ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Αντιδρούν οι Κυκλαδίτες δήμαρχοι και ζητούν άμεση σύγκλιση της ΠΕΔ

Ουπς... τι έγινε; δεν ήταν τόσο ομόφωνη, η πρόσφατη απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου; Κι εάν ήταν, γιατί γκρινιάζουν οι Δήμαρχοι των Κυκλάδων; Τι εννοούμε; Μα το γεγονός ότι ο Δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, μιλώντας εκ μέρους δημάρχων του Νομού Κυκλάδων ζητά την έκτακτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Βουλής ... Ο λόγος; Μα το Νομοσχέδιο με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» .

Και το συγκεκριμένο αίτημα συνυπογράφουν ακόμα οι δήμαρχοι Σύρου, Νάξου, Πάρου, Άνδρου, Μυκόνου, Θήρας και Κιμώλου, ήτοι από το 1/3 των μελών του ΔΣ της ΠΕΔ, γεγονός που καθιστά, δυνάμει της ισχύουσας νομοθεσίας, τη σύγκλησή του υποχρεωτική. Ο λόγος της αντίδράσης; Μα το γεγονός ότι οι Κυκλαδίτες έχουν διαφορετικές ανάγκες σε σχέση με τους συναδέλφους τους στα Δωδεκάνησα. Οι Κυκλαδίτες καίγονται για τις ανεμογεννήτριες κυρίως και λιγότερο για τον ΦΟΔΣΑ ενώ οι δασικοί χάρτες είναι στο Νο 2 της συζήτησης των δύο Νομών..  

Ενδιαφέρουσα, όμως, είναι και η τοποθέτηση του Δημάρχου Πάρου κο Μάρκου Κωβαίου με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΠΕΔ Αιγαίου, Αντώνη Καμπουράκη (Δήμαρχος Ρόδου) προς τον οποίο μάλιστα σημειώνει ανάμεσα στα άλλα "Η έκπληξή μου έγκειται στο ότι στην επιστολή σας αναφέρετε ότι όλοι οι δήμαρχοι των νησιών του Νοτίου Αιγαίου συμφωνούν με τις προτεινόμενες διατάξεις και ειδικότερα με το άρθρο 93 του νομοσχεδίου, που αφορά την δημιουργία ενός ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ, στο Νότιο Αιγαίο, καταργώντας τους ήδη υπάρχοντες στους Δήμους και ο οποίος καθίσταται καθολικός διάδοχος σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ, αλλά και όλων των εγκαταστάσεων υγειονομικής ταφής αποβλήτων, μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και λοιπών εγκαταστάσεων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων των Δήμων".

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του Δημάρχου Πάρου αναφέρει:

“Αγαπητέ κε Πρόεδρε

Με έκπληξη διάβασα την επιστολή σας προς τον υπουργό ΥΠΕΚΑ και στους βουλευτές των Κυκλάδων , με περιεχόμενο το προτεινόμενο σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην Ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαικού κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», το οποίο πρόκειται να έλθει προς ψήφιση στην βουλή των Ελλήνων  την ερχόμενη Τρίτη 5/5.

Η έκπληξή μου έγκειται στο ότι στην επιστολή σας αναφέρετε ότι όλοι οι δήμαρχοι των νησιών του Νοτίου Αιγαίου συμφωνούν με τις προτεινόμενες διατάξεις και ειδικότερα με το άρθρο 93 του νομοσχεδίου, που αφορά την δημιουργία ενός ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ, στο Νότιο Αιγαίο, καταργώντας τους ήδη υπάρχοντες στους Δήμους και ο οποίος καθίσταται καθολικός διάδοχος σε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία των λειτουργούντων ΦΟΔΣΑ, αλλά και όλων των εγκαταστάσεων υγειονομικής ταφής αποβλήτων, μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και λοιπών εγκαταστάσεων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων των Δήμων.

Κύριε Πρόεδρε, η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική.

1.Προσωπικά δε συμμετείχα στην τηλεδιάσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Περιφερειάρχη, παρόλα αυτά  το όνομα μου έχει συμπεριληφθεί  όχι μόνο στους συμμετέχοντες, αλλά και στους συμφωνούντες, γι αυτό το λόγο σας δηλώνω ευθέως ότι ο Δήμος Πάρου διαφωνεί σε πολλά σημεία του νομοσχεδίου και ειδικά στο άρθρο 93.

2.Το θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του κορωνοιού και όχι για το επίμαχο νομοσχέδιο.

3. Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΠΕΔΝΔ με θέμα το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

4.Πολλοί δήμαρχοι των Κυκλάδων με τους οποίους έχω συνομιλήσει, είναι αντίθετοι με αρκετές προτεινόμενες διατάξεις και ειδικά με το άρθρο 93 του σχεδίου νόμου.

Μετά τα παραπάνω, παρακαλώ όπως με πρωτοβουλία σας, έχοντας τη θεσμική θέση του Προέδρου, συγκαλέσετε άμεσα έκτακτο συμβούλιο της ένωσης, μέσω τηλεδιάσκεψης με μοναδικό θέμα τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, ούτως ώστε να ακουσθούν οι απόψεις όλων των Δημάρχων.

Αναμένοντας τις αποφάσεις σας”.