Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ - ΔΕΥΑΘ: Τι είπαν Χατζημάρκος και Ορφανός;

ΠΝΑΙ – ΔΕΥΑΘ: Τι είπαν Χατζημάρκος και Ορφανός;

|

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Θήρας, Μανώλη Ορφανό –  Εξετάσθηκε το συνολικό πλάνο μεγάλου αριθμού έργων που υλοποιούνται στη Σαντορίνη από την ΔΕΥΑ Θήρας, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Την επίσκεψη του Προέδρου της ΔΕΥΑ Θήρας, Μανώλη Ορφανού, δέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στο γραφείο του στη Ρόδο.

Στη συνάντηση εργασίας που ακολούθησε, εξετάσθηκε η πορεία  υλοποίησης του  συνολικού πλάνου μεγάλου αριθμού έργων που εκτελούνται στη Σαντορίνη, με φορέα υλοποίησης την ΔΕΥΑ Θήρας, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας , στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ενώ εξετάσθηκαν επιμέρους ζητήματα των έργων αυτών.

Πρόκειται για έργα ύδρευσης και επεξεργασίας λυμάτων, κρίσιμης σημασίας για την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών σε κατοίκους και επισκέπτες της Σαντορίνης, δύο εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί και πέντε βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν τα έργα:

 1. Εξωτερικό Δίκτυο Ύδρευσης Μεγαλοχωρίου Δ. Θήρας, προϋπολογισμού 193.000,00 € , που αφορά στην κάλυψη των αναγκών ύδρευσης του οικισμού Μεγαλοχωρίου του Δήμου Θήρας.

 2. Δίκτυο Ύδρευσης Βουρβούλου Δ. Θήρας , προϋπολογισμού 202.000,00 €, που αφορά στην υδροδότηση του οικισμού Βουρβούλου με αφαλατωμένο πόσιμο νερό από την υφιστάμενη δεξαμενή ύδρευσης του οικισμού Ημεροβιγλίου.

Τα δύο έργα έχουν χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα:

 1. Ύδρευση Εμπορείου Θήρας, προϋπολογισμού  3,89 εκ. €

Το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση Μονάδας Αφαλάτωσης δυναμικότητας 2.000 κ.μ. την ημέρα και των συνοδών έργων αυτής στο Εμπορειό, καθώς και επέκταση δικτύου ύδρευσης συνολικού μήκους περίπου 30.000 μέτρων, με το οποίο θα καλύπτονται οι συνολικές ανάγκες των οικισμών Εμπορείου, Περίσσας, Αγ. Γεωργίου, και Εξωμύτη.

Το έργο βρίσκεται στο στάδιο υποβολής τευχών δημοπράτησης για το υποέργο της προμήθειας της αφαλάτωσης, ενώ στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκεται η επέκταση του δικτύου.

2. Ύδρευση Έξω Γωνιάς Θήρας (προϋπολογισμού 927.000,00 €

Αφορά σε αντικατάσταση – επέκταση δικτύων ύδρευσης μήκους 8,4 χλμ. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή μίας νέας δεξαμενής, η ενίσχυση δύο υφιστάμενων δεξαμενών και η επέκταση του υφιστάμενου συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης.

3. Επέκταση – Εκσυγχρονισμός Αφαλάτωσης Δημοτικής Κοινότητας Φηρών Θήρας, προϋπολογισμού 2,34 εκ. €

Αφορά σε προμήθεια και εγκατάσταση φορητής μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας παραγωγής 2.000 κ.μ. ημερησίως για τις ανάγκες υδροδότησης των οικισμών Φηρών, Ημεροβιγλίου, Καρτεράδου και Βουρβούλου, καθώς και των συνοδών έργων αυτής.

Στο στάδιο της υλοποίησης βρίσκονται τα συνοδά έργα, ενώ στις 21 Ιουλίου 2020 δημοπρατείται το υποέργο  της προμήθειας μονάδας αφαλάτωσης

Τα παραπάνω έργα  3 έργα  χρηματοδοτούνται από το  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”.

4. Εγκατάσταση αφαλάτωσης – θέση Αγία Παρασκευή Δήμου Θήρας, προϋπολογισμού 10,2 εκ. €

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει την εγκατάσταση νέας Μονάδας Αφαλάτωσης πλησίον του Αεροδρομίου, συνολικής δυναμικότητας 5.000,00 κ.μ./ημέρα σε παραγωγή πόσιμου νερού, η οποία χωροθετείται σε έκταση ιδιοκτησίας της ΔΕΥΑ Θήρας . Η εν λόγω μονάδα θα τροφοδοτεί τα υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης των οικισμών Καμαρίου, Βόθωνα, Μεσσαριάς, Έξω Γωνιά, Μέσα Γωνιά, Αγίας Παρασκευής και Μονόλιθου. Από τον οικισμό Έξω Γωνιά θα υδροδοτηθούν επιπλέον και οι οικισμοί του Πύργου Καλλίστης και Μεγαλοχωρίου. Στο φυσικό αντικείμενο της μονάδας περιλαμβάνονται επίσης και τα αναγκαία έργα υδροληψίας του θαλασσινού νερού.

Επίσης περιλαμβάνεται η αναγκαία τεχνική υποστήριξη (Σύμβουλος Υποστήριξης) για την υλοποίηση του τεχνικού υποέργου της Μονάδας Αφαλάτωσης, καθώς και οι αναγκαίες εργασίες ηλεκτροδότησης της σχετικής Μονάδας.

Το έργο είναι σε στάδιο υλοποίησης με προθεσμία υλοποίησης έως 19/12/2020 (περιλαμβάνεται 6-μηνη δοκιμαστική λειτουργία).

5. Επέκταση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Φηρών Δήμου Θήρας, προϋπολογισμού 3,26 εκ. €

Το έργο αφορά στην επέκταση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Φηρών Δήμου Θήρας για την εξυπηρέτηση ισοδύναμου πληθυσμού 20.000 ι.κ. με δικαιούχο τη ΔΕΥΑ Θήρας. Η υφιστάμενη ΕΕΛ λειτουργεί πλέον της 20ετίας και έχει σήμερα δυναμικότητα 10.000 ι.κ. με συνέπεια να παρουσιάζονται προβλήματα σωστής λειτουργίας, κυρίως την θερινή περίοδο λόγω της συνεχούς αύξησης των παροχών. Με την επέκταση  θα καλυφθεί η ανάγκη εξυπηρέτησης δύο οικισμών Γ΄ προτεραιότητας, των Φηρών (Φηρά, Ημεροβίγλι και Βουρβούλος) και του Καρτεράδου.

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί το κτίριο φυσητήρων, η δεξαμενή εξισορρόπησης, το φρεάτιο δικλείδων και τα έργα του αντλιοστασίου ιλύος, ενώ έχει παραληφθεί και το σύνολο του Η/Μ εξοπλισμού. Κατασκευάζεται το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού διάθεσης, ενώ το χερσαίο έχει ολοκληρωθεί.

 Τα δύο παραπάνω έργα χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020

Στην διάρκεια της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Θήρας, Μανώλη Ορφανό, πως, τόσο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσο και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας, είναι στο πλευρό του Δήμου και της ΔΕΥΑ Θήρας, προκειμένου, με τον πιο ομαλό τρόπο και το συντομότερο δυνατόν να παραδοθεί ο μεγάλος αριθμός έργων που βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών της Σαντορίνης, σε κρίσιμους τομείς όπως η ύδρευση και η διαχείριση των λυμάτων.

Το Γραφείο Τύπου

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Νέα Δημοκρατία: Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος λόγω ποτού με γνωστό επιχειρηματία;

Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος - «Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα