ΠΝΑΙ: Μεταφέρονται οι οικονομικές υπηρεσίες στη Σύρο

Ένα ακόμη κεκτημένο της Δωδεκανήσου, οι οικονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο, αφαιρούνται μετά από δεκαετίες από την περιοχή μας και οδεύουν στη Σύρο.

Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Περιφερειακών Ενοτήτων Δωδεκανήσου (ΣΥΠΝΑΠΕΔ).

Πρόκειται ουσιαστικά για ανοικτή επιστολή των εργαζομένων, με την οποία «κατακεραυνώνουν» τους αρμόδιους που αφήνουν για μια ακόμη φορά να νικήσει ο… παραλογισμός και τα οικονομικά ζητήματα ενός νομού 200.000 κατοίκων να τα διαχειρίζονται εξ αποστάσεων και με τηλεδιασκέψεις ένα νησί των Κυκλάδων με σημαντικές δυσκολίες προσβασιμότητας για τους πολίτες της Δωδεκανήσου και με μόλις 20.000 κατοίκους.

Στην επιστολή της η ΣΥΠΝΑΠΕΔ εκθέτει όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, το γεγονός ότι στη Σύρο δεν υπάρχουν ιδιόκτητα κτήρια της Περιφέρειας όπως στη Ρόδο και υπενθυμίζει τις νευραλγικές υπηρεσίες που μεταφέρθηκαν, εκεί όπως η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, το Στρατολογικό Γραφείο, η Πυροσβεστική κλπ., παρότι πρόκειται ουσιαστικά για δύο διαφορετικούς νομούς που τους χωρίζει «αβυσσαλέα» απόσταση, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την πολυμορφία ενός νησιωτικού συμπλέγματος και την εξαιρετικά κακή ακτοπλοϊκή σύνδεση. 

Τέλος καταλήγουν ότι δεν είναι αργά να διορθωθεί το σφάλμα που δημιουργήθηκε με τον «Καλλικράτη» και έστω και τώρα να αποκατασταθεί το ιστορικό λάθος και να ορισθεί η έδρα της Περιφέρειας στη Ρόδο για πρακτικούς και όχι μόνο λόγους.

Και ο Καβάφης

Αναλυτικά η ανοικτή επιστολή των εργαζομένων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στα Δωδεκάνησα:

 «Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην,

χωρίς αιδώ

μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου

έκτισαν τείχη.

Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.

Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·

διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.

A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να

μην προσέξω.

Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον

κτιστών ή ήχον.

Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν

από τον κόσμον έξω.» 

Κ.Π. Καβάφης

Σύγκριση Ρόδου  - Σύρου

Πέρασε πολύ χρόνος με απάθεια  αδιαφορία και αδράνεια όλων των αρμόδιων και αναρμόδιων αυτού του τόπου, αλλά άποψή μας είναι, ότι ποτέ δεν είναι αργά να δοθεί το έναυσμα για ουσιαστική διεκδίκηση, έξω από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες.

Στην Σύρο, σημερινή έδρα της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, συγκεντρώνονται όλο και περισσότερες υπηρεσίες. Γεγονότα όπως αυτό της κατάργησης των Οικονομικών Υπηρεσιών της Ρόδου και μεταφορά τους στη έδρα της Περιφέρειας στη Σύρο, καθώς και της δημιουργίας νέων φορέων όπως του Ελεγκτού Νομιμότητας, του Παρατηρητηρίου Δομημένου Περιβάλλοντος, κλπ  αποκλειστικά στην έδρα της Περιφέρειας στη Σύρο, απλά επιβεβαιώνουν το λάθος.

Οι 200.000 πολίτες της Δωδεκανήσου δεν μπορούν να εξαρτώνται από δυσπρόσιτες υπηρεσίες σε ένα νησί του κεντρικού Αιγαίου με 20.000 κατοίκους (7% του πληθυσμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου), με ελάχιστες συγκοινωνιακές διασυνδέσεις με την Ρόδο και την Αθήνα. Στη Σύρο γίνεται προσέγγιση πλοίου μία φορά ανά εβδομάδα τους χειμερινούς μήνες και τρεις φορές τους θερινούς.

Στην Σύρο μετακόμισαν και οι έδρες της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης, Πυροσβεστικής, της Στρατολογίας (δεν υπάρχει καν τέτοια υπηρεσία στα Δωδεκάνησα πλέον, όπου όμως βρίσκεται το 61% των στρατευσίμων της Περιφέρειας), Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης (ενώ στην Ρόδο βρίσκεται το 40% των μαθητών), Δικαστήρια,  Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.α.

Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις υπηρεσίες έχουν επιτελικό και αποφασιστικό ρόλο, σχεδιάζουν δηλαδή το μέλλον της Δωδεκανήσου εξ αποστάσεως, χωρίς πραγματική πρόσβαση και επαφή με τα προβλήματα καθώς μεσολαβεί η δυσκολία μετακίνησης από την Σύρο στα νησιά των Δωδεκανήσων. Δεν πρέπει λοιπόν να μας φαίνεται παράδοξο το αποτυχημένο αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας.

Επιπρόσθετα ακούγεται ότι για την στέγαση των υπηρεσιών αυτών έχουν ενοικιαστεί κτήρια, ενώ στα κτήρια του Δημοσίου όπου στεγάζονταν στην Ρόδο έχει μπει λουκέτο.

Η Ρόδος συνεισφέρει στον προϋπολογισμό του κράτους πολύ περισσότερα από την Σύρο (περίπου 10 φορές) και απαιτεί να έχει αυτό για το οποίο πληρώνει: ποιοτικές Δημόσιες Υπηρεσίες με άμεση πρόσβαση.

Η ψαλίδα θα ανοίξει ακόμα περισσότερο στο μέλλον: τα Δωδεκάνησα, τα σύνορα της Ελλάδος και ειδικά το σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι που επεκτείνουν την Ελληνική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όταν υπάρξουν έσοδα από υδρογονάνθρακες το 5% από αυτά θα μπουν στο ταμείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στα Δωδεκάνησα ζει και δημιουργεί το 62% του πληθυσμού της Περιφέρειας. Η Ρόδος  κατέχει σχεδόν το 40% του συνολικού πληθυσμού της Περιφέρειας. Τη δεύτερη και την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες της Κω και της Καλύμνου αντίστοιχα. Ο προϋπολογισμός της ΠΝΑι των 93.000.000,00€ περίπου, είναι ιδιαίτερα ενδεικτικός αφού τα 62.000.000,00€ αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα Δωδ/σα και τα υπόλοιπα 31.000.000,00€ τις Κυκλάδες.

Η πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου, η Ρόδος των 120.000 κατοίκων, υπερέχει πληθυσμιακά, είναι το μεγαλύτερο οικονομικό και τουριστικό κέντρο σε όλο το Αιγαίο και όχι μόνο στο Νότιο. Διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο, έχει Πανεπιστήμιο και Ανώτερες σχολές, είναι πολιτισμικός κόμβος, με σημαντική υπεροχή και συμβολή στην Εθνική Οικονομία.

Δε ζητάμε την αδικία και την υποβάθμιση της Σύρου. Διεκδικούμε αυτό που μας αξίζει, αυτό που με τόση ευκολία μας στέρησαν. Η επιλογή της Ρόδου ως έδρα Περιφέρειας, είναι βέβαιο ότι θα αποκαταστήσει μια αδικία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι άμεσα θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για ανάπτυξη ολόκληρης της Περιφέρειας καθώς οι ανάγκες της Ρόδου, αλλά και η άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες, θα εξαναγκάσουν τον συνολικό κρατικό μηχανισμό που εδρεύει στην έδρα της Περιφέρειας να κινηθεί με τους ρυθμούς της Ρόδου.

Πρέπει λοιπόν να επικρατήσει η λογική, έναντι της ακατανόητης συνεχούς υποβάθμισης της Δωδεκανήσου. Οι κινητοποιήσεις πολιτών και φορέων πρέπει να οργανωθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει πανταχόθεν κατανοητό πως η λογική μπορεί και πρέπει να υπερισχύσει της λανθασμένης επιλογής.

Η Ρόδος επιβάλλεται να γίνει λειτουργική έδρα της Περιφέρειας με την παρουσία και την στελέχωση όλων των επιτελικών υπηρεσιών που προβλέπονται για την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ας μην επιτρέψουμε να ορθωθούν τείχη αποκλεισμού των νέων της Δωδεκανήσου από τις ευκαιρίες που μοιραία παρέχει η έδρα της Περιφέρειας. Ας αγωνιστούμε όχι μόνο για το παρόν αλλά πάνω από όλα για το μέλλον αυτού του τόπου και των νέων Δωδεκανησίων.

Για τους εργαζόμενους της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, οι εκπρόσωποι τους:

• ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΙΚΑΣ – Πρόεδρος  Διοικητικού Συμβουλίου  ΣΥΠΝΑΠΕΔ

• ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΛΑΔΟΓΕΝΗΣ – Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου  ΣΥΠΝΑΠΕΔ

• ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΡΗΣ – Γενικός Γραμματέας Διοικητικού Συμβουλίου  ΣΥΠΝΑΠΕΔ

• ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΤΑΡΑΚΗΣ – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου  ΣΥΠΝΑΠΕΔ

• ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΕΝΕΣΗΣ – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου  ΣΥΠΝΑΠΕΔ

• ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ – Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου  ΣΥΠΝΑΠΕΔ

ΜΙΧΑΗΛ ΛΥΡΙΣΤΗΣ – Μέλος του ΣΥΠΝΑΠΕΔ  -  Αιρετός εκπρόσωπος εργαζομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων της Π.Ν.Αι. – Αντιπρόεδρος Γενικού Συμβουλίου  της ΟΣΥΑΠΕ