ΠΝΑΙ - Σαντορίνη: Ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης στο δρόμο προς το λιμάνι του Αθηνιού

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες αποκατάστασης στον δρόμο προς το λιμάνι του Αθηνιού, του κύριου πυλώνα υποδοχής τουριστών της Σαντορίνης, “μετά από μακροχρόνια μάχη για την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που διέπει το θεσμικό πλαίσιο εκτέλεσης των δημοσίων έργων”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Το έργο αποσκοπεί στην ασφάλεια και την άρση της επικινδυνότητας του δρόμου λόγω κατολισθήσεων, μετά και την κατολίσθηση βράχων που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2019.

Αναμένοντας τις προηγούμενες ημέρες από την Αθήνα το γεωτρύπανο που θα ανοίξει τις σχετικές υποδοχές, ήδη γίνονταν προεργασίες εκτός εργοταξίου για την κατασκευή των κολονών που θα μπουν στις υποδοχές, όπως εξήγησε ο Έπαρχος Θήρας Χαράλαμπος Δαρζέντας στο Atlantea.

Με σημερινή δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευόδωση των προσπαθειών για την έναρξη του έργου, ευχαριστώντας τον Έπαρχο Θήρας Χαράλαμπο Δαρζέντα, τον πρώην Δήμαρχο Νίκο Ζώρζο και τον νυν Αντώνη Σιγάλα, οι οποίοι συμπορεύτηκαν δυναμικά στο πλευρό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ώστε να φθάσει το έργο στη διαδικασία της υλοποίησης.

Πρόσθεσε μάλιστα " Ο χρόνος και οι διαδικασίες δυστυχώς, μας επιβεβαιώνουν. Όταν πέρσι τέτοια εποχή δηλωναμε , πως εαν δεν έχουμε βοήθεια από την τότε Κυβέρνηση, θα χρειαστούν 12 με 18 μήνες για να εγκατασταθεί εργολάβος,κάποιοι έλεγαν ότι προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις ευθύνες. Τα γεγονότα τους διαψεύδουν και τους καθιστούν συνυπεύθυνους με την τότε ηγεσία του Υπ.Υποδομών ,το οποίο
"γύρισε την πλάτη", στο μεγάλο πρόβλημα του νησιού. Δυστυχώς για κάποιους τα κόμματα είναι πάνω και από το νησί τους... Εμείς συνεχίζουμε με υπευθυνότητα, την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων του νησιού"
.

Φορέας κατασκευής του έργου είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η προθεσμία εκτέλεσής του είναι 4 ημερολογιακοί μήνες από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, που έγινε στις αρχές του περασμένου Μαΐου.

Το ποσό της σύμβασης είναι 826.405,66 €, για την εκτέλεση του έργου “Αντιμετώπιση κατολισθητικού φαινομένου οδού προς λιμένα Αθηνιού περί τη θέση υψηλού τοιχίου αντιστήριξης” και αποσκοπεί στην ασφάλεια και την άρση της επικινδυνότητας λόγω κατολισθήσεων, του δρόμου που οδηγεί στο λιμάνι του Αθηνιού, μετά και την κατολίσθηση βράχων που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2019.