Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ - Χατζημάρκος: "Nα ξημερώσει ένα αύριο με δημοκρατία και ειρήνη για...

ΠΝΑΙ – Χατζημάρκος: “Nα ξημερώσει ένα αύριο με δημοκρατία και ειρήνη για όλους” (video)

|

To μήνυμα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου για την (διπλή) επέτειο της 25ης Μαρτίου (video)

“…. Σήμερα, η 25η Μαρτίου είναι μοναδική και για έναν άλλο λόγο, ιδιαιτέρως αρνητικό. Συμπίπτει με τους αγώνες ενός άλλου λαού για αυτοδιάθεση και με έναν πόλεμο, που αριθμεί ήδη μερικές από τις πιο σκοτεινές μέρες στην ευρωπαϊκή ιστορία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας επηρεάζει όλους…”.

Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα, στο μήνυμά του, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος με σαφή αναφορά στο πόλεμο της Ουκρανίας και την επόμενη ημέρα που ξημερώνει για όλους μας..  

Αναλυτικά, 

“Φέτος, η 25η Μαρτίου, αυτή η διπλή γιορτή για τους Έλληνες, είναι ξεχωριστή, καθώς μας βρίσκει στην τελική μάχη με την πανδημία. Μετά από δύο χρόνια, μπορούμε επιτέλους να τιμήσουμε, όπως επιθυμούμε, την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Γιατί αυτό που πέτυχε η Ελληνική Επανάσταση, τη σύσταση του πρώτου ανεξάρτητου κράτους που αποτίναξε τον ζυγό της πανίσχυρης οθωμανικής αυτοκρατορίας, ήταν ένας άθλος της εποχής. Ένας άθλος που δεν ήταν αυτονόητος, αντιθέτως. Εξηγείται όμως για κάποιους λόγους συγκεκριμένους, μερικοί από τους οποίους:

Η πρόοδος και η εξωστρέφεια που χαρακτήριζαν τους Έλληνες έναντι των Οθωμανών, χάρη στην άνθιση του εμπορίου, των γραμμάτων, της τέχνης.

Η συστηματική δουλειά και η μέθοδος με την οποία προσεγγίστηκε το εγχείρημα της Επανάστασης, βάσει ενός στιβαρού σχεδίου.

Η ομοψυχία των αγωνιστών, οι συμμαχίες και η συνεργασία με δυνάμεις, ομάδες, επιφανείς προσωπικότητες.

Η Ελληνική Επανάσταση είχε και τρέλα, όπως αφηγείται ένας εκ των πρωταγωνιστών της. Είχε ψυχή, που δεν λογάριαζε από αντικειμενικές δυσκολίες και εμπόδια. Είχε αυτό το πάθος, που καλύπτει την απόσταση από την «αίσια έκβαση» μέχρι το «όνειρο που γίνεται πραγματικότητα».

Με τη νηφάλια καθαρή ματιά που μας δίνει η απόσταση των 201 ετών, αναγνωρίζουμε ότι τα παραπάνω συστατικά που συνέθεσαν τον άθλο της Ελληνικής Επανάστασης είναι αυτά τα ίδια που μας έχουν εξασφαλίσει στο διάβα μας όλες μας τις νίκες, ιστορικές και σύγχρονες, ως έθνος, ως κοινωνία, ως οικονομία αλλά και ως τόπος, όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη ανταπόκριση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου στις αλλεπάλληλες προκλήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Εθνική ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση. Γι’ αυτά αγωνίστηκαν οι ήρωες του 1821.

Σήμερα, η 25η Μαρτίου είναι μοναδική και για έναν άλλο λόγο, ιδιαιτέρως αρνητικό. Συμπίπτει με τους αγώνες ενός άλλου λαού για αυτοδιάθεση και με έναν πόλεμο, που αριθμεί ήδη μερικές από τις πιο σκοτεινές μέρες στην ευρωπαϊκή ιστορία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας επηρεάζει όλους.

Με τον δυτικό κόσμο, μοιραστήκαμε τους τελευταίους αιώνες κοινές παραδοχές, αξιακές πολιτισμικές και πολιτικές. Αυτές οι παραδοχές μας ένωσαν. Στη βάση αυτών στέριωσαν όλες οι μακρές περίοδοι ειρήνης αυτής της ηπείρου. Αυτές οι παραδοχές ας επικρατήσουν και σήμερα για να κλείσουν οι βαθιές πληγές αυτού του πολέμου και να ξημερώσει ένα αύριο με δημοκρατία και ειρήνη για όλους. Ένα αύριο ευαγγελισμού, όπως η σημερινή γιορτή της ορθοδοξίας, με χαρμόσυνες ειδήσεις για όλο τον κόσμο.

Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η ανεξαρτησία. Ζήτω η ελευθερία”.


 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο