Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ - "Λαϊκή Συσπείρωση": "Οδύσσειες" νησιωτών για χάρη των εφοπλιστών

ΠΝΑΙ – “Λαϊκή Συσπείρωση”: “Οδύσσειες” νησιωτών για χάρη των εφοπλιστών

|

Η Περιφερειακή Παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” Νοτίου Αιγαίου με καταγγελία της μιλάει για την “Οδύσσεια” των νησιωτών – Αφορμή, η ταλαιπωρία που υπέστησαν οι επιβάτες του «Olympus» στο δρομολόγιο της περασμένης Τετάρτης (29/01) στη γραμμή Πειραιάς – Μήλος – Σαντορίνη – Ρέθυμνο (και επιστροφή) .

Μια πραγματική «οδύσσεια» αντιμετώπισαν την περασμένη Τετάρτη 29 Γενάρη οι επιβάτες του πλοίου «Olympus» της εταιρείας «Sea Speed Lines NE» που ακολουθούσε το δρομολόγιο της γραμμής Πειραιάς – Μήλος – Σαντορίνη – Ρέθυμνο. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νοτίου Αιγαίου καταγγέλλει τις ελλείψεις για ασφαλή πρόσδεση των πλοίων στα λιμάνια της Μήλου και της Σαντορίνης και περιγράφει την περιπέτεια των επιβατών και τονίζει ότι «οι “οδύσσειες” που ζουν οι νησιώτες χειμώνα – καλοκαίρι με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ούτε έχουν τον τελειωμό, αλλά ούτε και πέφτουν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της κατάστασης των πλοίων, της υποβάθμισης της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, που έχουν κοινή αφετηρία το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους για τους εφοπλιστές».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νοτίου Αιγαίου αναφέρει: 

“Οι «Οδύσσειες» που ζουν οι νησιώτες χειμώνα-καλοκαίρι με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ούτε έχουν τον τελειωμό, αλλά ούτε και πέφτουν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της κατάστασης των πλοίων, της υποβάθμισης της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, που έχουν κοινή αφετηρία το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους για τους εφοπλιστές.

Μια τελευταία «Οδύσσεια» ξεκίνησε την Τετάρτη  29/01/2020 και ώρα 21.30 με το δρομολόγιο  του πλοίου OLYMPUS  της εταιρείας SEA SPEED LINES N.E  στη γραμμή  Πειραιάς – Μήλος – Σαντορίνη –Ρέθυμνο.

Στη Μήλο,  παρότι στο λιμάνι δεν υπήρχε ιδιαίτερος ανησυχητικός κυματισμός, το πλοίο δεν μπορούσε να προσεγγίσει την προβλήτα. Αποτέλεσμα να συνεχίσει το δρομολόγιο προς Σαντορίνη, παίρνοντας μαζί του αυτοκίνητα, νταλίκες, τουρίστες  και επιβάτες που ήθελαν να αποβιβαστούν στη Μήλο.

Ξημερώματα της άλλης ημέρας 30/01 έφθασε στο λιμάνι του Αθηνιού της Σαντορίνης και παρότι  υπήρχε μέσα ελλιμενισμένο  άλλο πλοίο που εκτελούσε άλλο δρομολόγιο και παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν απαγορευτικές, το πλοίο ούτε και στη Σαντορίνη δεν μπόρεσε να προσδέσει στο λιμάνι.

Αποχωρώντας και αναμένοντας  σε απάγγειο  σημείο  της Σαντορίνης για να γίνει και δεύτερη προσπάθεια, ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα του πλοίου ότι συνεχίζεται το δρομολόγιο προς Ρέθυμνο, παίρνοντας  πάλι μαζί του εκτός από τους Μηλιούς και τους  Σαντορινιούς επιβάτες και τουρίστες, αυτοκίνητα κ.λ.π

Το πλοίο κατέληξε στο λιμάνι του Ρεθύμνου και ανακοινώθηκε ότι θα αναχωρήσει για τα λιμάνια της επιστροφής στις 7 το βράδυ. Πράγματι το πλοίο  έφυγε στις 19.30 με προορισμό τα λιμάνια της Σαντορίνης, Μήλου και Πειραιά, παίρνοντας μαζί του και τους αγανακτισμένους  επιβάτες, τουρίστες, επαγγελματίες οδηγούς κ.λ.π.

Στις  31 πλέον του Γενάρη και ώρα 01.00 π.μ. το πλοίο  έφθασε  στο λιμάνι της  Σαντορίνης, προσέγγισε με δυσκολία την προβλήτα και αποβίβασε τους Σαντορινιούς  επιβάτες και οχήματα. Για τους επιβάτες της Μήλου η ταλαιπωρία είχε ακόμη συνέχεια μέχρι να φτάσουν στο νησί τους.

Δεν έφταιγε ούτε ο κακός καιρός για την περιπέτεια των δεκάδων επιβατών του πλοίου OLYMPUS, ούτε η κακιά η τύχη, αλλά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν οι δυνατότητες ασφαλούς πρόσδεσης του πλοίου στα λιμάνια της Μήλου και της Σαντορίνης.

Είναι σίγουρο ότι αυτό  που έζησαν οι νησιώτες με το OLYMPOUS  θα το βλέπουμε πολύ τακτικά γιατί κουμάντο στην ακτοπλοΐα κάνουν οι εφοπλιστές με κριτήριο τα κέρδη τους. Κέρδη συνταγματικά κατοχυρωμένα με πάνω από 50 φοροαπαλλαγές, με κρατικές επιδοτήσεις και προνόμια. Μόνο για τις άγονες γραμμές και το «μεταφορικό ισοδύναμο» που πάνε κατευθείαν «στην τσέπη» των ακτοπλοϊκών εταιρειών, οι κρατικές ενισχύσεις υπολογίζονται για το 2020 στα 300 εκατ. ευρώ!

Είναι δε μεγάλη πρόκληση, την ώρα που ο λαός «καταθέτει» με το έτσι θέλω δισ. ευρώ στα ταμεία της φοροληστείας για να γίνονται προνόμια και επιδοτήσεις, την ώρα που οι εφοπλιστές επιβάλλουν τσουχτερές αυξήσεις στα δρομολόγια, ο κ. Περιφερειάρχης να ανακοινώνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο το φιλοδώρημα των 25.000 ευρώ που καταδέχτηκε να δώσει ένας εφοπλιστής από το «υστέρημά» του  για τη γεωτεχνική μελέτη του ποταμού Μάκκαρη!

Η ίδια η πραγματικότητα μαρτυρά ότι, όσο η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών και τα καράβια είναι στα χέρια των εφοπλιστών , το πρόβλημα δεν θα λύνεται προς όφελος του λαού και των νησιωτών.  Αντίθετα θα οξύνεται με ευθύνη και των αστικών κυβερνήσεων που εναλλάσσονται στην εξουσία.

Οι νησιώτες πρέπει να διεκδικήσουν ασφαλείς, φθηνές και τακτικές μετακινήσεις  με σύγχρονα και αξιόπλοα πλοία, βελτίωση των λιμενικών υποδομών των νησιών για την ασφαλή προσέγγιση των πλοίων που θα αποτελούν περιουσία του λαού, θα τα διαχειρίζεται κρατικός φορέας με γνώμονα την εξυπηρέτηση και το συμφέρον των νησιωτών και όχι τα κέρδη εφοπλιστών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί