Σαντορίνη: Τα ακίνητα στο Υπερταμείο, η καταγγελία της κας Αργυρού και η θέση της Βλαζάκη

Και ο θόρυβος γύρω από τα ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο καλά κρατεί και δη σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Για πρώτη δε φορά έχουμε ενημέρωση γύρω από τα … ακίνητα που εμπλέκονται σ’ αυτόν τον κατάλογο από τις Κυκλάδες. Και δη στη Σαντορίνη. Η αποκάλυψη έρχεται μέσω ανοιχτής επιστολής από την Μαρία Αργυρού – εκπρόσωπος της Δημοτικής  Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας», προς το Δήμο Θήρας όπου αναφέρει: «Ανάμεσα στα ακίνητα αυτά της λίστας του Υπουργείου Οικονομικών, είναι και πάρα πολλά που αφορούν το Δήμο Θήρας, αφού αποτελούν απαλλοτριωμένες, για τις ανάγκες των χωριών μετά το σεισμό του 1956, εκτάσεις όπως το γήπεδο Καμαρίου, το κάμπινγκ,  ο λόφος του Αγίου Παγκρατίου, οι σταύλοι, ο προαύλιος χώρος της εκκλησίας της Μυρτιδιώτισσας, τα κτίρια του ιατρείου κ.λ.π» … Μάλιστα, ζητάει απαντήσεις από τη Δήμο σημειώνοντας «Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι  μεγάλες και μαζί με το λαό της Σαντορίνης, άμεσα πρέπει να κινητοποιηθεί για την αποτροπή αυτής της  δήθεν «λαικής αξιοποίησης».

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

«Κύριε,

Με απόφασή του το Υπουργείο Οικονομικών, που δημοσιεύθηκε στα μέσα Σεπτέμβρη (ΦΕΚ Β’ 2317/10/09/2018) και κατ΄επιταγή των μνημονιακών δεσμεύσεων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, προχώρησε στην εκχώρηση στην ΕΕΣΠ( το γνωστό Υπερταμείο-πρώην ΤΑΙΠΕΔ)ακόμη 10.199 ακινήτων συνολικής έκτασης 511.357,45 τ.μ.

Ανάμεσα στα ακίνητα αυτά της λίστας του Υπουργείου Οικονομικών , είναι και πάρα πολλά που αφορούν  το Δήμο Θήρας, αφού αποτελούν απαλλοτριωμένες , για τις ανάγκες  των χωριών μετά το σεισμό του 1956, εκτάσεις  όπως το γήπεδο  Καμαρίου, το κάμπινγκ,  ο λόφος του Αγίου Παγκρατίου, οι σταύλοι, ο προαύλιος  χώρος της εκκλησίας της Μυρτιδιώτισσας , τα κτίρια του ιατρείου κ.λ.π

Μετά από αυτή την διαμορφωμένη κατάσταση και τις τεράστιες αυτές , σε βάρος του νησιού αντιλαικές πολιτικές, η Δημοτική Αρχή πως τοποθετείται ?  Οι ευθύνες της είναι  μεγάλες .

Μαζί με το λαό της Σαντορίνης ,άμεσα πρέπει να κινητοποιηθεί για την αποτροπή αυτής της  δήθεν «λαικής αξιοποίησης».

Η απάντηση

Εμείς θα παραθέσουμε την απάντηση που έδωσε ο πλέον αρμόδιος άνθρωπος όσον αφορά τα πολιτιστικά θέματα και όπως όλα δείχνουν ενδεχομένως να τον δούμε και στη Νάξο τις επόμενες ημέρες. Ο λόγος για τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κα Μαρία Βλαζάκη… Και η οποία από τα Χανιά πριν από δύο ημέρες αναφέρθηκε στο καυτό θέμα των ημερών… Λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, ανέφερε ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι εκτός οποιασδήποτε συναλλαγής ή εκχώρησης ενώ τόνισε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση σχετικά με το θέμα από την τότε υπουργό Λυδία Κονιόρδου. Σύμφωνα με τα Χανιώτικα Νέα η κα Βλαζάκη σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που επέλεξε να μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα από τα Χανιά και είπε χαρακτηριστικά: «Τα Αρχαιολογικά Μουσεία, τα Νεώρια, τα Τείχη, τα Φρούρια και η ίδια η ανασκαφή που διευθύνω ακόμη, είναι εκτός οποιασδήποτε συναλλαγής και ούτε πωλούνται ούτε μπορεί να εκχωρούνται στο όνομα καμίας πίεσης ή υποχρέωσης. Είμαι βέβαιη πως οι Χανιώτες πάντα θα αντιστέκονται με όλες τους τις δυνάμεις αν προκύψουν ποτέ απόπειρες εκχώρησης. Το ίδιο θα κάνω και εγώ».

Η ίδια διαβεβαιωσε πως «το παρελθόν μας δεν πωλείται, δεν εξαγοράζεται και δεν ανταλλάζεται στο όνομα οποιασδήποτε πίεσης, ανάγκης ή υποχρέωσης». Ακόμα η κα Βλαζάκη υποστήριξε ότι για τον συγκεκριμένο κατάλογο ακινήτων «δεν είχα καμία ανάμιξη ή έστω ενημέρωση κατά το παρελθόν» και εξήγησε ότι θα ακολουθήσουν διαπιστωτικές πράξεις της ταυτοποίησης των εξαιρέσεων, ενώ στο Υπουργείο Πολιτισμού  έχουν ήδη ξεκινήσει  ενέργειες για επιστροφή των μεταβιβάσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα μέσω ΤΑΙΠΕΔ ή ΕΤΑΔ και που αφορούν σε παλαιότερες κυβερνήσεις. Απαντώντας σε ερώτηση των Χανιώτικων Νέων, ανέφερε ότι τα μνημεία προστατεύονται από τον αρχαιολογικό νόμο και το σύνταγμα.