ΠΝΑΙ: Στο αναπτυξιακό συνέδριο (28-29/03) ευκαιρία η Κυβέρνηση να ...ακούσει

Ως μία πολύ καλή ευκαιρία ώστε να αναδειχθούν - παρουσία του πρωθυπουργού - όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά, θα αποτελέσει το Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαρτίου στη Ρόδο (πιθανότατα στις 28 και 29/3), σύμφωνα με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου όπου κι «έκλεισε» η διεξαγωγή του συνεδρίου στη Ρόδο.

«Το στοίχημα το δικό μας είναι να αναδείξουμε σωστά τα θέματα που μας απασχολούν και να φέρουμε αποτελέσματα. Αντίστοιχα, θα πρέπει να μας αποδείξει η Κυβέρνηση ότι έχει ανοιχτά αυτιά και ότι επιτέλους κατανοεί τη νηισιωτικότητα. Να σταματήσει η θεωρία. Ωραία τα λόγια, αλλά τα νησιά έχουν στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Ελπίζουμε λοιπόν να δούμε εξαγγελίες που θα γίνουν πράξη για τη νησιωτική πολιτική. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για όλους και κυρίως για το κυβερνητικό σχήμα… Κάθε υπουργός μπορεί να πει ενώπιόν μας πώς αντιλαμβάνεται τον όρο νησιωτικότητα», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε τη Πέμπτη και με την ευκαιρία της εβδομαδιαίας επαφής του με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στα Δωδεκάνησα. 

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, στο Περιφερειακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, που θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θα συμμετάσχουν περισσότεροι από είκοσι υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς υπουργείων, οι οποίοι, με ομιλίες και θεματικές συνεδρίες, στις οποίες θα λάβουν μέρος όλοι αδιακρίτως οι τοπικοί κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς, θα διερευνήσουν σε βάθος τις παραγωγικές δυνατότητες του Νοτίου Αιγαίου, ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν της τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνει η νησιωτικότητα σε όλους τους επιμέρους τομείς.

Και στη Σύρο αντίστοιχο συνέδριο 

«Το μεγάλο θέμα που ενδιαφέρει όλη την Περιφέρεια είναι αυτό της διεξαγωγής του αναπτυξιακού συνεδρίου της Περιφέρειάς μας. Είναι μία πολύ μεγάλη εξέλιξη αυτή και πολύ σοβαρή πρωτοβουλία, αφού όλο το υπουργικό συμβούλιο θα βρεθεί για ένα διήμερο στο νησί μας. Η ιδιομορφία της δικής μας Περιφέρειας σε αντίθεση με όλες τις άλλες της χώρας, μας αναγκάζει να κάνουμε δύο τέτοια συνέδρια, ένα στη Ρόδο και ένα στη Σύρο. Ξεκινάμε από τη Ρόδο και όποτε το επιτρέψει το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, θα γίνει κάτι αντίστοιχο στη Σύρο. Τουλάχιστον 25 μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα έρθουν στη Ρόδο για το συνέδριο, ενώ και τις δύο ημέρες θα μας απασχολήσουν έξι θεματικές ενότητες. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί μαζί με όλους τους τοπικούς φορείς θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να αναδείξουν τα θέματά τους. Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου θα συγκεντρωθούν τα συμπεράσματα και θα κλείσει το συνέδριο με ομιλία του πρωθυπουργού. Θα έχει προηγηθεί κλειστή σύσκεψη με συμμετοχή του πρωθυπουργού, του περιφερειάρχη και του προέδρου της ΠΕΔ», είπε ο περιφερειάρχης, ο οποίος τόνισε ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος με την Κυβέρνηση ώστε στο τέλος Μαρτίου να έχουν δοθεί οι προσδοκώμενες λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το να έχεις επί διήμερο τη δυνατότητα να βρίσκεσαι σε διαρκή επαφή με το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πώς η βούληση ενός πρωθυπουργού, η εντολή του στο υπουργικό συμβούλιο να καταγραφούν τα θέματα που απασχολούν την κάθε περιοχή, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Είναι στο χέρι μας να προβάλουμε σωστά τα θέματά μας, τις προτάσεις μας, τις λύσεις τις οποίες επιζητούμε. Ούτως ή άλλως δεν έχουμε κινηθεί ποτέ μαξιμαλιστικά. Πάντα πορευόμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ζητάμε να υπάρξει κατανόηση από την πλευρά της κυβέρνησης των ιδιαιτεροτήτων του τόπου μας σε όλα τα επίπεδα. Ανοίγει λοιπόν ένας μεγάλος διάλογος μεταξύ ημών και της Κυβέρνησης μέχρι τις 28 Μαρτίου και προσδοκούμε στις 29 και 30 να δοθούν λύσεις σε όλους τους θεματικούς τομείς».

Θεματικές ενότητες

Οι έξι θεματικές ενότητες, όπως εξήγησε ο κ. Χατζημάρκος, θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν πιθανότατα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας μετά την νέα συνάντηση που θα έχει στο γραφείο του πρωθυπουργού. Οι εκπρόσωποι όλων των τοπικών φορέων που θα κληθούν στο συνέδριο, θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τους θεματικούς τομείς στους οποίους θα πάρουν μέρος. Μέχρι τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας το αργότερο, αναμένεται να έχουν σταλεί οι προσκλήσεις που θα υπογράφονται από τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη και τον περιφερειάρχη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα "Δημοκρατική" ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι μία από τις θεματικές ενότητες θα πρέπει να αφορά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη. «Είναι τόσα πολλά τα ανοιχτά μέτωπα και τα θέματα που θα μπορούσαν να τεθούν. Εάν π.χ. υπάρχει μία θεματική ενότητα για την Υγεία, θα μπορέσουμε να προβάλουμε τα θέματα των νοσοκομείων, των περιφερειακών ιατρείων, του ΕΚΑΒ, των αεροδιακομιδών κλπ. Εκτιμώ ότι θα υπάρχει και κάποια θεματική ενότητα για τον τουρισμό… Όλα αυτά τα ζητήματα έχουν μία οικονομική διάσταση και όλες οι παρεμβάσεις που θα χρειαστούν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν ελπίζουμε να αποτυπωθούν οικονομικά, να εκτιμηθεί το ύψος της δημόσιας δαπάνης και το υπουργείο να δεσμευθεί για την εξεύρεση των πόρων. Είναι πολλά τα μέτωπα και όλα παραμένουν ανοιχτά. Θα ασχοληθούμε με όλα. Σε κάθε ενότητα θα υπάρχει ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Φιλοδοξούμε το μεσημέρι της δεύτερης μέρας τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις με μία γρήγορη επεξεργασία, παρουσία του πρωθυπουργού, να κλείσουν τα θέματα ώστε να κλείσουμε το συνέδριο με την ομιλία του πρωθυπουργού στην οποία εκτιμώ ότι θα γίνουν οι ανακοινώσεις που έχουμε ανάγκη. Είναι ευκαιρία να γίνει μεγάλη συζήτηση για ένα θέμα που αφορά τη δημόσια περιουσία. Αυτή η συζήτηση δεν έχει γίνει σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος παράγων στον αγώνα όλων μας για την ανάπτυξη. Αυτό είναι ένα δικό μου αίτημα και πιστεύω ότι θα έχουμε την έγκριση από το γραφείο του πρωθυπουργού για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση στον τόπο μας»...