Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣαντορίνη -Ε.Σ.Θ.Π. (Μ. Καφούρος): "Η Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη της για...

Σαντορίνη -Ε.Σ.Θ.Π. (Μ. Καφούρος): “Η Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη της για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό” (video)

|

Καφούρος: «…εάν δεν δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο ελεγχόμενης ανάπτυξης και προστασίας κινδυνεύουν και τα ίδια τα νησιά μας να χάσουν την ταυτότητά τους. Πρέπει να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, έννοια δυστυχώς που είναι απαγορευμένη σε όλη την Επικράτεια….” 

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος, φιλοξενήθηκε στον Aegean Voice 107.5 – Η φωνή του Αιγαίου και την εκπομπή “Cyclades On Air”.

Ο κ. Καφούρος αναφέρθηκε στην αγροτική παραγωγή της Σαντορίνης την τρέχουσα χρονιά. «Για το αμπέλι η φετινή είναι μια καλή χρονιά, για τις άλλες καλλιέργειες είναι μια μέτρια συνηθισμένη χρονιά, ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα και την ποσότητα των σταφυλιών που προσδοκούμε να έχουμε ως παραγωγή…».

Η προστασία του αμπελώνα της Θήρας και των καλλιεργειών των νησιών μας

«…εάν δεν δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο ελεγχόμενης ανάπτυξης και προστασίας κινδυνεύουν και τα ίδια τα νησιά μας να χάσουν την ταυτότητά τους. Πρέπει να υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, έννοια δυστυχώς που είναι απαγορευμένη σε όλη την Επικράτεια. Η Πολιτεία κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και να φτιάξει χροταξικούς σχεδιασμούς για όλα τα νησιά μας ώστε να προστατευτούν οι ζώνες παραγωγής, οι οικισμοί, το χρώμα, ο χαρακτήρας, η αρχιτεκτονική μας…».

Στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται για τους αγρότες και κτηνοτρόφους των νησιών επίσης αναφέρθηκε ο κ. Καφούρος , «Η αύξηση του κόστους έρχεται να χρεωθεί στην πλάτη του παραγωγού και κτηνοτρόφου. Η κτηνοτροφία με την αύξηση του κόστους των ζωοτρόφων κινδυνεύει. Οι παραγωγοί μας στη Νάξο είναι οι πρώτοι που το καταλαβαίνουν. Το κόστος είναι δυσβάστακτο. Η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη. Απαιτούνται μέτρα στοχευόμενα από την Πολιτεία. Πρέπει να κάνουν διάκριση για τους παραγωγούς στα νησιά. Διαχρονικά υπάρχει μια υποκρισία στο θέμα της νησιωτικότητας. Δεν έχουν καταλάβει οι άνθρωποι τι σημαίνει νησιωτικότητα γιατί έχουν εμπειρία από τα νησιά μας μόνο την καλοκαιρινή περίοδο. Το να ζεις όμως με την οικογένειά σου σε νησί είναι κάτι που δεν το έχουν κατανοήσει. Η διεκδίκησή μας σε πολιτικό επίπεδο δεν είναι καθόλου ισχυρή».

Οι συνεταιρισμοί των Κυκλάδων

«…μείναμε λίγοι ακόμα να κρατάμε ψηλά την ταυτότητα των νησιών μας. Παρουσιάζω ως εξαιρετικά παραδείγματα όχι μόνο για τη νησιωτική Ελλάδα αλλά για το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας του Συνεταιρισμούς της Νάξου και της Σαντορίνης ως φωτεινά παραδείγματα για τα αποτελέσματα που έχουν φέρει. Με τον Συνεταιρισμό της Νάξου σε όλα τα επίπεδα έχουμε χρόνια τώρα μια συνεργασία παραπάνω από αδελφική. Στο οινο-τουριστικό κέντρο της Σαντορίνης δεν προβάλλουμε μόνο τα κρασιά μας, αλλά τα πιάτα μας παντρεύονται με τυριά από όλα τα νησιά. Είναι στρατηγική επιλογή που έχουμε κάνει τα τελευταία 15 χρόνια. Η συνεργασία μπορεί να γίνει μεγαλύτερη υπό προϋποθέσεις. Π.χ. πρέπει να υπάρχει ενδοεπικοινωνία δηλαδή να μπορεί ένα νησί να μεταφέρει τα αγροτικά του προϊόντα καθημερινά. Η ενδοεπικοινωνία μεταξύ των νησιών μας είναι ένα ζητούμενο, αλλά και οι τιμές στα εισιτήρια επίσης έχουν εκτοξευτεί…».

Ο κύριος Καφούρος αναφέρθηκε και σε θέματα της Σαντορίνης καθώς επί σειρά ετών ασχολήθηκε ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιπλέον ως υπεύθυνος πολιτικής προστασίας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναφέρθηκε στην παρακολούθηση των ηφαιστείων του νησιού και στις πύλες εξόδου, λέγοντας: «θεωρώ λάθος πολύ μεγάλο, το ότι δεν συνεχίστηκε η διαδικασία κατασκευής των δυο προβλητών έκτακτης ανάγκης».

Τουρισμός. Πρέπει να μπει φραγμός και όριο;

«Σε όλα! Τα πάντα θα πρέπει να ελέγχονται πάνω στο νησί. Ακόμα και οι άνθρωποι που εισέρχονται. Η Σαντορίνη έχει συγκεκριμένη κλίμακα και θα πρέπει να δουλεύει στην κλίμακα αυτή που αντέχει». Τα σχέδια για το μέλλον «Στις τελευταίες εθνικές εκλογές κατέβηκα με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Η υποψηφιότητα μου εν τέλει ήταν πολύ επιτυχημένη σύμφωνα με τον αριθμό των ψήφων που έφερα για ένα εικοσαήμερο – σχεδόν ανύπαρκτο χρονικό διάστημα γιατί δεν είχε ο κόσμος τη δυνατότητα να με γνωρίσει- . Δηλώνω ότι είμαι εθελοντής, όχι μόνο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και της Πολιτείας για να πάνε τα νησιά μας μπροστά. Υπάρχουν και οι πολιτικές αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο, οι οποίες θα πρέπει κατά την ταπεινή μου γνώμη να ληφθούν έγκαιρα. Αν δεν γίνουν έγκαιρα νομίζω θα είναι και άκυρες». 

Πηγή: https://aegeanvoice1075.com/


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν