Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣαντορίνη: "Παιχνίδια" με το Υγειονομικό αεροσκάφος;

Σαντορίνη: “Παιχνίδια” με το Υγειονομικό αεροσκάφος;

|

Και αίφνης το .. αεροπλανάκι της Σαντορίνης βρέθηκε στην επικαιρότητα – Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το αίτημα του Δημάρχου Θήρας για χρήση του υγειονομικού αεροσκάφους του Ιδρύματος Λ.&Ε. Νομικού για υπηρεσιακές ανάγκες του Δήμου – Τι απαντάει η αντιπολίτευση

Και το … αεροπλανάκι της Σαντορίνης στο επίκεντρο έντονου πολιτικού διαλόγου στη Σαντορίνη… Αφορμή; Το αίτημα του Δημάρχου Θήρας, Αντώνη Σιγάλα, προκειμένου το υγειονομικό αεροσκάφος του Ιδρύματος “Λ. & Ε. Νομικού” να χρησιμοποιείται, πέραν του σκοπού του για έκτακτες αεροδιακομιδές ασθενών, για την εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών του Δήμου.

Με γραπτό αίτημά του προς το Δ.Σ. του Ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, το οποίο απαρτίζεται από τους 13 εκλεγμένους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων του νησιού, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Αντώνης Σιγάλας, σημειώνοντας, πως πλέον – με την ενίσχυση του πτητικού στόλου του ΕΚΑΒ και τη σχετική απόφαση του Υπ. Υγείας που θέτει “εκτός υπηρεσίας” τα ιδιωτικά υγειονομικά αεροσκάφη των Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων και της Σαντορίνης – το αεροσκάφος βρίσκεται καθηλωμένο στο έδαφος, χωρίς να εκπληρώνει την επιθυμία των δωρητών του, που ήταν η εξυπηρέτηση των θηραίων πολιτών. Ως εκ τούτου, και έως ότου ο Δήμαρχος, μαζί με τους υπόλοιπους Δημάρχους των νησιών με υγειονομικά αεροσκάφη, που αντιτίθενται στην απόφαση του Υπουργού να κινήσουν διαδικασίες πίεσης για την ανάκλησή της, ο κ. Σιγάλας ζήτησε το αεροσκάφος να χρησιμοποιείται για την κάλυψη έκτακτων αναγκών του Δήμου, όπως μετακινήσεις από και προς την Αθήνα, τη Σύρο, τη Ρόδο κλπ, με αποκλειστικό σκοπό την κάλυψη αναγκών, όπως υποστηρίζει και την έγκαιρη επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Θήρας και σχετίζονται με την ικανοποίηση των σκοπών του Ιδρύματος.

«Ελπίζουμε να μη χαθεί ανθρώπινη ζωή»

Όπως ήταν φυσικό, το ασυνήθιστο για τα δεδομένα των Κυκλάδων, αίτημα αυτό του Δημάρχου, ξεσήκωσε έντονο διάλογο και απορίες, τόσο εντός του Δ.Σ. του Ιδρύματος, όπου το αίτημα εγκρίθηκε με επτά ψήφους υπέρ, έναντι έξι ψήφους κατά, όσο και στην τοπική κοινωνία. Μάλιστα, ασκήθηκε και ιδιαίτερη κριτική απέναντι στο Δήμαρχο, με αιχμές, πως αντιμετωπίζει το υγειονομικό σκάφος ως ιδιωτικό του αεροσκάφος, για τις μετακινήσεις του.

Οι έξι Πρόεδροι, οι οποίοι καταψήφισαν την έγκριση του αιτήματος του Δημάρχου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνουν, ότι «παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τους σχολιασμούς και τις ενστάσεις των Θηραίων πολιτών μας για το θέμα του αεροσκάφους και τη χρήση του», ενώ δηλώνουν, πως «από πλευράς μας έγινε ό,τι ήταν εφικτό, ώστε το αεροσκάφος να πετά μόνο όταν πρόκειται για λόγους υγείας, καθώς οποιαδήποτε άλλη πτήση θα ήταν εκτός από την επιθυμία των δωρητών μας. Δυστυχώς, η αρνητική ψήφος και ο έντονος προβληματισμός μας στο χτεσινό συμβούλιο δεν ήταν αρκετό να αλλάξει τη γνώμη των περισσότερων Προέδρων. Πλέον, ελπίζουμε πως μία μελλοντική πτήση που δε θα αφορά ασθενή, αλλά ενέργειες του Δήμου δεν θα είναι η αιτία να χαθεί μία ανθρώπινη ζωή».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενάντια στην ικανοποίηση του αιτήματος του Δημάρχου, τάχθηκε και η Τοπική Οργάνωση Θήρας της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας «από το το Δήμο και το Δ.Σ. του Ιδρύματος να επαναδιατυπώσει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιείται το υγειονομικό αεροσκάφος μας. Δηλαδή, την αεροδιακομιδή των συμπολιτών μας όταν αυτοί το έχουν ανάγκη. Δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να χρησιμοποιεί στις μετακινήσεις του τα αεροπλάνα της γραμμής για λόγους δημοσίου συμφέροντος και αιρετοί στο νησί μας να επιθυμούν, για οποιονδήποτε λόγο να χρησιμοποιούν ένα υγειονομικό αεροσκάφος για δικές τους μετακινήσεις».

«Αντιπολιτευτική τύφλωση» και «ψεύδη» η κριτική εναντίον του Δημάρχου

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, κ. Αντώνης Σιγάλας, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, όπου εξηγεί το σκεπτικό και τους λόγους που τον οδήγησαν στη διατύπωση του αιτήματος προς το Δ.Σ. του Ιδρύματος. Ο Δήμαρχος κατηγορεί τη δημοτική αντιπολίτευση για “αντιπολιτευτική τύφλωση” και “χονδροειδή ψεύδη”, λόγω αμηχανίας και σύγχυσης απέναντι στην επιτυχή, όπως υποστηρίζει, αντιμετώπιση των ζητημάτων της Σαντορίνης.

«Πρόσφατο κρούσμα αντιπολιτευτικής τύφλωσης αποτελεί η στάση της και στη συνέχεια η αντίδραση της στην απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος σύμφωνα με την οποία το αεροσκάφος Ιδρύματος, μπορεί να χρησιμοποιείται και από τον Δήμο, για συγκεκριμένες ανάγκες της Σαντορίνης. Διαστρεβλώνοντας εντελώς το νόημα της απόφασης υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι:

– Το αεροσκάφος του Ιδρύματος Λούλας& Ευαγγέλου Νομικού θα χρησιμοποιείται για τις μετακινήσεις του Δημάρχου.

– Ότι η απόφαση μπορεί να είναι η αιτία να χαθούν ανθρώπινες ζωές».

Ο Δήμαρχος απαντά, πως «επί δυόμιση και πλέον χρόνια το αεροσκάφος δεν χρησιμοποιείται από το δημόσιο σύστημα υγείας και παραμένει καθηλωμένο στο έδαφος. Όλο αυτό το διάστημα ο Δήμος καλύπτει πλήρως τα έξοδα συντήρησης και τις δαπάνες λειτουργικής ετοιμότητας», ενώ επιπλέον, «στην πρώτη διυπουργική συνάντηση για τη Σαντορίνη που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 υπό τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Σκέρτσο, τέθηκε από τον Δήμαρχο με έμφαση το θέμα της νομοθετικής επίλυσης του προβλήματος του αεροσκάφους. Το ίδιο επαναλήφθηκε και στην επόμενη σύσκεψη, τον Φεβρουάριο του 2020. Στα πρακτικά αυτών των συσκέψεων, καταγράφεται η απαίτηση του Δήμου για επίλυση του προβλήματος.

Άρα ο Δήμος ουδέποτε εγκατέλειψε την διεκδίκηση για την επαναχρησιμοποίηση του αεροσκάφους, για διακομιδές ασθενών». Επίσης, σύμφωνα με το Δήμαρχο, «η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών, έχει περιορίσει αντικειμενικά τον αριθμό των αεροδιακομιδών». Τέλος, ο κ. Σιγάλας αναφέρει, ότι «τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν περίπου 30 αερομεταφορές προσώπων (όχι ασθενών) από και προς τη Σαντορίνη, σε επείγουσες περιπτώσεις. Χωρίς καμία θεσμική κάλυψη (κοινώς στα κρυφά)».

Δεδομένων των ανωτέρω, ο Δήμαρχος υποστηρίζει ότι αιτήθηκε από το Δ.Σ. του Ιδρύματος «μέχρις ότου υπάρξει θεσμοθέτηση του καθεστώτος χρήσης του αεροσκάφους για διακομιδές ασθενών και από το Γ.Ν.Θ. αντί να παραμένει καθηλωμένο και ν’ απαξιώνεται, να χρησιμοποιηθεί και για συγκεκριμένες ανάγκες, εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος που συνάδουν με τους σκοπούς του Ιδρύματος».

Ποιο συγκεκριμένα «σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα ακτοπλοϊκής ή αεροπορικής μετακίνησης. Τέτοιες είναι, η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η συνεδρίαση ενός συλλογικού οργάνου της Αυτοδιοίκησης (π.χ. Π.Ε.Δ. ή Κ.Ε.Δ.Ε.) η συνεδρίαση ενός διαδημοτικού φορέα (π.χ. Φο.Δ.Σ.Α) μια έκτακτη σύσκεψη σε κεντρικό επίπεδο, με θέματα που αφορούν τα νησιά μας και η παρουσία μας κρίνεται επιβεβλημένη, σε μία εποχή όπου τα φαινόμενα των φυσικών καταστροφών εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, να υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης αερομεταφοράς εμπειρογνωμόνων, τεχνικών ή στελεχών της Πολιτικής Προστασίας για την διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ή για περιπτώσεις επόπτευσης από αέρος περιοχών του νησιού που δεν είναι δυνατή η πρόσβαση με άλλο μέσο. Και όλα αυτά να γίνονται νόμιμα, με διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο, και όχι “κρυφά” και παράτυπα».

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, «αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ο Δήμος ζήτησε και πήρε την έγκριση του Δ.Σ. του Ιδρύματος την οποία αρνήθηκαν οι Πρόεδροι των κοινοτήτων της μειοψηφίας, προβάλλοντας απίθανες και αστείες ενστάσεις. Τα περί “ιδιωτικού αεροσκάφους του Δημάρχου” τα “περί πτήσεων ψυχαγωγίας” τα “περί κινδύνου απώλειας ανθρώπινων ζωών” αποτελούν πολιτικές αθλιότητες. Φανερώνουν την απόγνωση της αντιπολίτευσης και την αδυναμία της να παραδεχθεί την απώλεια της δημοτικής εξουσίας».

Αοριστίες που προκαλούν εύλογα ερωτηματικά

Απάντηση στην ανακοίνωση του Δημάρχου εξέδωσε και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, του πρώην Δημάρχου, κ. Νίκου Ζώρζου. Σύμφωνα με την παράταξη, ο Δήμαρχος «φαίνεται να πιστεύει ότι απαντά στη Θηραϊκή Πολιτεία – ωστόσο πουθενά στην πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Ζώρζου δεν υπάρχουν αυτά στα οποία ο κ. Σιγάλας αναφέρεται. Ο κ. Ζώρζος απλά υπενθυμίζει το καθεστώς χρήσης του υγειονομικού αεροσκάφους. Ο κ. Ζώρζος, επιπλέον, όπως οι περισσότεροι συμπολίτες μας, εύλογα αναρωτιέται τι έχει στο μυαλό του ο κ. Σιγάλας, όταν ο τελευταίος στην πρόσφατη γραπτή εισήγηση του προς τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος μιλά αόριστα για “αντιμετώπιση αναγκών και προβλημάτων” του Δήμου».

Όπως επισημαίνει η μείζων μειοψηφία, «αυτή ακριβώς η ασάφεια του κ. Δημάρχου οδήγησε 6 εκλεγμένους προέδρους τοπικών συμβουλίων να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα να μη δώσουν (απόλυτα αιτιολογημένα, κατά τη γνώμη μας) την συγκατάθεσή τους στην πρόσφατη ψηφοφορία του Δ.Σ. του Ιδρύματος. Αυτή ακριβώς η ασάφεια έδωσε εξάλλου χώρο για ποικίλες ερμηνείες και από την πλευρά των πολιτών. Ερμηνείες, που ο κ. Σιγάλας χρεώνει συλλήβδην στη Θηραϊκή Πολιτεία ενώ πολύ καλά γνωρίζει ότι προέρχονται από παντού».

Απαντώντας στους λόγους που επικαλείται ο Δήμαρχος υπέρ της χρήσης του αεροσκάφους, η Θηραϊκή πολιτεία απαντά, όσον αφορά στο επιχείρημα περί χρήσης του «…για υπηρεσιακές ανάγκες όταν δεν υπάρχει δυνατότητα αεροπορικής και ακτοπλοϊκής μετακίνησης», τονίζοντας τα ερωτήματα «σε τέτοιες συνθήκες θα μπορούσε άραγε να πετάξει και το αεροπλανάκι; Επιπλέον, πώς μιλάμε ακόμη για “επιβεβλημένη παρουσία” στην εποχή των τηλεδιασκέψεων;».

Αναφορικά με το επιχείρημα για τη «μεταφορά στελεχών σε περίπτωση φυσικής καταστροφής», η μείζων μειοψηφία σημειώνει, πως «δηλαδή σε ένα τέτοιο απευκταίο σενάριο το κράτος θα περιμένει από εμάς να στείλουμε μέσον για να φέρει το εξειδικευμένο προσωπικό αλλιώς θα μας αφήσει να τα βγάλουμε πέρα μόνοι;».

Τέλος, όσον αφορά στην «επόπτευση από αέρος περιοχών του νησιού, απαντά, ότι «υπάρχει καλύτερο και οικονομικότερο μέσον για αυτές τις δουλειές και ονομάζεται drone».

«Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το κόστος κάθε λίτρου καυσίμου σε πτήσεις για “υπηρεσιακούς” (και όχι υγειονομικούς λόγους), αντιστοιχεί σε χρήμα που θα μπορούσε να ξοδευτεί για σπουδαιότερο σκοπό στο νησί», τονίζει η παράταξη του κ. Ζώρζου, ενώ κλείνει την απάντησή της υπογραμμίζοντας ότι «στις πράγματι πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, επιβάλλεται να βαδίσουμε όλοι με μέτρο και λογική. Αυτά που αψήφησε η πρόταση του κ. Δημάρχου δημιουργώντας ένα αχρείαστο ζήτημα από το πουθενά. Τον καλούμε έστω και τώρα να μην προχωρήσει σε χρήση του αεροπλάνου πλην του σκοπού για τον οποίο αυτό προορίζεται».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα koinignomi.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί