Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: "Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών"

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: “Είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών”

|

Οι αποφάσεις που έλαβε η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στη τελευταία της συνεδρίαση (τηλεδιάσκεψη) – Ποιοι έδωσαν το παρών από τις Κυκλάδες 

Συνεδρίασε την Παρασκευή 22 Μαΐου, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Δ.Σ της Π.Ε.Δ Νοτίου Αιγαίου, υπό την Προεδρία και το Συντονισμό του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Β. Καμπουράκη, με σημαντικά θέματα στην Ημερήσια Διάταξη για τα Νησιά μας.

Η Συνεδρίαση ξεκίνησε με ενημέρωση του Πρόεδρου της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος αφού καλωσόρισε διαδικτυακά όλα τα μέλη του Δ.Σ, αναφέρθηκε εκτενώς στις ενέργειες που έγιναν για να θωρακιστούν τα Νησιά μας υγειονομικά ώστε να μην υπάρξουν κρούσματα του Covid19, να μην απομονωθούν ακτοπλοϊκά και προκύψουν προβλήματα τροφοδοσίας τους αλλά και να μη γίνονται άσκοπες και επικίνδυνες μετακινήσεις πολιτών σ’ αυτά, στο τελευταίο κρίσιμο, λόγω της πανδημίας τρίμηνο. Τέλος, εξήρε την δουλειά όλης της Αυτοδιοίκησης για την επιτυχή έκβαση της υγειονομικής κρίσης αλλά εκτίμησε ότι τα δύσκολα για όλους μας είναι μπροστά γι’ αυτό ζήτησε να υπάρξει συνεργασία και ενεργοποίηση όλων μας για να εκκινήσει η Οικονομία των Νησιών μας και κυρίως ο Τουρισμός που είναι η βαριά τους βιομηχανία.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων στη τηλεδιάσκεψη για τα θέματα που πρόεκυψαν το τελευταίο τρίμηνο. Ιδιαίτερη μνεία και εκτενής συζήτηση έγινε για τον νέο περιβαλλοντικό Νόμο 4685/2020 που περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις για τα Νησιά μας.

Οι σημαντικότερες αποφάσεις που πάρθηκαν είναι οι παρακάτω :

· Για την ίδρυση και λειτουργία Ενιαίου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ στο Νότιο Αιγαίο, ομόφωνα αποφασίστηκε να γίνει εκτενής συζήτηση τόσο στη Γενική Συνέλευση του, που θα γίνει τις επόμενες μέρες, όσο και στην πρώτη δια ζώσης Συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και οι όποιες παρατηρήσεις θα ζητηθεί να ληφθούν υπόψη από το Υπουργείο.

· Για την εγκαθίδρυση Ανεμογεννητριών στα Νησιά των Κυκλάδων, ομόφωνα εκφράστηκε η αντίθεση της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου σε ό,τι προβλέπει ο Νόμος, η στήριξη του αγώνα των κατοίκων των Νησιών Άνδρου, Τήνου, Πάρου, Νάξου, η καταδίκη της προσπάθειας αστυνομικής καταστολής των αντιδράσεων των κατοίκων, ενώ συγκροτήθηκε Ειδική Επιτροπή στην οποία μετέχουν οι Δήμαρχοι των 4 Νησιών. ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας της Π.Ε.Δ Νοτίου Αιγαίου και εξουσιοδοτήθηκαν για να ενεργήσουν σχετικά.

· Για την παράταση διάρκειας Συμβάσεων Μίσθωσης Δικαιωμάτων Έρευνας και Διαχείρισης Γεωθερμικών Πεδίων (αρθ. 103 του Ν.4685/2020), εκφράστηκε ομόφωνα η αντίθεση της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου στην προβλεπόμενη διάταξη του Νόμου γιατί θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τα Νησιά που αφορά, δηλαδή τη Νίσυρο, την Μήλο και την Κίμωλο από το Νότιο Αιγαίο.

· Αποφασίστηκε και υιοθετήθηκε σχεδιασμός δράσεων του Α′ Βαθμού Αυτοδιοίκησης των Νησιών του Ν. Αιγαίου για την λειτουργία του Τουριστικού Κλάδου.

· Αποφασίστηκε και υποβάλλεται στο Αρμόδιο Υπουργείο σχεδιασμός για την επείγουσα ενίσχυση των Δομών Υγείας στα Νησιά μας, ο οποίος θα πρέπει να υλοποιηθεί από την Πολιτεία ώστε να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες στην Covid19 εποχή.

· Ζητήθηκε η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους για το 2020 με παράταση των προηγούμενων ΚΥΑ.

· Ζητήθηκε η μετάθεση της ημερομηνίας υποχρεωτικής έναρξης της ναυαγοσωστικής περιόδου για την 1η Ιουλίου, λόγω της καθυστέρησης έναρξης της τουριστικής σεζόν, καθώς και επέκταση της επιχορήγησης των Δήμων για την κάλυψη αυτής της δαπάνης.

· Αποφασίστηκε ομόφωνα να τιμηθεί από την Π.Ε.Δ Νοτίου Αιγαίου, ο αείμνηστος καθηγητής Καρδιολογίας και τ. Υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός για την πολυετή, πλούσια και καταλυτική προσφορά του στη Χώρα και στα Νησιά μας.

Τέλος, με την παρότρυνση του Πρόεδρου να σηκώσουμε όλοι τα μανίκια για να επιστρέψει η κανονικότητα στα Νησιά μας και στην Πατρίδα μας, ολοκληρώθηκε η 3ωρη τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου.

Να σημειώσουμε ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου και Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων, Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας, ο Πρόεδρος του Τ.Π Δωδεκανήσου και Δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς, το μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, οι Δήμαρχοι Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, Λέρου Μιχαλης Κόλιας, Λειψών Φώτης Μάγγος, Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος, Πάρου Μάρκος Κωβαίος, Θήρας Αντώνης Σιγάλας, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός, Τήνου Γιάννης Σιώτος, Κιμώλου Κωνσταντίνος Βεντούρης, οι Αντιδήμαρχοι Ρόδου, Στράτος Καρίκης, Τηλέμαχος Καμπούρης, Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαγιόγλου, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ Βασίλης Μανέτας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και τ. Δήμαρχοι Κω Γιώργος Κυρίτσης και Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σύρου Νίκος Καΐλης και ο Γραμματέας της Π.Ε.Δ και Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου Γιώργος Πόκκιας. Επίσης στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο Δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Λοτσάρης.

Γραφείο Τύπου

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Νότιο Αιγαίο: Τροποποίηση δρομολογίου “Blue Star Chios” λόγω κακοκαιρίας

Διαμόρφωση δρομολογίων του "Blue Star Chios" το χρονικό διάστημα 28/3-30/3, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συζήτηση για θέματα νησιωτικότητας

Πρόσκληση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε εκδήλωση του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής

Μήλος: Ανοιγμα στην Ολλανδική αγορά

Ταξίδι εξοικείωσης στη Μήλο για προβολή της στην Ολλανδική αγορά

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες