Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣαντορίνη - Αν. Σιγάλας: " Μόλις 53 κρούσματα την τουριστική περίοδο, σωστή...

Σαντορίνη – Αν. Σιγάλας: ” Μόλις 53 κρούσματα την τουριστική περίοδο, σωστή αντίδραση από το Δήμο”

|

“Προστατεύουμε την υγεία μας και αισιοδοξούμε – Θα βγούμε και πάλι νικητές” αυτό ανέφερε ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας μιλώντας στην τηλεόραση του Volcano στη Σαντορίνη σε απολογισμό της τουριστκής περιόδου – Πόσα τα κρούσματα όλη τη περίοδο, τι έγινε μετά και ποιες οι δράσεις του Δήμου για την προστασία των πολιτών (δείτε το σχετικό video)

«Ουδέποτε αφήσαμε να μας ξεφύγει η κατάσταση. Όταν κρίθηκε αναγκαίο να προστατευτεί η κοινωνία μας από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και ενώ η τουριστική περίοδος ουσιαστικά είχε λήξει, συμφωνήσαμε την λήψη μέτρων πιο αυστηρών απ’ ότι επέβαλε η επιδημιολογική μας εικόνα»  Αυτό ανέφερε ανάμεσα στα άλλα, ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας, μιλώντας πρόσφατα στην τηλεόραση του Volcavo στην Σαντορίνη και στην εκπομπή ” Τα νέα των Κυκλάδων” με τους Παναγιώτη Μυτιληναίο και Δημήτρη Πράσο…

Μάλιστα έχουμε και το σχετικό δελτίο ενημέρωσης (σ.σ. μπορείτε να δείτε το σχετικό video) όπου ο Δήμαρχος κος Σιγάλας κάνει μίνι απολογισμό της τουριστικής περιόδου αναφέροντας ότι “καθ’ όλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου δηλ. από τα μέσα του Ιουνίου, έως το τέλος Οκτωβρίου διαγνωσθήκαν θετικά στον κορωνοϊό 53 άτομα τα οποία μπήκαν στην Σαντορίνη από τις πύλες εισόδου (αεροδρόμιο και λιμάνι)” και δεν υπήρχε καμία επαφή ουσιαστικά με τους μόνιμους κατοίκους…  Και για το …σήμερα σημείωσε ” Η εμφάνιση γηγενών κρουσμάτων τοποθετείται χρονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου και δεν συνδέεται με επαφές τους με εισερχόμενα θετικά στον κορωνοϊό άτομα.Η διασπορά του ιού στην κοινότητα παραμένει περιορισμένη και μέχρι στιγμής, απολύτως ελεγχόμενη”.

Αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης από το Δήμο Θήρας και φέρει την υπογραφή του Δημάρχου Αντώνη Σιγάλα, αναφέρει:

“Στην πλήρη ενημέρωση σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Σαντορίνη, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, προχώρησε ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνιος Σιγάλας, κατά την διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή «Νέα των Κυκλάδων» της Volcano τηλεόρασης.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος προέρχονται από τον Ε.Ο.Δ.Υ., από το ξενοδοχείο καραντίνας covid-19, που λειτούργησε αμέσως με το άνοιγμα του τουρισμού, καθώς και από το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας. Στοιχεία επίσημα, ελεγμένα, διασταυρωμένα, μη επιδεχόμενα αμφισβήτησης.

Σύμφωνα με αυτά, καθ’ όλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου δηλ. από τα μέσα του Ιουνίου, έως το τέλος Οκτωβρίου διαγνωσθήκαν θετικά στον κορωνοϊό 53 άτομα τα οποία μπήκαν στην Σαντορίνη από τις πύλες εισόδου (αεροδρόμιο και λιμάνι) Και τα 53 άτομα ήταν ασυμπτωματικά, φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο αναφοράς και τηρήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι υγειονομικοί κανόνες.

Επίσης 57 άτομα, συνταξιδιώτες των παραπάνω μολονότι ευρέθηκαν αρνητικοί, υποχρεώθηκαν να τηρήσουν τα προβλεπόμενα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Υπήρξαν δύο περιπτώσεις εισερχόμενων θετικών κρουσμάτων που προσπάθησαν να αποφύγουν την «καραντίνα» αλλά εντοπίστηκαν από τις διωκτικές αρχές στο αεροδρόμιο. Πρέπει να επισημανθεί ότι η μετάδοση του ιού από τα 53 αυτά άτομα προς την κοινότητα ήταν μηδενική.

Η εμφάνιση γηγενών κρουσμάτων τοποθετείται χρονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου και δεν συνδέεται με επαφές τους με εισερχόμενα θετικά στον κορωνοϊό άτομα. Η διασπορά του ιού στην κοινότητα παραμένει περιορισμένη και μέχρι στιγμής, απολύτως ελεγχόμενη. Από τα ελάχιστα ντόπια κρούσματα μόλις τρία νοσηλεύτηκαν και ένα μόνο διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας.

santorrr.jpg

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι το άνοιγμα του τουρισμού στην Σαντορίνη δεν προκάλεσε ούτε έξαρση ούτε διάδοση της νόσου στην κοινότητα.

Αυτό βεβαίως επιτεύχθηκε χάρις και στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής, στις άοκνες προσπάθειες των αρμοδίων κρατικών αρχών με τις οποίες ο Δήμος ήταν σε κοινή δράση και στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων απ’ όλους.

Η υπευθυνότητα και ο επαγγελματισμός που επέδειξε η τουριστική κοινότητα του νησιού αλλά και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, υπήρξε υποδειγματική. «Ουδέποτε αφήσαμε να μας ξεφύγει η κατάσταση. Όταν κρίθηκε αναγκαίο να προστατευτεί η κοινωνία μας από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και ενώ η τουριστική περίοδος ουσιαστικά είχε λήξει, συμφωνήσαμε την λήψη μέτρων πιο αυστηρών απ’ ότι επέβαλε η επιδημιολογική μας εικόνα» τόνισε ο Δήμαρχος.

Η πολιτική αυτή επέτρεψε να διατηρήσει η Σαντορίνη τη θέση της ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός, διέσωσε ένα σημαντικό ποσοστό της τοπικής οικονομίας, απέτρεψε την πλήρη οικονομική εξόντωση αρκετών επαγγελματιών του κλάδου και διαφύλαξε σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι περιφρούρησε την υγεία των μόνιμων κατοίκων και των 500.000 περίπου επισκεπτών του νησιού. Ο Δήμος συνεχίζει με την ίδια υπευθυνότητα σήμερα που η πανδημία επιτίθεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα.

«Με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, προστατεύουμε την υγεία μας και τη ζωή μας και διασφαλίζουμε την κοινωνική συνοχή. Προσέχουμε και αισιοδοξούμε! Όλοι μαζί θα βγούμε νικητές» τόνισε ο Δήμαρχος κλείνοντας την παρέμβασή του.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν