερα πρόσωπα που ακούγονται να προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Φήμες θέλουν να μπαίνει στο κυβερνητικό σχήμα ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος συμμετείχε στις κυβερνήσεις επί ΠΑΣΟΚ από το 1985 έως και το 2011 (επί Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη, Γιώργο Παπανδρέου).  Ενα άλλο πρόσωπο είναι ο Παντελής Οικονόμου, ο οποίος το 2011 (επί Γιώργου Παπανδρέου) ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, θέση στην οποία παρέμεινε και στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου.

Στο τραπέζι και το όνομα του Φώτη Κουβέλη

Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος συμπαρατάσσεται ανοικτά πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα πρόσωπο που ακούγεται ότι θα αναλάβει χαρτοφυλάκιο. Μάλιστα, φημολογείται πως θα τοποθετηθεί στο γνώριμό του υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο στενός φίλος και συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αναμένεται να έχει ξανά καθοριστικό ρόλο στο κυβερνητικό σχήμα. Αφού ολοκληρωθεί και το ζήτημα του τηλεοπτικού τοπίου με τις άδειες των καναλιών, ο κ. Παππάς αναμένεται να αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο, από το οποίο θα έχει την απόλυτη εποπτεία των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να βρεθεί στη θέση είτε του Γιώργου Σταθάκη, είτε του Πάνου Σκουρλέτη. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News