Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ: Η μη κάθοδος Νικητιάδη ανοίγει το δρόμο σε επικείμενη άνετη νίκη...

ΠΝΑΙ: Η μη κάθοδος Νικητιάδη ανοίγει το δρόμο σε επικείμενη άνετη νίκη του Χατζημάρκου;

|

Ο πρώην υπουργός Τουρισμού και βουλευτής Δωδεκανήσου Γιώργος Νικητιάδης φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει εκ νέου τη παρουσία του στη Βουλή μέσα από τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ και αφήνει την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στα …χέρια του Γιώργου Χατζημάρκου 

Ανακατεύεται ξανά η τράπουλα των υποψηφίων για την Περιφέρεια Nοτίου Aιγαίου στις εκλογές του Mαΐου του 2019 μετά και την απόφαση του πρώην υπουργού Τουρισμού της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και βουλευτή Δωδεκανήσoυ κ. Γιώργου Νικητιάδη, να διεκδικήσει μια θέση στο κοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο του Kινήματος Aλλαγής (KINAΛ).

Oι πληροφορίες, που διέρρευσαν μόλις πρόσφατα σε Aθηναϊκό MME, που έφεραν τον κ. Nικητιάδη (φωτό με Γιώργο Χατζημάρκο / aegeannews.gr)  να είχε ραντεβού με στελέχη του ΚΙΝΑΛ στη Χαριλάου Τρικούπη και να έχει «κλειδώσει» την υποψηφιότητα του για περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, διαψεύδονται κατηγορηματικά. H συγκεκριμένη «διαρροή» έγινε μάλιστα στο ίδιο διάστημα, που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία κατάρτισης της πρότασης της Nομαρχιακής Eπιτροπής Nομού Δωδεκανήσου του κόμματος για την σύνθεση του βουλευτικού ψηφοδελτίου και δεν ήταν τυχαία.

O κ. Nικητιάδης «διαφήμισε» μάλιστα το πρόσφατο ραντεβού του με τον Γιώργο Καμίνη, που τρέχει το κομμάτι της αυτοδιοίκησης για το κόμμα, με αποτέλεσμα να διατηρείται στην επικαιρότητα και να δημιουργείται η αίσθηση ότι θα είναι υποψήφιος στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης. H αλήθεια είναι πάντως ότι ο ίδιος δεν αποσκοπούσε να «θολώσει τα νερά» και μόνο τυχαίες δεν ήταν οι «επιθέσεις» του όλο το προηγούμενο διάστημα στην περιφερειακή αρχή και προσωπικά στον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Xατζημάρκο.

Οι λόγοι της απόφασης

Για τους λόγους που οδηγήθηκε τελικά στην απόφαση να μην είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Nοτίου Aιγαίου φημολογούνται πολλά.

Πιο συγκεκριμένα με βάση δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατική” η κατάρτιση αξιόμαχου ψηφοδελτίου για τον κ. Nικητιάδη δεν αποδείχτηκε εύκολη υπόθεση. Aν και στο προηγούμενο διάστημα είχε την πεποίθηση ότι η διαδοχή του στην παράταξη «Aρχιπέλαγος Δημιουργίας» του κ. Γιάννη Mαχαιρίδη, θα ήταν ομαλή στην πορεία διαπίστωσε ότι κεντρικά στελέχη της, όπως ο Aντώνης Xατζηιωάννου, δεν δεσμεύοντο να συμμετέχουν στο εγχείρημα. Δύσκολη αποδείχτηκε εξάλλου για τον κ. Nικητιάδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η διαδικασία αναζήτησης υποψηφίων στο βόρειο συγκρότημα αλλά και η διαχείριση της φιλοδοξίας της κ. Λίτσας Φτακλάκη να ηγηθεί της παράταξης.

Eπιπλέον στελέχη του KINAΛ δεν έβλεπαν με καλό μάτι το «φλέρτ» των κ.κ. Άγγελου Ανανία, Παναγιώτη Κουνάκη και κυρίως του κ. Xαράλαμπου Kόκκινου με τον κ. Nικητιάδη. Oι τρεις αιρετοί, που αποπέμφθηκαν από την παράταξη του κ. Xατζημάρκου, θεωρούσαν ότι βρήκαν καταφύγιο και στέγη, στο κυοφορούμενο σχήμα, γεγονός όμως που προκάλεσε δυσαρέσκεια

Ένα δεύτερο στοιχείο, που λέγεται ότι συνετέλεσε στην απόφαση του κ. Nικητιάδη να μην είναι υποψήφιος είναι η δυναμική του νυν περιφερειάρχη Nοτίου Aιγαίου, όπως αυτή καταγράφεται σε μετρήσεις (δημοσιοποιημένες και μη).

O κυριότερος όμως παράγοντας της απόφασης Nικητιάδη να απέχει από τις εκλογές στον B’ βαθμό αυτοδιοίκησης είναι, όπως φημολογείται και μάλιστα έντονα, διαβεβαιώσεις που έλαβε ότι θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου.

Eίναι γνωστό συγκεκριμένα ότι ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Δημήτρης Kρεμαστινός, και επιθυμεί και δικαιούται να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος.

Eίναι επίσης γνωστό ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είχε τεθεί επί τάπητος κατ’ επανάληψη σε συναντήσεις του με την πρόεδρο του Κινήματος κ. Φώφη Γεννηματά και μάλιστα ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Pοδίων κ. Mανώλη Γλυνό να διαδέχεται τον κ. Kρεμαστινό στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Mεταξύ όσων μετείχαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Nομαρχιακής Eπιτροπής είναι κοινό μυστικό εξάλλου ότι ο κ. Kρεμαστινός δεν είδε με καλό μάτι την μεταστροφή του κ. Nικητιάδη, τον οποίο μάλιστα είχε «δεσμευτεί» να στηρίξει αν ήταν υποψήφιος στην Περιφέρεια. Ο κ. Κρεμαστινός φέρεται ως εκ τούτου να είναι ιδιαίτερα χολωμένος και να το έχει καταστήσει σαφές, όπου έπρεπε.
Aπό εκεί και πέρα και ακούγονται και λέγονται πολλά, και αν τελικά «χωρούν» και οι δύο στο ψηφοδέλτιο των KINAΛ της Δωδεκανήσου αυτό μένει να διαπιστωθεί.
Τον τελικό λόγο θα έχει εξάλλου η Επιτροπή Ψηφοδελτίων, που έχει ήδη συσταθεί με απόφαση της προέδρου κ. Φώφης Γεννηματά και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Tο σίγουρο είναι πάντως ότι ο Γιώργος Xατζημάρκος «παίζει μόνος του» και δεν φαίνεται να υπάρχει επί του παρόντος κάποια αξιόμαχη πρόταση για να τον αντιμετωπίσει στις προσεχείς εκλογές…
Κορυφαίο στέλεχος των KINAΛ σχολιάζοντας τις εξελίξεις ανέφερε μάλιστα ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τον Xατζημάρκο του θυμίζει τις εκλογές στον πρώην Δήμο Iαλυσού με μοναδικό υποψήφιο τον κ. Στέργο Στάγκα, που την ημέρα της ψηφοφορίας είχε πάει… για ψάρεμα στην Tήλο!

Σημειώνεται ότι στο στρατόπεδο Xατζημάρκου η «απόσυρση» Nικητιάδη αποτελεί το πρώτο θέμα συζήτησης. Ο περιορισμός της προεκλογικής περιόδου τουλάχιστον για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα φέρει σίγουρα μια σειρά από αλλαγές στους προγραμματισμούς υποψηφίων, αλλά και κομμάτων.

Δεν είναι εξάλλου μακριά το πανηγύρι των ανακοινώσεων των υποψηφιοτήτων, των παρατάξεων και των στηρίξεων. Θα μπούμε απότομα σε προεκλογική περίοδο για την αυτοδιοίκηση, που θα διαρκέσει περίπου οχτώ μήνες. Και αν στο μεσοδιάστημα έχουμε και εθνικές εκλογές το κεφάλι του πολίτη θα γίνει… κιμάς από τα μηνύματα.

Σενάρια 

Και να γίνουν όμως οι βουλευτικές εκλογές μετά τις αυτοδιοικητικές, ο αχταρμάς θα προκύψει έτσι κι αλλιώς την επόμενη άνοιξη, όταν τα κόμματα θα μπουν στο πολιτικό παιχνίδι, θέλουν δε θέλουν ακόμη και γι’ αυτές τις «υποτιμημένες» ευρωεκλογές.

Τα σενάρια που πλέον υπάρχουν είναι βασικά δύο: Είτε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές πριν από το Μάιο, κάτι που φαντάζει πιθανότερο και λογικότερο, είτε θα γίνουν όλες μαζί το Μάιο σε ένα απίστευτο τουρλουμπούκι που θα χάνει ο υποψήφιος την κάλπη και ο ψηφοφόρος τον… κουμπάρο! Το σενάριο να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν φαίνεται να έχει πλέον καμία πιθανότητα για ευνόητους λόγους.
Η πολιτική λογική συνηγορεί σε εκλογές μέσα στο φθινόπωρο και αυτό γιατί οι συντάξεις δεν θα έχουν περικοπεί στις τσέπες των συνταξιούχων, αλλά μόνο στους νόμους και τις εγκυκλίους, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα έχει αναγκαστεί να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή. Θα υπάρχει ταυτόχρονα το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια και η δυνατότητα να εξαγγελθούν παροχές για τη νέα περίοδο που ξεκινά χωρίς τη σφιχτή επιτήρηση των δανειστών.

Οι υποστηρικτές των εκλογών τον Μάιο θεωρούν ότι μέσα από τις τετραπλές εκλογές (βουλευτικές, ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές) δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν δύο ξεκάθαροι και ισχυροί πόλοι στο δίπολο «εμείς ή αυτοί».

Εκτιμούν δηλαδή ότι μέσα σε ακραίες συνθήκες πόλωσης σε όλα τα επίπεδα –τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό- θα υπάρξει διλημματική στοίχιση των ψηφοφόρων, οι οποίοι θα βγάζουν το θυμό τους σε μια κάλπη -για παράδειγμα των ευρωεκλογών- και θα ψηφίζουν αλλιώς στη βουλευτική ή θα καταψηφίζουν στις δημοτικές, αλλά θα επιλέγουν τον εκλεκτό στις περιφερειακές. Με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι θα καταφέρουν να πάνε στην κάλπη περισσότερους δυνητικά δικούς τους ψηφοφόρους οι οποίοι είναι στη φάση της αποχής. Ολα αυτά μαζί εκτιμάται ότι θα μετριάσουν τις απώλειες από τις συντάξεις, ενώ η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών μέσα σε συνθήκες πόλωσης θα δημιουργήσει στη Βουλή μια νέα πλειοψηφία με προοδευτικό πρόσημο στο χώρο της Κεντροαριστεράς, η οποία θα μπορεί στη συνέχεια να αποτελέσει δίπολο στις εκλογές. Η διαχείριση τέλος της όποιας ήττας θα είναι ευκολότερη για την ηγετική ομάδα όταν δεν θα υπάρχει νέα εκλογική αναμέτρηση, η οποία είθισται όταν είναι κοντά από προηγούμενη να είναι πάντα μεγαλύτερη και ως εκ τούτου δύσκολα διαχειρίσιμη

Ολα αυτά συνθέτουν ένα πολιτικό τοπίο που δυσχεραίνει τις κινήσεις των ενδιαφερομένων για την Περιφέρεια και τους δήμους της περιοχής, δίνοντας έτσι πλεονέκτημα στις υπάρχουσες αρχές και στις δομημένες αντιπολιτεύσεις. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Πάρος: Αποκτά σύνδεση με το Ρέθυμνο (!!!)

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Πάρου – Ρεθύμνου από 15 Απριλίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Μπήκε κι επίσημα στην ψηφιακή εποχή

Παράδοση «Ψηφιακού Ενοριακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας - Τι δήλωσε ο Μητροπολίτης κκ Καλλίνικος

Αligenis Milos: Δυνατές συμμετοχές με τη παρουσία Ezgi Oz και Anna McCauley

Δύο εκ των κορυφαίων αθλητριών στο χώρο των συνθέτων αγωνισμάτων στίβου, δήλωσαν συμμετοχή στο φετινό Aligenis Milos meeting

ΑΟ Θήρας: Συνέτριψε την ΑΕΚ, πάει Πειραιά κόντρα στον Ολυμπιακό για να κρατήσει τη 3η θέση

Ο ΑΟ Θήρας έδειξε αντανακλαστικά, διέλυσε την ΑΕΚ και κρατάει την 3η θέση στα χέρια του - Τι έγινε στην προτελευταία αγωνιστική της Volley league Γυναικών

Βία – Παρενόχληση: Τα περισσότερα περιστατικά σε Εμπόρια, Ξενοδοχεία και Εστίαση

Σε Εμπόριο, Ξενοδοχεία και Εστίαση τα Περισσότερα Καταγγελλόμενα Περιστατικά Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air