Σαντορίνη - Αντ. Σιγάλας: "Σύγχρονες υποδομές τώρα ώστε να αποφύγουμε τα ...χειρότερα"

Τις προκλήσεις αλλά και τους στόχους του για τη δημοτική περίοδο που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες περιέγραψε μιλώντας στον Γιώργο Λαιμό και στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» ο δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας. Ο κ. Σιγάλας χαρακτήρισε «στοίχημα αλλά και πρόκληση» τη διατήρηση και την ενίσχυση της θέσης της Σαντορίνης στην πρώτη σειρά των κορυφαίων παγκοσμίως τουριστικών προορισμών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές «κρούοντας τον κώδωνα», επισημαίνοντας πως «αν η Σαντορίνη δεν αποκτήσει σύγχρονες υποδομές, θα συνθλιβεί στις μυλόπετρες του αδυσώπητου διεθνούς ανταγωνισμού».

Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος Θήρας αυτήν τη δημοτική περίοδο;

Η μεγάλη πρόκληση και ταυτόχρονα «στοίχημα» για εμάς είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της θέσης της Σαντορίνης στην πρώτη σειρά των κορυφαίων παγκοσμίως τουριστικών προορισμών. Φιλοδοξούμε να το επιτύχουμε αυτό με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας. Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, οικονομικά και περιβαλλοντικά εύθραυστο και κυρίως έντονα ανταγωνιστικό, η πρόκληση στην οποία οφείλουμε να απαντήσουμε είναι τεράστια.

Για να κρατήσουμε τη Σαντορίνη στην κορυφή, απαιτείται η εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου ολιστικής διαχείρισης του προορισμού. Ήδη σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχωρούμε στην οριστικοποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης Προορισμού εξειδικεύοντας τις ενέργειες, τις δράσεις και τα έργα που απαιτούνται για τα επόμενα χρόνια. Απαντάμε στις προκλήσεις του μέλλοντος με σχέδιο, στρατηγική και χρονοδιάγραμμα.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι που έχετε θέσει εσείς ως Δημοτική Αρχή;

Όπως προανέφερα, πρωταρχικός μας στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών του δήμου μας με όρους οικονομικής μεγέθυνσης, ποιότητας του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ευθύς εξαρχής κινηθήκαμε στοχευμένα και με ταχύτητα ώστε να πιέσουμε τους συνομιλητές μας (κεντρική κυβέρνηση, Περιφέρεια, θεσμικούς φορείς, κοινωνικούς εταίρους κ.τ.λ.) ότι και σχέδιο έχουμε και πολιτική βούληση διαθέτουμε. Καταστήσαμε σε όλους καθαρό ότι η εποχή της απραξίας, της φοβικότητας και του «business as usual» για τη Σαντορίνη τελείωσε.

Δώσαμε τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής ασχολούμενοι από την πρώτη μέρα με τα ουσιαστικά προβλήματα του δήμου. Δηλαδή με τα έργα πνοής και ανάπτυξης και με τα απλά έργα της καθημερινότητας των πολιτών της Σαντορίνης. Για εμάς όραμα και ρεαλισμός πάνε μαζί.

Σχεδιάζουμε το αύριο, οραματιζόμαστε το μέλλον αλλά δεν αγνοούμε τις ανάγκες του σήμερα, τις απλές καθημερινές ανάγκες των συμπολιτών μας. Έχουμε εγκαινιάσει μια διαφορετική μορφή δημοτικής διακυβέρνησης, όπου οι συνεργαζόμενες δημοτικές παρατάξεις διατηρούν την αυτονομία τους και ταυτόχρονα εργάζονται για την υλοποίηση των κοινών μας στόχων. Αυτών που καθορίσαμε στα πλαίσια της προγραμματικής μας συμφωνίας.

Ο καθένας έχει ρόλο, ευθύνες και αρμοδιότητες, και ταυτόχρονα λειτουργεί ως μέλος της ομάδας της οποίας την τελική έκφραση και την εκπροσώπηση έχει ο δήμαρχος. Πρωτόγνωρο εγχείρημα, που φαίνεται στην περίπτωσή μας να αποδίδει καρπούς.

Βασικός πυλώνας για την οικονομία του νησιού είναι ο τουρισμός. Ποιες είναι οι ενέργειες που θα κάνετε για να τονώσετε ακόμα περισσότερο τον τουρισμό;

Θα αποτελούσε κοινοτοπία να επαναλάβουμε ότι τουρισμός και Σαντορίνη τείνουν να είναι έννοιες ταυτόσημες. Αυτό το κεκτημένο φιλοδοξούμε να το διατηρήσουμε και να το ενισχύσουμε. Εκεί στοχεύουμε με τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης και προώθησης του προορισμού Σαντορίνη.

Το στρατηγικό αυτό σχέδιο θα το συμφωνήσουμε τόσο με τους φορείς ασκήσεως τουριστικής πολιτικής σε κεντρικό επίπεδο (υπουργείο Τουρισμού και ΕΟΤ), την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας. Ήδη βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένο στάδιο συνεργασίας και συνεννόησης και φιλοδοξούμε να συστήσουμε σύντομα τον Φορέα Διαχείρισης και Προώθησης του Προορισμού.

Οι όροι βιωσιμότητα, περιβάλλον, ποιότητα, πολιτισμός, καινοτομία, συμμετοχή και ευημερία είναι έννοιες-κλειδιά της νέας μας τουριστικής πολιτικής. Στόχος μας είναι να κάνουμε το brand Σαντορίνη ακόμη πιο ανταγωνιστικό ακόμη πιο ελκυστικό. Το τουριστικό μας προϊόν, που η αυθεντική φυσική ομορφιά της Σαντορίνης το κάνει μοναδικό, θα εμπλουτισθεί με νέα στοιχεία. Αναφέρω ενδεικτικά την ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτιστικών διαδρομών, την προστασία και την ανάδειξη του σαντορινιού αμπελώνα, τις σαντορινιές γεύσεις από προϊόντα της θηραϊκής γης, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους τομείς της ευεξίας και της υγείας, για πελάτες υψηλών απαιτήσεων, κ.τ.λ.

Για εμάς η Σαντορίνη είναι και θα παραμείνει μοναδικός τουριστικός προορισμός.

Προεκλογικά είχατε κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές του νησιού. Ποια προβλήματα υπάρχουν και πώς θα τα αντιμετωπίσετε;

Όχι μόνο προεκλογικά, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια που συμμετείχα στα δημοτικά δρώμενα από την πλευρά της μειοψηφίας, «κραύγαζα» για το αυτονόητο. Ότι αν η Σαντορίνη δεν αποκτήσει σύγχρονες υποδομές, θα συνθλιβεί στις μυλόπετρες του αδυσώπητου διεθνούς ανταγωνισμού. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αντί να κινηθεί προς την κατεύθυνση της κατασκευής των απαραίτητων υποδομών, είχε υιοθετήσει τη βολική θεωρία της «κορεσμένης Σαντορίνης». Έτσι πίστευε ότι απαλλασσόταν από την ευθύνη της ολιγωρίας και της αδράνειας.

Εμείς λέμε, απλά και καθαρά, η Σαντορίνη πρέπει «εδώ και τώρα»:  α) Να αποκτήσει σύγχρονο και ασφαλές λιμάνι,   β) να διαχειρισθεί με καινοτόμο και φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο τα απορρίμματα της (από τη μεταβατική ενδιάμεση λύση να περάσει στην οριστική),  γ) να ολοκληρώσει για το σύνολο του νησιού τις εγκαταστάσεις διαχείρισης και διάθεσης των υγρών αποβλήτων,  δ) να διασφαλίσει επάρκεια και ποιότητα στο πόσιμο νερό, ε) να αποκτήσει ασφαλές οδικό δίκτυο,  στ) να δημιουργήσει λιμενικές υποδομές για τον θαλάσσιο τουρισμό, ζ) να διασφαλίσει επαρκείς και σύγχρονους χώρους στάθμευσης οχημάτων και η) δεύτερη γραμμή τελεφερίκ. Όλα τα παραπάνω για μας αποτελούν δεσμεύσεις και προτεραιότητα, την υλοποίηση των οποίων δρομολογήσαμε από την πρώτη μέρα.

Παράλληλα με αυτά τα μεγάλα έργα προωθούμε σημαντικές δράσεις όπως: α) Η διάχυση των τουριστικών ροών της κρουαζιέρας και των ημερήσιων επισκεπτών σε περισσότερα σημεία του νησιού για την αποφυγή της υπερσυγκέντρωσης επισκεπτών σε Οία και Φηρά, β) σύγχρονες υπηρεσίες για καθαρό και φωτισμένο νησί όλο τον χρόνο, γ) δημιουργία προϋποθέσεων για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με στόχο «τουρισμός όλο τον χρόνο», δ) δραστική αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, ε) ουσιαστική φροντίδα για τους κοινωνικά ευάλωτους συμπολίτες μας και στ) αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών εκπαίδευσης, υγείας και άθλησης των κατοίκων του δήμου μας.

Αν και έχει παρέλθει μικρό χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων μας, οι δημότες μας έχουν διαπιστώσει τη νέα αντίληψη που κυριαρχεί στον δήμο και, κυρίως, τη συνέπεια λόγων και έργων. Η Σαντορίνη πρέπει να καλύψει με γρήγορους ρυθμούς τα κενά που δημιούργησαν η ραθυμία και η αδράνεια του παρελθόντος. Είμαστε αποφασισμένοι η δική μας τετραετία να είναι για τα νησιά του δήμου μας, Σαντορίνη και Θηρασιά, μια δημιουργική τετραετία.

Θα σας μεταφέρω λίγους μήνες πίσω, στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ποια στοιχεία ήταν εκείνα που πιστεύετε ότι σας έδωσαν αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα;

Πιστεύω ότι η σοβαρότητα και η συνέπεια που επιδείξαμε ως ομάδα, αλλά και εγώ προσωπικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής μας, στη μειοψηφία του δήμου, μας επέτρεψαν να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είμαστε παρόντες με θέσεις και προτάσεις. Συμμετείχαμε ενεργά και αρκετές φορές βρεθήκαμε επικεφαλής στις διεκδικήσεις επίλυσης ζωτικών προβλημάτων του νησιού μας. Η στάση μας αυτή σε σύγκριση με την άτολμη, φοβική και ουσιαστικά απούσα προηγούμενη Δημοτική Αρχή εκτιμήθηκε από τους συμπολίτες μας.

Η ειλικρινής και έντιμη προγραμματική συμφωνία, με την οποία οι τρεις συνδυασμοί δεσμευτήκαμε ενώπιον των δημοτών μας πριν από τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, επέδρασε καταλυτικά στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Για να το πούμε πιο συνθηματικά: Η Σαντορίνη επιθυμούσε αλλαγή. Δεν άντεχε άλλο τη στασιμότητα και το τέλμα. Ήθελε να ανοίξει τον βηματισμό της στο μέλλον. Θα φροντίσουμε με το έργο μας να δικαιώσουμε την επιλογή των συμπατριωτών μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News