Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣαντορίνη - Αν. Σιγάλας: "Η εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού θα είναι καταστροφική"

Σαντορίνη – Αν. Σιγάλας: “Η εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού θα είναι καταστροφική”

|

Ανοιχτή Επιστολή του Δημάρχου Θήρας Αντώνη Σιγάλα, προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τα προβλήματα που θα προκύψουν από την επικείμενη ψήφιση και εφαρμογή του Σχεδίου Νόμου για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» – Τι λέει για την εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού και τις ρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν καταστροφικά για το νησί

“… Η προβλεπόμενη, όμως εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού δια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων σε όλες σχεδόν τις εγκρίσεις Πολεοδομικών Σχεδίων και σχεδίων δόμησης, έχει ως αποτέλεσμα ν’ αναγορεύονται οι αρχαιολόγοι σε πολεοδόμους, χωροτάκτες και αρχιτέκτονες. Ουσιαστικά, δηλαδή να υποκαθίσταται το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Για τη Σαντορίνη, αλλά και για πολλές άλλες περιοχές της χώρας, η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει, όχι μόνον καθυστερήσεις, αλλά και ματαιώσεις πολλών αναπτυξιακών σχεδίων.…”

Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη από τον ΔήμαρχοςΘήρας κ. Αντώνιο Σιγάλας και με την οποία του εκθέτει τα προβλήματα που θα προκύψουν στο νησί από την επικείμενη ψήφιση και εφαρμογή του Σχεδίου Νόμου για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας». Και όπως καταλήγει “ Αισθάνομαι ιδιαίτερα ανήσυχος και απογοητευμένος. Οι ρυθμίσεις αυτές θα είναι καταστροφικές για τη Σαντορίνη και όχι μόνο. Σας παρακαλώ να παρέμβετε προσωπικά και να εμποδίσετε τη νομοθέτηση της ιδεοληψίας και των εξουσιαστικών απόψεων, οι οποίες υπονομεύουν την συλλογική μας προσπάθεια”.

Αναλυτικά η επιστολή που φέρει την υπογραφή του Δημάρχου Θήρας, Αντώνη Σιγάλα, αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Στέλνω, προσωπικά σε εσάς, αυτήν την επιστολή θέλοντας να επισημάνω και  να προειδοποιήσω για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκύψουν από την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», το οποίο έχει εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα ρυθμίζει με ορθολογικό και σύγχρονο τρόπο ζητήματα χωροταξίας και δόμησης διατηρώντας την ισορροπία ανάμεσα στη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, υπηρετώντας τον στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό προσωπικά το έχω «καλωσορίσει» και έχω δημόσια στηρίξει την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για εκτός σχεδίου τουριστικά κτίρια στη Σαντορίνη.

Η προβλεπόμενη, όμως εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού δια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων σε όλες σχεδόν τις εγκρίσεις Πολεοδομικών Σχεδίων και σχεδίων δόμησης, έχει ως αποτέλεσμα ν’ αναγορεύονται οι αρχαιολόγοι σε πολεοδόμους, χωροτάκτες και αρχιτέκτονες.

Ουσιαστικά, δηλαδή να υποκαθίσταται το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Για τη Σαντορίνη, αλλά και για πολλές άλλες περιοχές της χώρας, η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει, όχι μόνον καθυστερήσεις, αλλά και ματαιώσεις πολλών αναπτυξιακών σχεδίων.

Ειδικότερα:

Α. Γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε ενόψει της εκπόνησης εκατοντάδων Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε ολόκληρη τη χώρα, ανάμεσά τους και το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Σαντορίνης.

Σας θυμίζω ότι παρουσία σας, κατά την επίσκεψή σας στη Σαντορίνη τον Ιούνιο, αναλήφθηκε η δέσμευση να εκπονηθεί, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, εντός οκτώ μηνών.

Σας ενημερώνω ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ανατεθεί! Αν υποθέσουμε ότι θα επισπευθεί η ανάθεσή του, με τα σημερινά δεδομένα, το χρονικό διάστημα των 2 ετών θεωρείται λίγο.

Με την προβλεπόμενη εμπλοκή του ΥΠΠΟ ο χρόνος θα επιμηκυνθεί απροσδιόριστα.

Και αυτό γιατί μετά τη διαδικασία έγκρισης του Σχεδίου από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ θα πρέπει να εγκριθεί και από το ΚΑΣ, στο οποίο την πλειοψηφία έχουν αρχαιολόγοι.

Εκτός από την καθυστέρηση, αν υπάρξει διαφωνία, ποιου οργάνου η γνώμη θα υπερισχύσει;

Δυστυχώς τα δύο χρόνια μπορεί να γίνουν δέκα ή είκοσι και τα πολεοδομικά σχέδια να μην ολοκληρωθούν ποτέ.

Στο σημείο αυτό σας επισημαίνω ότι για τη Σαντορίνη -και πιστεύω ότι αυτό θα ισχύει σε πολλές περιπτώσεις- όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που έχουμε σχεδιάσει (Λιμάνι, απορρίμματα, Τελεφερίκ, μαρίνα, κλπ), τα οποία εσείς προσωπικά έχετε στηρίξει, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν αν δεν ολοκληρωθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει τη χωροθέτησή τους.

Β. Σήμερα, κατά τη διαδικασία έγκρισης των οικοδομικών αδειών, αρμόδιο όργανο είναι το Σ.Α. (Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής).

Στους ιστορικούς τόπους, στους οποίους υπάγεται η Σαντορίνη, όψιμα, από τον Νοέμβριο του 2019, ενεπλάκη, για ολόκληρο το νησί, στην διαδικασία έγκρισης των οικοδομικών αδειών και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, με αποτέλεσμα να παγώσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα στο νησί και να κινδυνεύουν με ματαίωση επενδύσεις που είναι ενταγμένες σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Και ενώ με τη δική σας παρέμβαση, βρισκόμαστε σε διαδικασία διευθέτησης του προβλήματος, (το θέμα αυτό, ως προτεραιότητα θα απασχολήσει την επικείμενη τηλεδιάσκεψη των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων που υπό τον κ. Θ. Κοντογιώργη συντονίζει και αξιολογεί την πορεία του Στρατηγικού Σχεδίου για τη Σαντορίνη, προκειμένου στην 2η Διυπουργική σύσκεψη που θα ακολουθήσει να υπάρξει οριστική λύση του προβλήματος) με το συζητούμενο Σχέδιο Νόμου, θεσμοθετούνται πλέον ξεκάθαρα η υποκατάσταση του ΣΑ από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ.

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αισθάνομαι ιδιαίτερα ανήσυχος και απογοητευμένος. Οι ρυθμίσεις αυτές θα είναι καταστροφικές για τη Σαντορίνη και όχι μόνο.

Σας παρακαλώ να παρέμβετε προσωπικά και να εμποδίσετε τη νομοθέτηση της ιδεοληψίας και των εξουσιαστικών απόψεων, οι οποίες υπονομεύουν την συλλογική μας προσπάθεια.

Σας ευχαριστώ.»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανάφη: Ερχεται 4ερο πολυτελέστατο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ανάφη

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα