Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ: Η επίσκεψη Μενδώνη φέρνει άμεσα αποτελέσματα σε επίπεδο πολιτισμού

ΠΝΑΙ: Η επίσκεψη Μενδώνη φέρνει άμεσα αποτελέσματα σε επίπεδο πολιτισμού

|

Ο εμβληματικός Πύργος Naillac της Ρόδου, ορθώνεται και πάλι, μετά από συμφωνία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Υπουργείου Πολιτισμού – Εξαιρετικά παραγωγική η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το ανεκτίμητο πολιτιστικό κεφάλαιο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, απετέλεσαν το επιστέγασμα της πολύωρης και εξαιρετικά παραγωγικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, με την συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, του Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Γιώργου Διδασκάλου και συνεργατών τους.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εξέταση της πορείας όλων των έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είτε μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεών της, είτε με ευρωπαϊκούς πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020”, καθώς και μια προκαταρκτική συζήτηση σχετικά με την νέα χρηματοδοτική περίοδο 2021 – 2027.

Παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, οι βουλευτές Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, Μάνια Μιχαηλίδου, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, Γιώργος Καρυδάκης και ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης με τους συνεργάτες τους, όλοι οι υπεύθυνοι των έργων σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Αντώνης Βουτσίνος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

0-02-05-c3797e783a1a853d81b5d48fe387b8f1fe9798e67b0d7e0a06fcf1ee0833668f_1c6d9ad0be9a7d.jpg

Οι αποφάσεις της σύσκεψης συνοψίζονται στα εξής:

– Η Υπουργός Πολιτισμού έδωσε το “πράσινο φως” για την αναβίωση ενός εκ των πλέον εμβληματικών μνημείων της Ρόδου, του Πύργου Naillac. Ο Πύργος θα “αναστηλωθεί” ως ολόγραμμα, με σύγχρονη τεχνολογία τριών διαστάσεων, βάσει μελέτης που θα εκπονήσει άμεσα το Υπουργείο Πολιτισμού και με πόρους που θα εξασφαλίσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

– Αποφασίστηκε η ολοκλήρωση του Μουσείου του Αγαθονησίου, το κτήριο του οποίου έχει ολοκληρωθεί από το 2015. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέλαβε να εξασφαλίσει και σε αυτήν την περίπτωση τους πόρους που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί και η έκθεση των αρχαιοτήτων, προκειμένου το Μουσείο να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Πρόκειται για μια απόφαση που – εκτός των άλλων – στέλνει το μήνυμα στήριξης των μικρών νησιών.

– Αποφασίστηκε η επανεκκίνηση των έργων αποκατάστασης των μνημείων της Κω που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον μεγάλο σεισμό του Ιουλίου 2017.

– Αυξήθηκε κατά 400.000,000 ευρώ (από 1,6 εκατ. στα 2,00 εκατ. ευρώ), η χρηματοδότηση του έργου «Προστασία και ανάδειξη αρχαίας Ακρόπολης Ρόδου», το οποίο αφορά σε εκτεταμένες παρεμβάσεις που προστατεύουν, αναδεικνύουν και αξιοποιούν τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της πόλεως Ρόδου, μέσα από την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχαιολογικού πάρκου.

– Αυξήθηκαν επίσης οι προϋπολογισμοί – με πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου – των έργων: κατασκευή Μουσείου στην Τήλο, κατασκευή Μουσείου στην Κύθνο, της νησίδας Μουσείων στη Νάξο, της ανάδειξης της Επισκοπής Σικίνου και της ανάδειξης του Φιλέρημου.

– Στις 8 Μαΐου πρόκειται να εγκαινιασθεί από την Υπουργό Πολιτισμού το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύμης, επί τη ευκαιρία του εορτασμού της επετείου για το τέλος του β΄ παγκοσμίου πολέμου

– Όσον αφορά τη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2021 – 2027, μέχρι τον ερχόμενο Μάιο θα έχουν καθοριστεί τα νέα έργα τα οποία θα πρέπει να ωριμάσουν οι μελέτες, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα ένταξης με την έναρξη του Προγράμματος.

– Αποφασίστηκε, στη νέα προγραμματική περίοδο να υπάρξει διακριτός χώρος για τα μικρά νησιά, ούτως ώστε οι χρηματοδοτήσεις των έργων να είναι εξασφαλισμένες και να μην κινδυνεύουν να διοχετευθούν μόνο σε ισχυρούς νησιωτικούς δήμους.

– Ανάλογη απόφαση ελήφθη και για την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η οποία επίσης θα έχει το δικό της ξεχωριστό κομμάτι χρηματοδότησης, στα χρηματοδοτικά εργαλεία της περιόδου 2021 – 2027.

Όσον αφορά τη Μεσαιωνική Πόλη, ειδική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο γραφείο του Δημάρχου Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, με αντικείμενο τη νέα προγραμματική σύσκεψη. Όπως και χθες ανακοινώθηκε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου της Υπουργού Πολιτισμού, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και του Δημάρχου Ρόδου, διαπιστώθηκε η απόλυτη συμφωνία και συναντίληψη όσον αφορά το περιεχόμενο και τον στόχο της νέας Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία δεν πρέπει να είναι απλώς μια λίστα έργων, αλλά να συμπεριλαμβάνει και κανονισμό λειτουργίας της Μεσαιωνικής Πόλης, που να διασφαλίζει την βιώσιμη ανάπτυξη, την βιώσιμη και ποιοτική καθημερινότητα, καθώς και την υψηλή αισθητική μιας ζώσας πόλης που είναι ταυτόχρονα και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που, όπως τόνισε η κα Μενδώνη, προσδίδει στη Μεσαιωνική Πόλη προστιθέμενη αξία αλλά δημιουργεί και μείζονες υποχρεώσεις.

Το κείμενο της νέας Προγραμματικής Σύμβασης θα καταρτισθεί, όχι από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά από τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με όρους 2020 και με ορίζοντα 20ετίας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμο να κατατεθεί το ΥΠΠΟ στις αρχές Απριλίου, για τυχόν παρατηρήσεις, τροποποιήσεις ή προσθήκες, ούτως ώστε να υπογραφεί στο διάστημα μεταξύ 5 έως 10 Μαΐου, οπότε η Υπουργός Πολιτισμού θα βρίσκεται και πάλι στα Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται ότι η Υπουργός Πολιτισμού, χαρακτήρισε ανεπιφύλακτα σωστή την άρνηση του Περιφερειάρχη να υπογράψει την προηγούμενη Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ακριβώς επειδή δεν ανταποκρινόταν στην παραπάνω φιλοσοφία για το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητα μιας Προγραμματικής Σύμβασης για ένα μνημείο αυτής της σημασίας και του βεληνεκούς.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άψογη συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως και για τη σύσκεψη που έγινε ειδικά για την Μεσαιωνική Πόλη και τα αποτελέσματά της. Ιδιαιτέρως ικανοποιημένος δήλωσε από την άμεση, θετική ανταπόκριση της Υπουργού Πολιτισμού στην πρόταση για τον Πύργο Naillac.

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο και τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη για την συνεργασία και τόνισε τη σημασία του πολιτισμού ως κρίσιμου μεγέθους για την τοπική και εθνική οικονομία, δεδομένου ότι στο Αιγαίο βρίσκεται το 30% του πολιτιστικού αποθέματος της Μεσογείου.

Την αποτελεσματικότητα της Υπουργού Πολιτισμού καθώς και το ενδιαφέρον της για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου εξήραν με δηλώσεις τους, στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Γιάννης Παππάς και ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την συνεργασία του με την Υπουργό και το επιτελείο της, καθώς και πιο αισιόδοξος, ότι θέματα μείζονος σημασία όπως η προστασία και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης τίθενται επιτέλους στη σωστή τους βάση.

Δελτίο Τύπου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν