Σαντορίνη - ΔΕΥΑΘ: Επίσκεψη Ορφανού στο ΥΠΕΣ και ο .. γίγαντας με τα γυάλινα πόδια

Ας ξεκινήσουμε από τα ... εξωτερικά της Σαντορίνης.. Με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΘ Μανόλη Ορφανό να βρίσκεται χθες στην Αθήνα για υπηρεσιακούς λόγους.. Κι αυτό μεταφράζεται με επίσκεψη και συνάντηση στα υπουργικα γραφεία με φορείς (πολιτικούς ή υπηρεσιακούς) που έχουν άμεση σχέση με τις ανάγκες της Επιχείρησης... Και όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο ενημέρωσης " Θα βοηθήσω με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο την στήριξη και ανάπτυξη της Σαντορίνης διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη συνάντηση του με τον κο Ορφανό, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 12 Νοεμβρίου στο υπουργείο. Παρών στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ θερμό κλίμα, ήταν και ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Γιώργος Κρεμλής.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε για την ειλικρινή του πρόθεση και επιθυμία να δρομολογηθούν άμεσα έργα που θα βοηθήσουν την κατάσταση των νησιών για τον εκσυγχρονισμό τους αλλά και για θέματα υποδομών. Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Θ., περιέγραψε τις ανάγκες και τα προβλήματα των νησιών, αλλά και την επιθυμία του να προχωρήσουν με ταχύτατες διαδικασίες τα έργα. Μάλιστα η συζήτηση επεκτάθηκε και σε έργα που αφορούν και τον Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ

Οσο για τα ....εσωτερικά; Ανακοίνωση εξέδωσε ο κος Ορφανός και η διοίκηση της ΔΕΥΑΘ με βάση προηγούμενες αναφορές του πρώην Δημάρχου Νίκου Ζώρζου σχετικά με την οικονομική ευμάρεια της Επιχείρησης... Και μάλιστα χαρακτηρίζει την ΔΕΥΑΘ ως "γίγαντα με γυάλινα πόδια"....  Τι αναφέρει; "  Σε απάντηση των όσων είχε σπεύσει να ανακοινώσει ο πρώην Δήμαρχος Νίκος Ζώρζος σχετικά με την οικονομική «ευμάρεια» της Δ.Ε.Υ.Α. ΘΗΡΑΣ, που... παρέδωσε έχουμε να ενημερώσουμε τον ίδιο αλλά και τους πολίτες τα εξής: Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Ζώρζου, η Δ.Ε.Υ.Α.Θ. είχε ταμειακά διαθέσιμα  της τάξεως των 886.222,10 €.

Η πραγματικότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομικών υπηρεσιών της επιχείρησης, στις 10/09/2019, δηλαδή την ημέρα που αναλάβαμε:

  • Το σύνολο των οφειλών προς τρίτους ήταν: 2.834.089,82 €
  • Το σύνολο των απαιτήσεων από τρίτους ήταν: 4.427.571,76  €
  • Το ταμειακό υπόλοιπο της επιχείρησης ήταν: 1.315.632,22 €

Τα οικονομικά στοιχεία τα οποία είναι αδιάσειστα και δεν αμφισβητούνται αποδεικνύουν ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Θ. στηριζόταν σε «γυάλινα» πόδια. Και πάντως πολύ μακριά από την εικόνα που θέλησε να παρουσιάσει ως «επίτευγμά» του ο πρώην Δήμαρχος και κατ’ επέκταση η προηγούμενη Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Θ..

Κατόπιν αυτών δυο τινά υπάρχουν:

  1. Ή ο πρώην Δήμαρχος δεν είχε ιδέα για τη διαχείριση της επιχείρησης, άρα και την οικονομική της εικόνα.
  2. Ή παραπληροφόρησε τους πολίτες, για να αποδείξει την «καλή» και αποτελεσματική διοίκηση της.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας για το τι πραγματικά «παρέλαβε» η νέα Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. υπό τον Μανόλη Ορφανό. Στόχος της νέας διοίκησης πλέον είναι η εξυγίανση της επιχείρησης