Πτητική Βάση ΕΚΑΒ: Δώρο ζωής για τις Κυκλάδες

Ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της Σύρου και των υπόλοιπων Κυκλάδων, που τόσα χρόνια δεν είχε ικανοποιηθεί στοιχίζοντας εκατοντάδες ζωές συνανθρώπων μας, πήρε επιτέλους σάρκα και οστά!

Η δημιουργία μόνιμης βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο είναι εδώ και μερικές ώρες πραγματικότητα (24/10), ξεκινώντας και επίσημα την λειτουργία της.

Η τελετή των εγκαινίων αυτού του… δώρου ζωής στους Συριανούς και τους Κυκλαδίτες πραγματοποιήθηκε χθες (24/10) το μεσημέρι στον αερολιμένα Σύρου, με την υπογραφή του σχετικού Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στα τρία συναρμόδια Υπουργεία Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Μεταφορών.

Την τελετή των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β, παρουσία και του Καθολικού Επισκόπου Σύρου π. Πέτρου Στεφάνου.

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό οι επικεφαλής των δύο εκκλησιών, οι τρεις υπουργοί, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης και η διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου.

Τα κυριότερα αποσπάσματα από τις δηλώσεις τους:

Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος: «Η βάση αυτή του ΕΚΑΒ είναι ένα πολύτιμο δώρο στο νησί μας και όλες τις Κυκλάδες, καθώς αφορά στο πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία μας. Είναι ένα δώρο που ο κόσμος θα το εκτιμήσει».

Καθολικός Επίσκοπος Σύρου π. Πέτρος Στεφάνου: «Αποτελεί ένα ιδιαίτερο γεγονός για το νησί μας, αλλά και όλες τις Κυκλάδες. Πρόκειται για μια πολύτιμη υπηρεσία που θα αποφέρει τα μέγιστα προς όφελος των κατοίκων, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει και τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Σύρου».

Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος: «Ξεκινάμε μία νέα υποδομή υγείας, αρχικά από εδώ για τις Κυκλάδες και στη συνέχεια για το Βόρειο Αιγαίο (βάση στη Λέσβο). Σκοπός της σημερινής συμφωνίας είναι η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης στα αιτήματα του ΕΚΑΒ. Όλα αυτά τα χρόνια χάθηκαν άδικα πολλές ζωές νησιωτών και αυτό έπρεπε να σταματήσει.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είμαστε πάντα κοντά σε τέτοιες ενέργειες κοινωνικής προσφοράς. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι παρούσες σε οποιοδήποτε έργο υποδομής μπορούν να συνεισφέρουν εδώ στις Κυκλάδες.

Πριν πέντε μήνες ήμασταν και πάλι εδώ για την υπογραφή μίας πρωτοποριακής συμφωνίας για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Σύρου και του Πεδίου Βολής της Βάρης. Σήμερα εγκανιάζουμε μία άλλη συμφωνία που αναβαθμίζει τις δομές υγείας του νησιού και των Κυκλάδων».

Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης: «Κάθε κυβέρνηση είναι αυτά που κάνει και όχι αυτά που λέει. Σήμερα λοιπόν γίνεται το δεύτερο πραγματικό, χειροπιαστό βήμα στήριξης του τομέα της Υγείας στις Κυκλάδες, μετά την λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης.

Και δεν είμαστε εδώ απλά για να υπογράψουμε κάτι που θα γίνει, αλλά κάτι που γίνεται ήδη! Η βάση είναι απόλυτα έτοιμη και από σήμερα ξεκινά η λειτουργία της.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα που «πλήγωσαν» την νησιωτικότητα, ωστόσο ενέργειες σαν και την σημερινή αποτελούν τα αντισταθμιστικά μέτρα για τα οποία δεσμευθήκαμε.

Δεν σταματάμε εδώ, θα προχωρήσουμε με άλλες δύο βάσεις στο Αιγαίου (δημιουργία στη Λέσβο και αναβάθμιση αυτής στη Ρόδο), ενώ ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μετασκευάζονται δύο σκάφη του Λιμενικού για να αναλάβουν και τις πλωτές διακομιδές, για να σταματήσει η αισχροκέρδεια των ιδιωτικών σκαφών που τις αναλαμβάνουν.

Θέλω, μέσω του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, να ευχαριστήσω την Συριανή κοινωνία που έβαλε… πλάτη για την κάλυψη ορισμένων δαπανών για την λειτουργία της βάσης του ΕΚΑΒ. Εμείς σαν Υπουργείο θα συμπεριλάβουμε στο νέο προϋπολογισμό τα έξοδα για την λειτουργία της».

Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης: «Με την πολυτιμη συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το μεράκι του Υπουργείου Υγείας η βάση αυτή είναι σήμερα πραγματικότητα.

Αν πριν από λίγο καιρό, στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, δεν είχαμε πετύχει την εξαίρεση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας από τις ιδιωτικοποιήσεις, όλο αυτό θα ήταν στον αέρα.

Το ίδιο θα κάνουμε και για τα υπόλοιπα αεροδρόμια, όπως αυτό της Σύρου, θα ζητήσουμε να εξαιρεθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτά που έχουμε πει, όπως την επέκταση του αεροδιαδρόμου εδώ ώστε η Σύρος να μπορέσει να γίνει και πρωτεύουσα του τουρισμού».

Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός: «Η σημερινή τελετή εγκαινίων σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας της βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο. Πρόκεται για σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νησιωτικό χώρο και ένα απτό παράδειγμα εφαρμογής νησιωτικής πολιτικής. Παράλληλα, αυτή η εξέλιξη συμπαρασύρει και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου Σύρου.

Χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία και ευελπιστούμε να έχουμε και άλλες στο μέλλον. Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης θα είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες ενέργειες που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες υγείας του νησιού μας».

Διοικήτρια Νοσοκομείου Σύρου Μαργαρίτα Μπουραντά: «Πρόκειται για ένα έργο πνοής για τους Συριανούς και όλους τους Κυκλαδίτες. Αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, αλλά και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.

Στα εγκαίνια ήταν παρόντες οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές Κυκλάδων Συρίγος, Συρμαλένιος, Μανιός, πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σύρου Δαδάος και Πάπιτσι, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός και τα περισσότερα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου Μαργαρίτα Μπουραντά, η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού, πλήθος εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της Σύρου, εργαζόμενοι του νοσοκομείου, καθώς και απλοί πολίτες του νησιού.

Πηγή: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News