Περί τζόκερ ο λόγος

Όλη η Ελλάδα κινείται στους ρυθμούς... Τζόκερ, λίγες μόλις ώρες πριν από τη μεγάλη κλήρωση την 13.000.000 ευρώ. Στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ η κίνηση είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, καθώς οι... επίδοξοι εκατομμυριούχοι συρρέουν κατά χιλιάδες, ευελπιστώντας να τους χαμογελάσει η τύχη. Σημειώνεται ότι τελευταία φορά που βρέθηκε νικητής στην πρώτη κατηγορία ήταν στις 18 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα, έπειτα από 15 συνεχή τζακ-ποτ, να έχει συγκεντρωθεί το εν λόγω αστρονομικό ποσό. Τα τερματικά μηχανήματα του ΟΠΑΠ κλείνουν στις 21:30 το βράδυ, ενώ η κλήρωση είναι προγραμματισμένη για τις 22:10.

Όμως και σε πολιτικό επίπεδο είχαμε …τζόκερ. Η αρχή έγινε από τον Υπουργό Οικονομικών κο Ευκλείδη Τσακαλώτο που μιλώντας στα πλαίσια του προϋπολογισμού έδωσε τα νούμερα του Τζόκερ για να πικάρει την αντιπολίτευση λέγοντας «Να παίξετε 25, 28, 33 και τζόκερ, το 50». Και εξήγησε από το βήμα της βουλής σημειώνοντας: «Το 25 είναι το ποσοστό που έπεσε το εθνικό εισόδημα τα χρόνια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το 28 είναι το ποσοστό της ανεργίας, το 33 είναι το ποσοστό των Ελλήνων που είναι κάτω από το όριο ή κοντά στο όριο της φτώχειας» Και το 50; «Οι ποσοστιαίες μονάδες που έχουν χάσει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ».

Και το ΠΑΣΟΚ έδωσε τη δική το υ απάντηση διά του γραμματέα του τομέα Οικονομίας κου Πάρι Κουκολόπουλου «Προτείνω ένα συνδυασμό εξίσου καλό και σίγουρα πιο πλήρη με 5 αριθμούς (8,4,3,24,15) και αφήνω τον τζόκερ στον υπουργό». Και εξήγησε:

 «Το 8 είναι η απόσταση που χωρίζει το +6 με το -2. Πέρυσι όλοι (ΓΛΚ, ΕΕ, ΔΝΤ, κοκ) «έβλεπαν» ανάπτυξη 6% για τη διετία 2015-2016. Ο προϋπολογισμός φέτος «βλέπει» ύφεση 2%.»

« Το 4 είναι η ανεργία που ‘γεννάει’ η συρρίκνωση του ΑΕΠ. Η σχέση ΑΕΠ/ανεργία είναι 2:1 μεσοσταθμικά και οι απώλειες στο ΑΕΠ της 2ετίας αντιστοιχούν σε 4% μεγαλύτερη ανεργία.»

« Το 3 είναι το πλήγμα στο Ασφαλιστικό στη διετία 2015-2016. Κάθε μονάδα ανεργίας αφαιρεί από τα ταμεία 400 εκατ. €/έτος και στη διετία τα ταμεία χάνουν 3 δισ. και η κυβέρνηση… τη μπάλα.»

» Οι άλλοι δύο αριθμοί είναι το 24 & το 15. 24 δισ. ευρώ ήταν το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2009 και 15% ήταν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας το 2008. Είναι το τρομακτικό δίδυμο έλλειμμα που παρέδωσε η ΝΔ του κ. Καραμανλή στο ΠΑΣΟΚ το 2009. Αποχωρώντας από την Κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο 2015 παρέδωσε πλεόνασμα τόσο δημοσιονομικό όσο και ανταγωνιστικότητας. Κάπως έτσι υπάρχει χώρα και είναι σήμερα υπουργός ο κ. Τσακαλώτος. Το ζεύγος 24-15 κάνει καλό και στην καταπολέμηση της αμνησίας για τη συγκεκριμένη περίοδο από την οποία πάσχει πρόδηλα ο κ. Τσίπρας» προσθέτει ο κ. Κουκουλόπουλος και καταλήγει:

«Το τζόκερ είναι ένας αριθμός από το 15 μέχρι το 24. Οι προβλέψεις για το δημόσιο ταμείο από την πώληση των συμμετοχών του στις 4 συστημικές τράπεζες κυμαίνονταν από 15 (πρόβλεψη ΔΝΤ) μέχρι 24 δισ. (πρόβλεψη κυβέρνησης) πριν αναλάβουν οι ‘αξιοπρεπείς’. Ο Ευκλείδης ξέρει σίγουρα πόσα δισ. ευρώ έχασε το Δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και νομίζω ότι πρέπει να μας το πει, δεν μπορεί να το κρατάει για τον εαυτό του».