Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΠτητική Βάση ΕΚΑΒ: Δώρο ζωής για τις Κυκλάδες

Πτητική Βάση ΕΚΑΒ: Δώρο ζωής για τις Κυκλάδες

|

Με κάθε επισημότητα και παρουσία υπουργών πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια της πτητικής βάσης ΕΚΑΒ των Κυκλάδων στη Σύρο και ένα δώρο ζωής πήρε σάρκα και οστά – Πολάκης (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): «Η Κυβέρνηση είναι αυτά που κάνει και όχι αυτά που λέει» 

Ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της Σύρου και των υπόλοιπων Κυκλάδων, που τόσα χρόνια δεν είχε ικανοποιηθεί στοιχίζοντας εκατοντάδες ζωές συνανθρώπων μας, πήρε επιτέλους σάρκα και οστά!

Η δημιουργία μόνιμης βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο είναι εδώ και μερικές ώρες πραγματικότητα (24/10), ξεκινώντας και επίσημα την λειτουργία της.

Η τελετή των εγκαινίων αυτού του… δώρου ζωής στους Συριανούς και τους Κυκλαδίτες πραγματοποιήθηκε χθες (24/10) το μεσημέρι στον αερολιμένα Σύρου, με την υπογραφή του σχετικού Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα στα τρία συναρμόδια Υπουργεία Υγείας, Εθνικής Άμυνας και Μεταφορών.

Την τελετή των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β, παρουσία και του Καθολικού Επισκόπου Σύρου π. Πέτρου Στεφάνου.

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμό οι επικεφαλής των δύο εκκλησιών, οι τρεις υπουργοί, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης και η διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου.

Τα κυριότερα αποσπάσματα από τις δηλώσεις τους:

Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος: «Η βάση αυτή του ΕΚΑΒ είναι ένα πολύτιμο δώρο στο νησί μας και όλες τις Κυκλάδες, καθώς αφορά στο πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία μας. Είναι ένα δώρο που ο κόσμος θα το εκτιμήσει».

Καθολικός Επίσκοπος Σύρου π. Πέτρος Στεφάνου: «Αποτελεί ένα ιδιαίτερο γεγονός για το νησί μας, αλλά και όλες τις Κυκλάδες. Πρόκειται για μια πολύτιμη υπηρεσία που θα αποφέρει τα μέγιστα προς όφελος των κατοίκων, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει και τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Σύρου».

Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος: «Ξεκινάμε μία νέα υποδομή υγείας, αρχικά από εδώ για τις Κυκλάδες και στη συνέχεια για το Βόρειο Αιγαίο (βάση στη Λέσβο). Σκοπός της σημερινής συμφωνίας είναι η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης στα αιτήματα του ΕΚΑΒ. Όλα αυτά τα χρόνια χάθηκαν άδικα πολλές ζωές νησιωτών και αυτό έπρεπε να σταματήσει.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είμαστε πάντα κοντά σε τέτοιες ενέργειες κοινωνικής προσφοράς. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι παρούσες σε οποιοδήποτε έργο υποδομής μπορούν να συνεισφέρουν εδώ στις Κυκλάδες.

Πριν πέντε μήνες ήμασταν και πάλι εδώ για την υπογραφή μίας πρωτοποριακής συμφωνίας για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Σύρου και του Πεδίου Βολής της Βάρης. Σήμερα εγκανιάζουμε μία άλλη συμφωνία που αναβαθμίζει τις δομές υγείας του νησιού και των Κυκλάδων».

Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης: «Κάθε κυβέρνηση είναι αυτά που κάνει και όχι αυτά που λέει. Σήμερα λοιπόν γίνεται το δεύτερο πραγματικό, χειροπιαστό βήμα στήριξης του τομέα της Υγείας στις Κυκλάδες, μετά την λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης.

Και δεν είμαστε εδώ απλά για να υπογράψουμε κάτι που θα γίνει, αλλά κάτι που γίνεται ήδη! Η βάση είναι απόλυτα έτοιμη και από σήμερα ξεκινά η λειτουργία της.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα που «πλήγωσαν» την νησιωτικότητα, ωστόσο ενέργειες σαν και την σημερινή αποτελούν τα αντισταθμιστικά μέτρα για τα οποία δεσμευθήκαμε.

Δεν σταματάμε εδώ, θα προχωρήσουμε με άλλες δύο βάσεις στο Αιγαίου (δημιουργία στη Λέσβο και αναβάθμιση αυτής στη Ρόδο), ενώ ήδη σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μετασκευάζονται δύο σκάφη του Λιμενικού για να αναλάβουν και τις πλωτές διακομιδές, για να σταματήσει η αισχροκέρδεια των ιδιωτικών σκαφών που τις αναλαμβάνουν.

Θέλω, μέσω του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, να ευχαριστήσω την Συριανή κοινωνία που έβαλε… πλάτη για την κάλυψη ορισμένων δαπανών για την λειτουργία της βάσης του ΕΚΑΒ. Εμείς σαν Υπουργείο θα συμπεριλάβουμε στο νέο προϋπολογισμό τα έξοδα για την λειτουργία της».

Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης: «Με την πολυτιμη συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το μεράκι του Υπουργείου Υγείας η βάση αυτή είναι σήμερα πραγματικότητα.

Αν πριν από λίγο καιρό, στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, δεν είχαμε πετύχει την εξαίρεση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας από τις ιδιωτικοποιήσεις, όλο αυτό θα ήταν στον αέρα.

Το ίδιο θα κάνουμε και για τα υπόλοιπα αεροδρόμια, όπως αυτό της Σύρου, θα ζητήσουμε να εξαιρεθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτά που έχουμε πει, όπως την επέκταση του αεροδιαδρόμου εδώ ώστε η Σύρος να μπορέσει να γίνει και πρωτεύουσα του τουρισμού».

Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός: «Η σημερινή τελετή εγκαινίων σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας της βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο. Πρόκεται για σημαντική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο νησιωτικό χώρο και ένα απτό παράδειγμα εφαρμογής νησιωτικής πολιτικής. Παράλληλα, αυτή η εξέλιξη συμπαρασύρει και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου Σύρου.

Χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία και ευελπιστούμε να έχουμε και άλλες στο μέλλον. Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης θα είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες ενέργειες που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες υγείας του νησιού μας».

Διοικήτρια Νοσοκομείου Σύρου Μαργαρίτα Μπουραντά: «Πρόκειται για ένα έργο πνοής για τους Συριανούς και όλους τους Κυκλαδίτες. Αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, αλλά και ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.

Στα εγκαίνια ήταν παρόντες οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές Κυκλάδων Συρίγος, Συρμαλένιος, Μανιός, πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σύρου Δαδάος και Πάπιτσι, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός και τα περισσότερα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου Μαργαρίτα Μπουραντά, η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού, πλήθος εκπροσώπων συλλόγων και φορέων της Σύρου, εργαζόμενοι του νοσοκομείου, καθώς και απλοί πολίτες του νησιού.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της