Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ: Περί Fake News και υπογραφές Δημάρχων σε ψήφισμα συμπαράστασης

ΠΝΑΙ: Περί Fake News και υπογραφές Δημάρχων σε ψήφισμα συμπαράστασης

|

Fake News, η «είδηση» του ψηφίσματος των Δημάρχων κατά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου – Επτά Δήμαρχοι δήλωσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι όχι μόνο δεν υπέγραψαν ποτέ αλλά και δεν είχαν και γνώση της ανακοίνωσης, αφήνοντας έκθετο τον Δήμαρχο Τήνου

 

Φτηνή προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης αποδείχθηκε η ψευδής είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία Δήμαρχοι παρουσιάστηκαν ως υπογράφοντες ψήφισμα κατά παράνομων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποφάσεων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και συμπαράστασης στον Δήμαρχο Τήνου στον υποτιθέμενο αγώνα του για κατάργηση των αποφάσεων αυτών.

Κατά την χθεσινή, αποκαλυπτική, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, επτά Δήμαρχοι του Ν. Αιγαίου δήλωσαν δημόσια ότι όχι μόνο δεν υπέγραψαν ποτέ  αλλά και καμία γνώση δεν είχαν για το ψήφισμα που κυκλοφόρησε και τους έφερε ως υπογράφοντες.  

Συγκεκριμένα, πρώτο θέμα στη 12η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες, ήταν η λήψη απόφασης-απάντησης στον κατευθυνόµενο λαϊκισµό περί της θέσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο ζήτημα των Πάρκων Βιομηχανικών Ανεμογεννητριών, o οποίος έλαβε τη μορφή ενός ψηφίσματος, που είδε το φως της δημοσιότητας προ ημερών. Το Ψήφισμα έφερε τον τίτλο «Το Δίκτυο Δημάρχων εναντίον των ανεμογεννητριών στο πλευρό του Δημάρχου Τήνου Ιωάννη Σιώτου» και φέρονταν να το συνυπογράφουν και Δήμαρχοι από τις Κυκλάδες.

Ωστόσο, παίρνοντας τον λόγο κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Δήμαρχοι των Κυκλάδων,  Δημήτρης Λοτσάρης, Δήμαρχος Άνδρου, Γκίκας Γκίκας, Δήμαρχος Ίου, Ελευθέριος Καραΐσκος, Δήμαρχος Αμοργού, Νικόλαος Κομηνέας, Δήμαρχος Αστυπάλαιας, Βασίλης Μαράκης, Δήμαρχος Σικίνου, Ιάκωβος Ρούσσος, Δήμαρχος Ανάφης και η Ευθαλία Παπαδοπούλου, Δήμαρχος Φολεγάνδρου, δήλωσαν με τρόπο ρητό και ξεκάθαρο ότι δεν υπέγραψαν και δεν συναίνεσαν ποτέ στην έκδοση του ψηφίσματος, αφήνοντας παντελώς έκθετο τον Δήμαρχο Τήνου, Ιωάννη Σιώτο.

Κατά την αναλυτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μαζική υπήρξε η καταγγελία της πρακτικής να χρησιμοποιηθούν τα ονόματα Δημάρχων για να καλυφθούν θέσεις και να επηρεαστεί η κοινή γνώμη εναντίον της Περιφέρειας, σε ένα ζήτημα μάλιστα αποκλειστικώς υπηρεσιακού χειρισμού. Ο εισηγητής του θέματος, Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης στάθηκε εκτενώς και στο περιεχόμενο του εν λόγω ψηφίσματος, με το οποίο ο Δήμαρχος Τήνου, Ιωάννης Σιώτου και οι φερόμενοι ως συνυπογράφοντες Δήμαρχοι ζητούσαν από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να ανακαλέσει τις διοικητικές αποφάσεις των υπηρεσιών (!), που δίνουν άδεια για τις επίμαχες διελεύσεις ανεμογεννητριών. Ο Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε θεσμική εκτροπή και απηύθυνε ευθέως το ερώτημα στη μειοψηφία κατά πόσο συμφωνεί με τη θέση το πολιτικό προσωπικό να ανακαλεί διοικητικές αποφάσεις υπηρεσιών, κατά πόσο συμφωνεί με τις κατηγορίες του ψηφίσματος ότι η Περιφερειακή αρχή παρανομεί, επειδή δεν ανακαλεί διοικητικές αποφάσεις και αν εν τέλει, επιθυμούν μια Περιφερειακή αρχή που δεν κάνει σεβαστές διοικητικές αποφάσεις και κανόνες λειτουργίας.

«Φέραμε το θέμα και ακολούθησε μια δημοκρατική συζήτηση, αυστηρή αλλά ευπρεπής, που έπρεπε να γίνει. Απέναντι μας έχουμε τους πολίτες και μια κοινωνία που πρέπει να προστατεύσουμε από την παραπληροφόρηση. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δίνουμε στους πολίτες μόνο την αλήθεια. Και η συνεργασία έχει κανόνες. Από αυτή τη συνεδρίαση, βγαίνει αρραγές το μέτωπο του Νοτίου Αιγαίου σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την πρόοδο και την ανάπτυξή του» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την αναλυτική συζήτηση, η Περιφερειακή Αρχή άδραξε την ευκαιρία να καταστήσει ακόμα μια φορά ξεκάθαρη τη θέση της για το ζήτημα των Ανεμογεννητριών στην Τήνο: Η Περιφερειακή Αρχή δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι σέβεται και τιμά τον αγώνα του Τηνιακού λαού για τη διαφύλαξη του απαράμιλλου κάλλους του νησιού του κι έχει αποδείξει έμπρακτα με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και με νομικές ενέργειές της ότι είναι και θα συνεχίσει να είναι σθεναρός συμπαραστάτης στον αγώνα αυτόν.  Η προσπάθεια παραπληροφόρησης των Τηνίων αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού από αυτούς που την τροφοδοτούν. 

Τέλος, έγινε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι καταδικάζεται κάθε προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην Περιφερειακή Αρχή για το θέμα της διέλευσης των οχημάτων που μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες στο Αιολικό Πάρκο στην περιοχή «Πράσα» της Τήνου και ότι καμία τέτοια προσπάθεια δεν θα γίνει ανεκτή από την Περιφερειακή Αρχή.

Επί της ουσίας του ζητήματος του κατευθυνόµενου λαϊκισµού περί της θέσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο ζήτηµα των Πάρκων Βιοµηχανικών Ανεµογεννητριών, η θέση της Περιφέρειας αποτυπώθηκε σε κείμενο απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το κείμενο της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως εξής:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 22ας Δεκεμβρίου 2020

Το Περιφερειακό Συμβούλιο καταδικάζει την προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στην Περιφερειακή Αρχή για το θέμα της διέλευσης των οχημάτων που μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες στο Αιολικό Πάρκο στην περιοχή «Πράσα» της Τήνου.

Σε μια περίοδο που θα έπρεπε να υπάρχει κοινό, αρραγές μέτωπο όλων των αυτοδιοικητικών απέναντι στην επίθεση που δέχονται τα νησιά μας στο θέμα των ανεμογεννητριών, η προσπάθεια μετατόπισης των ευθυνών στην Περιφερειακή Αρχή για όλα όσα έχουν διαδραματιστεί στο παρελθόν και συνεχίζουν να διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τήνο αποδεικνύει ότι ο Δήμαρχος Τήνου δεν είναι ευθυγραμμισμένος σε αυτόν τον κοινό αγώνα.

Χαρακτηριστικά αυτού του αγώνα πρέπει να είναι ο σεβασμός των κανόνων λειτουργίας ενός ευνομούμενου κράτους, οι κοινές θέσεις, η αποφασιστικότητα και η πολιτική ηθική.

Η Περιφερειακή Αρχή δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι σέβεται και τιμά τον αγώνα του Τηνιακού λαού για τη διαφύλαξη του απαράμιλλου κάλλους του νησιού του κι έχει αποδείξει έμπρακτα με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και με νομικές ενέργειές της ότι είναι και θα συνεχίσει να είναι σθεναρός συμπαραστάτης στον αγώνα αυτόν.  Η προσπάθεια παραπληροφόρησης των Τηνίων αγγίζει τα όρια του λαϊκισμού από αυτούς που την τροφοδοτούν. 

Στην παρούσα φάση είναι πασιφανές ότι η Περιφερειακή Αρχή αδίκως κατηγορείται, διότι δεν έχει καμία δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης παρά τα αντιθέτως αναγραφόμενα σε επιστολές και δελτία τύπου.

Διευκρινίζουμε ότι η Περιφέρεια είναι ο μοναδικός θεσμός που δε συμμετείχε σε κανένα στάδιο των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην Τήνο.

Εάν πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες, αυτές εντοπίζονται σε τοπικό επίπεδο αλλά και στις Κυβερνήσεις που χειρίστηκαν την υπόθεση διαχρονικά.

Το Γραφείο Τύπου

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Νάξο «μίλησε» ξανά ο Καμπανέλλης μέσα από το έργο του (photos+video)

Η παρουσίαση του βιβλίου του Μανόλη Σέργη έγινε μια ζεστή γιορτή μνήμης, με λόγους, θεατρικά αποσπάσματα και προτάσεις για θεσμοθέτηση ετήσιας εκδήλωσης.

Σειρά σημαντικών συναντήσεων του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά με αφορμή την εορτή της Μεγαλόχαρης

Στρατηγικές συνεργασίες και διάλογος με κορυφαία πολιτικά πρόσωπα – Από τον Νίκο Δένδια και τη Σοφία Ζαχαράκη έως τον Χάρη Δούκα και τον Κώστα Κουμή.

Οι φάροι άνοιξαν τις πύλες τους – Συναπάντημα με την ιστορία τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, 18 φάροι σε όλη τη χώρα δέχθηκαν επισκέπτες, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας

Οι ψαράδες της Αμοργού σώζουν τη θάλασσα – Αφιέρωμα των Financial Times στην πρωτοβουλία

Παρά τη μείωση των αποθεμάτων και τις δυσκολίες επιβίωσης, οι μικροί αλιείς του νησιού πήραν την κατάσταση στα χέρια τους

Το καλαμάρι που… πήρε εκδίκηση! (video)

Ένα απίθανο περιστατικό σημειώθηκε στα ανοιχτά της Ρομπλόν στις Φιλιππίνες, όταν ψαράς που καμάρωνε για το τεράστιο καλαμάρι Χούμπολντ που έπιασε, βρέθηκε ξαφνικά μούσκεμα στο μελάνι του

Η Τήνος σώζει τον Φάρο της Λιβάδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, ο Δήμος Τήνου αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού μνημείου.

Καλοκαίρι Πολιτισμού (συνέχειας) στη Νάξο 2025: Συναυλίες, θέατρο, βιβλίο και τέχνη σε κάθε γωνιά του Δήμου (πρόγραμμα)

Ένα πολύχρωμο πολιτιστικό μωσαϊκό απλώνεται σε όλο το νησί με τη σφραγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – από το Φιλώτι μέχρι τις Μικρές Κυκλάδες, η μουσική, το θέατρο και η παράδοση δίνουν ραντεβού σε μια μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή.

Η Ελεονώρα Ζουγανέλη στο Φιλώτι: Μια μαγική καλοκαιρινή συναυλία στη Νάξο!

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου υποδέχεται την αγαπημένη ερμηνεύτρια σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, συναίσθημα και καλοκαιρινή αύρα.

Σοφία Τορνάρου: Η Ναξιώτισσα πολίστρια που κατέκτησε το χρυσό με την Εθνική Ελλάδος

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός υποδέχθηκε στο Δημαρχείο τη 21χρονη Σοφία Τορνάρου, διεθνή αμυντικό του Ολυμπιακού, που χάρισε στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη.

Συμβολικό δώρο Φίλιππου Φόρτωμα στον Νίκο Δένδια στην Τήνο

Ένα περιστέρι από τηνιακό μάρμαρο, δείγμα της ξακουστής μαρμαροτεχνίας του νησιού, πρόσφερε ο βουλευτής Κυκλάδων στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νέος γύρος συγκέντρωσης στα σούπερ μάρκετ: Εξαγορές που αλλάζουν τον χάρτη

Από τη «Μασούτης» και την «Κρητικός» μέχρι τη Retail & More και τον «Γαλαξία» – Το 2025 διαμορφώνει νέες ισορροπίες στο οργανωμένο λιανεμπόριο

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.