Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣαντορίνη - ΟΜ Θήρας: Για δρόμο και λιμάνι "έδειξε" Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Σαντορίνη – ΟΜ Θήρας: Για δρόμο και λιμάνι “έδειξε” Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

|

Με ανακοίνωσή της η ΟΜ Θήρας δίνει την εικόνα της συζήτησης που έγινε την 21η Απριλίου στη Σαντορίνη με τους βουλευτές Συρίγο και Συρμαλένιο για το θέμα του δρόμου και λιμανιού στο Αθηνιό – Και έδειξε ότι η ευθύνη είναι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Τίτλος της ανακοίνωσης; ” Για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν για το δρόμο και το λιμάνι της Σαντορίνης”

Κάποιοι λένε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν κυρίως την Σαντορίνη ενδεχομένως να παίξουν ρόλο και στις εκλογές με σημείο αναφοράς τον τρόπο αντιμετώπισή τους.. Κι αυτό γιατί οι καιρικές συνθήκες χτύπησαν τις υποδομές και δη το δρόμο προς το λιμάνι του Αθηνιού αλλά και το ίδιο το λιμάνι. Πρόσφατα, είχαμε επίσκεψη από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος) οι οποίοι άκουσαν τις απόψεις φορέων και κατοίκων, είδαν τις ζημιές που έχουν σημειωθεί και μετέφεραν την εικόνα στους αρμόδιους υπουργούς… 

Χθες, η συντονιστική επιτροπή της ΟΜ Θήρας προχώρησε σε ανακοίνωση με τίτλο ” Για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν για το δρόο και το λιμάνι της Σαντορίνης” όπου το κύριο βάρος ευθύνης πέφτει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου… Ενώ μάθαμε ότι εχει παραδοθεί εδώ και 2,5 χρόνια φάκελος στην Δικαιοσύνη για όσα έγιναν όσον αφορά το λιμάνι και την κατασκευή του… (!!!) 

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: 

Σχετικά με την καθίζηση που έχει υποστεί ο δρόμος προς το λιμάνι του Αθηνιού και μετά τη συζήτηση που διεξήχθη κατά την εκδήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις 21/04/2019 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ένωσης Santowines, θέλουμε να ενημερώσουμε του πολίτες της Σαντορίνης για τα παρακάτω:

1) Η ευθύνη για την συντήρηση (ανύπαρκτη εδώ και χρόνια) και επισκευή του συγκεκριμένου δρόμου ανήκει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

2) Για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το άρθρο 32 παρ. 2 του Ν. 4412/16, προβλέπει τα εξής: «2. Η διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση μπορεί να χρησιμοποιείται για δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών σε οποιαδήποτε από τις κατωτέρω περιπτώσεις: … Γ) στο μέτρο που είναι απολύτως απαραίτητο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή (στην περίπτωση αυτή την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου), δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση.»

Με απλά λόγια η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα μπορούσε εξαρχής να προσφύγει άμεσα σε απ’ ευθείας διαπραγμάτευση με μελετητική και κατασκευαστική εταιρεία ώστε να επιτευχθεί η επιδιόρθωση του δρόμου το συντομότερο δυνατό.

3) Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντί να προβεί άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες, προτίμησε να παίξει παιχνίδι εντυπώσεων και να επιρρίψει τις ευθύνες της στην κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στο Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.

4) Τόσο το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, όσο και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αμέσως μόλις ενημερώθηκαν για την κατάσταση του δρόμου προέβησαν στις παρακάτω ενέργειες:

– Το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων απέστειλε ειδικό κλιμάκιο στις 22 και 23 Απριλίου, προκειμένου να αποτυπώσει την κατάσταση και να εκτιμήσει τη στατικότητα του δρόμου.

– Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, απέστειλε στις 24 Απριλίου εξειδικευμένο Γεωφυσικό, ο οποίος με ειδική εργαστηριακή μέθοδο προέβη σε «ακτινογραφία» του υπεδάφους, προκειμένου να προταθεί η βέλτιστη λύση.

5) Η σηματοδότηση του συγκεκριμένου δρόμου ήταν εξαρχής ελλιπέστατη καθώς θα έπρεπε να έχουν τοποθετηθεί φωτεινοί σηματοδότες σε κατάλληλη απόσταση από το σημείο καθίζησης, οι οποίοι θα ρύθμιζαν την κυκλοφορία στα ρεύματα ανόδου και καθόδου εναλλάξ, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής διάβαση οχημάτων και επιβατών.

Όσον αφορά στο θέμα της προβληματικής κατασκευής του λιμανιού που κατέρρευσε μέσα σε λίγα χρόνια, θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Σαντορίνης ότι παραδόθηκε στη Δικαιοσύνη πλήρης φάκελος της υπόθεσης, πριν από 2,5 χρόνια, από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Σαντορίνη χρειάζεται από χρόνια ένα νέο λιμάνι, το οποίο τα τοπικά οικονομικά συμφέροντα δεν άφησαν ποτέ να φτιαχτεί. Ελπίζουμε να κατάλαβαν τώρα ότι η ανάγκη κατασκευής νέου λιμανιού είναι επιτακτική και ζωτικής σημασίας για τους πολίτες της Σαντορίνης.

Τέλος, επειδή στην εκδήλωση αναφέρθηκε από υποψήφιο Δήμαρχο ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που θα σώσει το νησί και μάλιστα απέδωσε τη ρήση αυτή σε ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουμε ότι η Αριστερά ως ιδιωτική πρωτοβουλία θεωρεί την εγκατάλειψη της λογικής ανάθεσης της επίλυσης των προβλημάτων και την ενεργή συμμετοχή κάθε πολίτη σε δράσεις προς το κοινό όφελος. Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία όπως αυτή εννοήθηκε στις δηλώσεις του υποψήφιου Δημάρχου, έχει στο παρελθόν κοστίσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Ως παράδειγμα θα αναφέρουμε τους 14 αδικοχαμένους συνανθρώπους μας, την περίοδο που η διαχείριση και χρήση των ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ είχε παραχωρηθεί σε ιδιωτική εταιρεία. Εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια που τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ πετούν υπό την Πολεμική Αεροπορία δεν έχει χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή.

Η συντονιστική επιτροπή της ΟΜ Θήρας


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες