Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣαντορίνη: Ο Αντώνης Σιγάλας μας λέει "Ιδού το σχέδιο διαχείρισης προορισμού"

Σαντορίνη: Ο Αντώνης Σιγάλας μας λέει “Ιδού το σχέδιο διαχείρισης προορισμού”

|

“Το Σχέδιο Διαχείρισης του Προορισμού Σαντορίνη είναι γεγονός” επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας –  Τι περιλαμβάνει και τι αναφέρει σχετικά με τον διάλογο που έγινε μεταξύ του Δήμου Θήρας και της Κυβέρνησης που εκπροσωπείται από το υπουργείο Τουρισμού 

“Το Σχέδιο Διαχείρισης του Προορισμού Σαντορίνη είναι γεγονός. Αποτελεί προϊόν σοβαρού διαλόγου και συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Θήρας και της Κυβέρνησης που εκπροσωπείται από το Υπουργείο Τουρισμού” ανέφερε στην χθεσινή του ανακοίνωση με τίτλο «Στη Σαντορίνη το μέλλον ξεκίνησε» ο Δήμαρχος Θήρας, κος Αντώνης Σιγάλας. 

Ποιο είναι αυτό; Μα τι άλλο από το σχέδιο διαχείρησης.. Ένα σχέδιο που έγινε πραγματικότητα μετά από τις συναντήσεις που είχε ο Δήμαρχος Θήρας κος Σιγάλας με τους φορείς του Υπουργείου Τουρισμού και βέβαια τον ίδιο τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη… Από εκεί και πέρα, έχουμε τους άξονες και τις προτεινόμενες ενέργειες του στρατηγικού σχεδίου για τη Σαντορίνη, με τον Δήμαρχο Θήρας να ενημερώνει για τα ανοιχτά μέτωπα του νησιού και όσα έχουν δρομολογηθεί γύρω από αυτά…

Τι αναφέρει;

“Σχέδιο Διαχείρισης του Προορισμού Σαντορίνη είναι γεγονός.

Αποτελεί προϊόν σοβαρού διαλόγου και συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Θήρας και της Κυβέρνησης που εκπροσωπείται από το Υπουργείο Τουρισμού.

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της η νέα Δημοτική Αρχή γνωστοποίησε τις στρατηγικές της προτεραιότητες και προέβαλε με σαφήνεια και αποφασιστικότητα τις θέσεις της, οι οποίες υιοθετήθηκαν και ενσωματώθηκαν πλήρως στο εν λόγω σχέδιο.

Το Σχέδιο Διαχείρισης του Προορισμού Σαντορίνη έχει ως κεντρικό στρατηγικό στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού με:

περαιτέρω ενίσχυση του μοναδικού brand Σαντορίνη

ποιοτική αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος ώστε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του στο μέλλον

μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της τουριστικής ανάπτυξης

προστασία και αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων

ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα ως συμπληρωματικής προς τον τουρισμό δραστηριότητας

διάχυση των ωφελημάτων της τουριστικής ανάπτυξης σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

Το Σχέδιο Δράσης, που ήδη άρχισε να υλοποιείται, προσδιορίζει τις ενέργειες, ιεραρχεί  τις προτεραιότητες, καθορίζει το χρονοδιάγραμμα και τους αρμόδιους φορείς υλοποίησης καθώς και το κόστος της κάθε ενέργειας.

Με το Σχέδιο αυτό εγκαταλείπονται οι αυθαίρετες και ιδεοληπτικές θεωρίες περί τουριστικού υπερκορεσμού της Σαντορίνης, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι για μακροχρόνια αδράνεια και επιδεικτική απουσία σημαντικών έργων υποδομής από τη Σαντορίνη.

Το νέο Σχέδιο Δράσης προβλέπει ενεργητικές πολιτικές σε όλους τους τομείς και θα υλοποιηθεί με τη συνέργεια του Δήμου Θήρας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των Υπουργείων και κεντρικών φορέων καθώς και φορέων εκπροσώπησης παραγωγικών ομάδων αλλά και εταιρειών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

theoharis_santorini-mayor-sigalas.jpg

Στο πλαίσιο αυτό και με συνεχή διαβούλευση, στην οποία ο Δήμαρχος Θήρας με συνεργάτες του είναι ενεργά και διαρκώς παρών, έχουν δρομολογηθεί οι παρακάτω ενέργειες:

α) Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων έγινε αποδεκτή η ενδιάμεση λύση και στη συνέχεια η οριστική επίλυση του ζητήματος με τη διαδικασία Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

β) Αποφασίστηκε η ταχεία εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) προκειμένου να προβλεφθεί η χωροθέτηση έργων που δεν περιλαμβάνει η ισχύουσα ΖΟΕ του 2012.

γ) Ανατίθεται η χωροθέτηση μαζί με την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και τη λήψη εγκρίσεων για την κατασκευή νέου λιμανιού. Παρά την διαρκή υπονόμευση του έργου από συγκεκριμένους κύκλους, η Σαντορίνη θ’ αποκτήσει σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές λιμάνι!

δ) Δρομολογούνται όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ανατεθεί από το Δήμο, το έργο της δεύτερης γραμμής τελεφερίκ.

ε) Προωθείται άμεσα σε συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου και του Υπουργείου Τουρισμού η ανάθεση του έργου της μαρίνας στην περιοχή του Μονολίθου.

στ) Συμφωνήθηκε με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα υλοποιηθεί άμεσα η λειτουργία νέας υπηρεσιακής δομής της Αστυνομίας, σε επίπεδο Υποδιεύθυνσης με δύναμη μόνιμου προσωπικού που θα ξεπερνά τα 120 άτομα καθώς και η ίδρυση και λειτουργία Σταθμού Τουριστικής Αστυνομίας. Ο στόχος Σαντορίνη – ασφαλής προορισμός επιτυγχάνεται.

ζ) Εκπονείται ολοκληρωμένο, επικαιροποιημένο και λειτουργικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΣΑΚ) από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση πιθανών μελλοντικών φυσικών καταστροφών.

η) Θα υλοποιηθούν, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Πολιτισμού, δράσεις προστασίας και ανάδειξης του σπουδαίου πολιτιστικού αποθέματος στη Σαντορίνη, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Διαδρομής Σαντορίνης, που εκπονείται υπό την εποπτεία του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ».

θ) Ξεκινά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τη χορηγία ιδιωτικής εταιρείας, το φιλόδοξο και πρωτοποριακό φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα «Σαντορίνη χωρίς πλαστικό».

ι) Προωθούνται  από το Δήμο, μέσω ΔΕΥΑΘ, έργα διασφάλισης της επάρκειας πόσιμου νερού (νέες αφαλατώσεις) καθώς και έργα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.

κ) Καταβάλλονται προσπάθειες για την επίσπευση των έργων διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της Σαντορίνης (έργο διασύνδεσης με το ηπειρωτικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας).

λ) Επιδιώκεται συστηματικά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη ΑΕΜΥ, η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, με την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου και την επίλυση των εργασιακών τους προβλημάτων. Επισπεύδεται ο διορισμός ικανής διοίκησης στο Νοσοκομείο καθώς και η εξεύρεση οριστικής και σύννομης λύσης για την  πραγματοποίηση αεροδιακομιδών με το αεροσκάφος του Ιδρύματος.

μ) Τελειοποιείται και θα επιδιωχθεί η αυστηρή εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης της κρουαζιέρας σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση συγκεκριμένων σημείων του νησιού και την διάχυση των επιβατών της κρουαζιέρας σε ολόκληρη τη Σαντορίνη.

ν) Ως κατακλείδα αυτών των ενεργειών θεωρείται η δημιουργία και λειτουργία του «Φορέα Διαχείρισης και Προώθησης του Προορισμού», ο οποίος σε τοπικό επίπεδο θα διαχειρίζεται  το Σχέδιο, το οποίο θα είναι «ζωντανό», θα αξιολογείται συνεχώς, θα εμπλουτίζεται και θα αναθεωρείται όταν υπάρχει ανάγκη.

Για όλα τα παραπάνω υπάρχει ρητή δέσμευση υλοποίησης εκ μέρους της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού.

Ήδη μετά την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο διυπουργικό με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας των αρμόδιων Υπουργείων και του Δημάρχου Θήρας, ακολούθησε σύγκλιση της ομάδας εργασίας που αποτελείται από υπηρεσιακούς εκπροσώπους των Υπουργείων, εκπροσώπους του Δήμου Θήρας και της Περιφέρειας υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών.

Με όραμα και σχέδιο, με βούληση και πολλή δουλειά, η Σαντορίνη πορεύεται με αισιοδοξία στο μέλλον”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...