Σαντορίνη - Covid 19: Αίτημα για σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου για ενημέρωση

Μανώλης Ορφανός

Μεγάλη συζήτηση υπάρχει αυτές τις ημέρες στη Σαντορίνη για το θέμα των κρουσμάτων κορωνοϊού… Αν και επίσημα από τον ΕΟΔΥ η ενημέρωση επιμένει για ΠΕ Θήρας, εντούτοις όλοι ξέρουν ότι το επίκεντρο των κρουσμάτων είναι η Σαντορίνη… Κι όχι τα πέντε άλλα νησιά της Ενότητας, ήτοι η Ανάφη, η Θηρασιά, η Ίος, η Φολέγανδρος και η Σίκινος…

Μάλιστα, η έξαρση των κρουσμάτων έχει εμφανιστεί το τελευταίο δεκαήμερο με 23 κρούσματα (μόνο χθες ανακοινώθηκαν 7) , ενώ το Δεκέμβριο είχαμε ελάχιστα (7) και το ίδιο ισχύει και για το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου…  Συνολικά για το 2021 η ΠΕ Θήρας έχει 28 από τα 49 συνολικά στις Κυκλάδες..

Τι θα γίνει; Όλοι φοβούνται την εβδομάδα που έρχεται. Ο λόγος; Μα το γεγονός ότι από την 1η Φεβρουαρίου ξεκινούν τα διά ζώσης μαθήματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι καθηγητές αναμένονται από σήμερα να είναι στα νησιά… Βέβαια, θα είναι λάθος να μείνουμε στους εκπαιδευτικούς, αλλά ο δήμος οφείλει να πάρει τα μέτρα του, ανεξάρτητα τι θα γίνει με την κυβερνητική παρέμβαση.

Δήμαρχος Σιγάλας "εντατικούς ελέγχους"

Κρούσματα πάντως που έχουν προκαλέσει και πολιτική . .κρίση στο νησί. Την περασμένη Παρασκευή, ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή των Μυτιληναίου – Πράσσου στο Volcano TV «Έχουμε κόσμο που ήρθε και έρχεται στη Σαντορίνη και πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί. Στο πλαίσιο αυτό έχω ήδη εισηγηθεί, στο Λιμενικό και την Αστυνομία να είναι πιο αυστηροί προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Θα είμαστε πιο αυστηροί σε χώρους όπως είναι τα Super Market τα καταστήματα που κάνουν take away, και τα άλλα καταστήματα, όπως και στη τήρηση του μέτρου της  χρήσης της μάσκας στο δρόμο και φυσικά στον έλεγχο στις πύλες εισόδου του νησιού. Το νησί έχει μια καλή πορεία μέχρι τώρα στην πανδημία γιατί ακολουθήσαμε τα μέτρα περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή. Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται  κανένα θέμα για κλείσιμο κάποιας δραστηριότητας ούτε η Σαντορίνη να έχει περιοριστικά μέτρα. Δεν έχουμε τον βαθμό καθαρότητας που θα θέλαμε,  για αυτό εντατικοποιούνται λοιπόν οι έλεγχοι σε χώρους καταστημάτων, στις πύλες εισόδου του νησιού, παντού,  προκειμένου να προστατευθούμε».

Ορφανός: "σύγκληση δημοτικού Συμβουλίου"

Σήμερα όμως έρχεται ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τώρα! Για τη Σαντορίνη και Θηρασιά» Μανώλης Ορφανός – μέρος της δημοτικής αρχής – να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαντορίνης… Και σημειώνει «  Επειδή τα θέματα υγείας είναι πολύ σοβαρά για να παίζουν ορισμένοι, προκαλώντας μεγαλύτερη ανησυχία  στους συμπολίτες μας όταν μάλιστα πρόκειται για τον εφιάλτη της πανδημίας  του κορωνοϊού, σας ζητώ ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τώρα! για τη Σαντορίνη και τη Θηρασιά» με βάσει τον δημοτικό κανονισμό να προκαλέσετε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τις αμέσως επόμενες ημέρες, έτσι ώστε υπεύθυνα και αξιόπιστα να πληροφορηθούνε όλοι οι κάτοικοι του νησιού σε ποιο σημείο βρισκόμαστε . Αν πρέπει να ληφθούν από κοινού πρωτοβουλίες και αν πράγματι υπάρχει ανησυχία,  ή όχι, ή αν ορισμένοι εν τελεί, θέλουν να δημιουργούν σύγχυση και αγωνία στους συμπολίτες μας προσδοκώντας οφέλη για τον εαυτό τους. Το αίτημα μου συνοδεύεται και με το αίτημα να ενημερώσει υπεύθυνα το Δημοτικό Συμβούλιο ο Διοικητής του νοσοκομείου μας κ. Μαλαματένιος Βασίλης»

Θηραϊκή Πολιτεία: "Δεν εμφανίζονται τα κρούσματα στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ"

Παρέμβαση είχαμε επίσης και από τις άλλες δύο δημοτικές παρατάξεις της Σαντορίνης.. Η «Θηραϊκή Πολιτεία» αναφέρει: « Τα τελευταία εικοσιτετράωρα περιέρχονται σε γνώση μας ως πληροφορίες περισσότερα κρούσματα από αυτά που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.  Επειδή υπάρχουν στο στενό  και ευρύτερο περιβάλλον μας άνθρωποι που επιβεβαιωμένα νοσούν από τον COVID-19  παρακαλούμε για την εφαρμογή των ενδεικνυόμενων μέτρων.  Είναι απορίας άξιο πως κρούσματα μετά από τεστ δεν εμφανίζονται στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ. Η πολιτική προστασία του Δήμου πρέπει να διερευνήσει αυτό το γεγονός.   Η παρέμβαση μας αυτή γίνεται καθώς ανησυχούμε για την πορεία της Δημόσιας Υγείας στον τόπο μας».

Λαϊκή Συσπείρωση: " Μέτρα τώρα"

Και η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει «  Μετά τα τελευταία στοιχεία των κρουσμάτων covid-19 που έχουν καταγραφεί στο νησί μας, η Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας εκφράζει έντονη ανησυχία για την ελλιπή ενημέρωση αλλά κυρίως για την έλλειψη μέτρων ελέγχου και προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού. Καλούμε το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και το Δήμο Θήρας να προχωρήσουν αποφασιστικά στην εφαρμογή και έλεγχο των μέτρων που είναι απαραίτητα για τον περιορισμό της πανδημίας : Άμεσα και δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αυστηρά μέτρα για ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στη σχολική μονάδα και τους εκπαιδευτικούς. Το ίδιο να εφαρμοστεί και σε όλους τους υπαλλήλους του Δήμου, των δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών που διαθέτει αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (Super Markets, καταστήματα λιανικής, οδηγοί λεωφορείων) και υπηρεσίες που δέχονται κοινό προς εξυπηρέτηση (ΚΕΠ, ταχυδρομεία, κούριερ κλπ). Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία ώστε να τηρούνται με αυστηρότητα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Να μειωθούν οι μαθητές στα τμήματα και η λειτουργία των σχολείων να γίνεται με όρους υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η μεταφορά των μαθητών με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ να γίνεται με ασφάλεια λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα ως προς την πληρότητα και απολύμανση των οχημάτων και περισσότερα δρομολόγια. . Παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις και προτείνουμε σε όλους τη εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων προστασίας καθώς και το Δήμο για την εφαρμογή των ανωτέρω που στόχο έχουν τη διασφάλιση της υγείας των δημοτών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News