Ψηφίστηκε η αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Δεν είναι και να πανηγυρίζει κανείς… Απλά οι βουλευτές έκαναν τυπικά αυτό που όφειλαν να κάνουν… Και ψήφισαν ομόφωνα (259 «ναι» και το σύνολο των κομμάτων) σε ονομαστική ψηφοφορία την τροπολογία που προβλέπει αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τα οποία σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Σύμφωνα με την τροπολογία, αναστέλλεται για το έτος 2017 η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ (κατά 30%) στα νησιά των νομών Χίου, Λέσβου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου). Επίσης, με νομοτεχνική βελτίωση, ενσωματώθηκε και η Σαμοθράκη στα νησιά με μειωμένο ΦΠΑ. Το κόστος από την διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα εν λόγω νησιά για το 2017 εκτιμάται σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε 50 εκατ. ευρώ.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Να σημειώσουμε στην Εκθεση που παρέδωσαν οι θεσμοί την περασμένη εβδομάδα όπου σχολίαζαν (επέκριναν) τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση για το θέμα αυτό ήταν λιγότερο επικριτικοί… Και ανέφεραν στην σχετική έκθεση ότι «το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ακόμα υπολογίζεται όμως δεν είναι πολύ μεγάλο» –σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολογίζεται στα 67 εκατομμύρια ευρώ– και «επί της αρχής δεν θα έχει επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2017» καθώς θα χρηματοδοτηθεί από τα μέτρα κοινωνικής συνοχής που υπάρχουν ήδη στον προϋπολογισμό του 2017.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News