Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ: Στο αναπτυξιακό συνέδριο (28-29/03) ευκαιρία η Κυβέρνηση να ...ακούσει

ΠΝΑΙ: Στο αναπτυξιακό συνέδριο (28-29/03) ευκαιρία η Κυβέρνηση να …ακούσει

|

Στο τέλος Μαρτίου (28-29/03) η διεξαγωγή του αναπτυξιακού συνεδρίου Ν. Αιγαίου στη Ρόδο με σχεδόν… όλο το υπουργικό συμβούλιο και βέβαια παρουσία και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα – Γ. Χατζημάρκος (Περιφερειάρχης) ” Η ιδιομορφία της δικής μας Περιφέρειας μας αναγκάζει να κάνουμε δύο τέτοια συνέδρια, ένα στη Ρόδο και ένα στη Σύρο”.  – Στη Ρόδο στα τέλη Μαρτίου και στη Σύρο ανάλογα με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Ως μία πολύ καλή ευκαιρία ώστε να αναδειχθούν – παρουσία του πρωθυπουργού – όλα τα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά, θα αποτελέσει το Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαρτίου στη Ρόδο (πιθανότατα στις 28 και 29/3), σύμφωνα με τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου όπου κι «έκλεισε» η διεξαγωγή του συνεδρίου στη Ρόδο.

«Το στοίχημα το δικό μας είναι να αναδείξουμε σωστά τα θέματα που μας απασχολούν και να φέρουμε αποτελέσματα. Αντίστοιχα, θα πρέπει να μας αποδείξει η Κυβέρνηση ότι έχει ανοιχτά αυτιά και ότι επιτέλους κατανοεί τη νηισιωτικότητα. Να σταματήσει η θεωρία. Ωραία τα λόγια, αλλά τα νησιά έχουν στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Ελπίζουμε λοιπόν να δούμε εξαγγελίες που θα γίνουν πράξη για τη νησιωτική πολιτική. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν για όλους και κυρίως για το κυβερνητικό σχήμα… Κάθε υπουργός μπορεί να πει ενώπιόν μας πώς αντιλαμβάνεται τον όρο νησιωτικότητα», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε τη Πέμπτη και με την ευκαιρία της εβδομαδιαίας επαφής του με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στα Δωδεκάνησα. 

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, στο Περιφερειακό Συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, που θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θα συμμετάσχουν περισσότεροι από είκοσι υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς υπουργείων, οι οποίοι, με ομιλίες και θεματικές συνεδρίες, στις οποίες θα λάβουν μέρος όλοι αδιακρίτως οι τοπικοί κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς, θα διερευνήσουν σε βάθος τις παραγωγικές δυνατότητες του Νοτίου Αιγαίου, ώστε να τεθούν ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι για την αναπτυξιακή προοπτική των νησιών, στο πλαίσιο ενός συνεκτικού σχεδίου περιφερειακής παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν της τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνει η νησιωτικότητα σε όλους τους επιμέρους τομείς.

Και στη Σύρο αντίστοιχο συνέδριο 

«Το μεγάλο θέμα που ενδιαφέρει όλη την Περιφέρεια είναι αυτό της διεξαγωγής του αναπτυξιακού συνεδρίου της Περιφέρειάς μας. Είναι μία πολύ μεγάλη εξέλιξη αυτή και πολύ σοβαρή πρωτοβουλία, αφού όλο το υπουργικό συμβούλιο θα βρεθεί για ένα διήμερο στο νησί μας. Η ιδιομορφία της δικής μας Περιφέρειας σε αντίθεση με όλες τις άλλες της χώρας, μας αναγκάζει να κάνουμε δύο τέτοια συνέδρια, ένα στη Ρόδο και ένα στη Σύρο. Ξεκινάμε από τη Ρόδο και όποτε το επιτρέψει το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, θα γίνει κάτι αντίστοιχο στη Σύρο. Τουλάχιστον 25 μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα έρθουν στη Ρόδο για το συνέδριο, ενώ και τις δύο ημέρες θα μας απασχολήσουν έξι θεματικές ενότητες. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί μαζί με όλους τους τοπικούς φορείς θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να αναδείξουν τα θέματά τους. Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου θα συγκεντρωθούν τα συμπεράσματα και θα κλείσει το συνέδριο με ομιλία του πρωθυπουργού. Θα έχει προηγηθεί κλειστή σύσκεψη με συμμετοχή του πρωθυπουργού, του περιφερειάρχη και του προέδρου της ΠΕΔ», είπε ο περιφερειάρχης, ο οποίος τόνισε ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος με την Κυβέρνηση ώστε στο τέλος Μαρτίου να έχουν δοθεί οι προσδοκώμενες λύσεις στα υπάρχοντα προβλήματα.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Το να έχεις επί διήμερο τη δυνατότητα να βρίσκεσαι σε διαρκή επαφή με το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πώς η βούληση ενός πρωθυπουργού, η εντολή του στο υπουργικό συμβούλιο να καταγραφούν τα θέματα που απασχολούν την κάθε περιοχή, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Είναι στο χέρι μας να προβάλουμε σωστά τα θέματά μας, τις προτάσεις μας, τις λύσεις τις οποίες επιζητούμε. Ούτως ή άλλως δεν έχουμε κινηθεί ποτέ μαξιμαλιστικά. Πάντα πορευόμαστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ζητάμε να υπάρξει κατανόηση από την πλευρά της κυβέρνησης των ιδιαιτεροτήτων του τόπου μας σε όλα τα επίπεδα. Ανοίγει λοιπόν ένας μεγάλος διάλογος μεταξύ ημών και της Κυβέρνησης μέχρι τις 28 Μαρτίου και προσδοκούμε στις 29 και 30 να δοθούν λύσεις σε όλους τους θεματικούς τομείς».

Θεματικές ενότητες

Οι έξι θεματικές ενότητες, όπως εξήγησε ο κ. Χατζημάρκος, θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν πιθανότατα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας μετά την νέα συνάντηση που θα έχει στο γραφείο του πρωθυπουργού. Οι εκπρόσωποι όλων των τοπικών φορέων που θα κληθούν στο συνέδριο, θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τους θεματικούς τομείς στους οποίους θα πάρουν μέρος. Μέχρι τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας το αργότερο, αναμένεται να έχουν σταλεί οι προσκλήσεις που θα υπογράφονται από τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη και τον περιφερειάρχη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα “Δημοκρατική” ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι μία από τις θεματικές ενότητες θα πρέπει να αφορά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη. «Είναι τόσα πολλά τα ανοιχτά μέτωπα και τα θέματα που θα μπορούσαν να τεθούν. Εάν π.χ. υπάρχει μία θεματική ενότητα για την Υγεία, θα μπορέσουμε να προβάλουμε τα θέματα των νοσοκομείων, των περιφερειακών ιατρείων, του ΕΚΑΒ, των αεροδιακομιδών κλπ. Εκτιμώ ότι θα υπάρχει και κάποια θεματική ενότητα για τον τουρισμό… Όλα αυτά τα ζητήματα έχουν μία οικονομική διάσταση και όλες οι παρεμβάσεις που θα χρειαστούν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν ελπίζουμε να αποτυπωθούν οικονομικά, να εκτιμηθεί το ύψος της δημόσιας δαπάνης και το υπουργείο να δεσμευθεί για την εξεύρεση των πόρων. Είναι πολλά τα μέτωπα και όλα παραμένουν ανοιχτά. Θα ασχοληθούμε με όλα. Σε κάθε ενότητα θα υπάρχει ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Φιλοδοξούμε το μεσημέρι της δεύτερης μέρας τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις με μία γρήγορη επεξεργασία, παρουσία του πρωθυπουργού, να κλείσουν τα θέματα ώστε να κλείσουμε το συνέδριο με την ομιλία του πρωθυπουργού στην οποία εκτιμώ ότι θα γίνουν οι ανακοινώσεις που έχουμε ανάγκη. Είναι ευκαιρία να γίνει μεγάλη συζήτηση για ένα θέμα που αφορά τη δημόσια περιουσία. Αυτή η συζήτηση δεν έχει γίνει σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος παράγων στον αγώνα όλων μας για την ανάπτυξη. Αυτό είναι ένα δικό μου αίτημα και πιστεύω ότι θα έχουμε την έγκριση από το γραφείο του πρωθυπουργού για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση στον τόπο μας»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν