ΠΝΑΙ: Επιστολή Χατζημάρκου προς Κουβέλη ενόψει απεργίας πλοίων

Είναι πολλά τα λεφτά... Ακόμη και για μία ημέρα απεργίας... Και όπως ήταν αναμενόμενο έχουμε αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΝΟ με την οποία ορίζει την 3η Ιουλίου ως ημέρα 24ωρης απεργίας άρχισαν οι αντιδράσεις.. Από την ΣΕΕΝ, τους τουριστικούς πράκτορες αλλά και τον Περιφέρειαρχη Νοτίου Αιγαίου που ζητάει με ανοιχτή του επιστολή προς τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτη Κουβέλη, να επιληφθεί το θέματος και να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να μην υπάρξει αποκλειστός από και προς τα νησιά, έστω και για μερικές ώρες. Αλλωστε, είμαστε στη μέση σχεδόν της καλοκαιρινής περιόδου, καθότι Ιούλιος... 

Ο ΣΕΕΝ, ο σύνδεσμος των ακτοπλόων, στην ανακοίνωσή του χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη στάση της ΠΝΟ, υποστηρίζοντας ότι η πρότασή της είναι σαφώς βελτιωμένη, σε σχέση με αυτήν του 2018, που έτυχε της άμεσης αποδοχής της Ομοσπονδίας. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, τα τεράστια προβλήματα στις μετακινήσεις των διεθνών και Ελλήνων ταξιδιωτών στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά, εν μέσω τουριστικής περιόδου με την έστω και για μία ημέρα απεργία των πλοίων... 

Και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου; Ζητά από τον υπουργό να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος και να καταβληθεί εκ μέρους του κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί ο αποκλεισμός της πρόσβασης των επισκεπτών αλλά και των μονίμων κατοίκων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και να αποτραπούν οι δυσμενείς συνέπειες στη ζωή των νησιωτών και στην νησιωτική οικονομία.

Ο κ. Χατζημάρκος επισημαίνει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου μόλις τώρα ελπίζουν σε μια αύξηση του τουριστικού ρεύματος, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει σε μια υποτονική σεζόν. Κατά συνέπεια, η όποια αναστάτωση στα δρομολόγια θα έχει περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στην οικονομία των νησιών, συνυπολογιζομένης της δημιουργίας προβλημάτων στην ομαλή τροφοδοσία των νησιών και τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Δεν παραλείπει να τονίσει ότι αυτή η απεργιακή κινητοποίηση θα λάβει χώρα λίγες μόνο ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, γεγονός που θα επιφέρει δυσκολίες και στην εκλογική διαδικασία, δεδομένου ότι είναι ακριβώς η περίοδος κατά την οποία διακινείται το απαραίτητο εκλογικό υλικό στους νησιωτικούς δήμους , χωρίς να υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις εναλλακτική λύση.

Ο Περιφερειάρχης ζητά από τον Υπουργό Ναυτιλίας να παρέμβει άμεσα, στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης το συντομότερο δυνατόν, με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και στα δικαιώματα των καταναλωτών – τουριστών και των κατοίκων των νησιών.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει: 

Ρόδος 1/7/2019
Αρ. Πρωτ. 6527

Προς: κο.Φ.Κουβέλη
Υπουργείο Ναυτιλίας
Και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: Απεργία ΠΝΟ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Ενόψει της κήρυξης 24ωρης νέας πανελλαδικής απεργίας, για την Τετάρτη 3 Ιουλίου σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την οποία αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), ζητούμε να καταβληθεί εκ μέρους σας κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί ο αποκλεισμός της πρόσβασης των επισκεπτών αλλά και των μονίμων κατοίκων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και να αποτραπούν οι δυσμενείς συνέπειες στη ζωή των νησιωτών και στην νησιωτική οικονομία.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι κινητοποιήσεις θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στην εικόνα του ελληνικού τουρισμού, λόγω των προβλημάτων που θα προκληθούν στα λιμάνια, με μεγάλες καθυστερήσεις, αλλαγές και ακυρώσεις δρομολογίων , καθώς και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στις ανταποκρίσεις των αεροπορικών πτήσεων, γεγονός που συνεπάγεται τεράστια ταλαιπωρία και εγκλωβισμό για τους επιβάτες και σοβαρή δυσφήμιση της χώρας.
Επιπλέον, είναι ανάγκη να σας τονίσουμε ότι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου μόλις τώρα ελπίζουν σε μια αύξηση του τουριστικού ρεύματος, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει σε μια υποτονική σεζόν και η όποια αναστάτωση στα δρομολόγια θα έχει περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στην οικονομία των νησιών, συνυπολογιζομένης της δημιουργίας προβλημάτων στην ομαλή τροφοδοσία των νησιών και τη μεταφορά εμπορευμάτων.
Σημειώνουμε ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία οπωσδήποτε θα επιφέρει δυσκολίες και στην εκλογική διαδικασία, δεδομένου ότι είναι ακριβώς η περίοδος κατά την οποία διακινείται το απαραίτητο εκλογικό υλικό στους νησιωτικούς δήμους , χωρίς να υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις εναλλακτική λύση.
Κατόπιν αυτών , ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, προκειμένου να μην πληρώσουν για μια ακόμη φορά οι νησιώτες την διαμάχη μεταξύ εργαζομένων ,πλοιοκτητών και όποιων άλλων εμπλέκονται , ακριβώς στην ευαίσθητη τουριστική περίοδο περίοδο που είναι ζωτικής σημασίας για αυτούς και για την νησιωτική οικονομία που πλήττεται ιδιαίτερα.
Θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και στα δικαιώματα των καταναλωτών – τουριστών και των κατοίκων των νησιών μας

Με εκτίμηση

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Γιώργος Χατζημάκος