Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣαντορινιός: Από την 1η Ιουλίου 2018 ξεκινάει η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου

Σαντορινιός: Από την 1η Ιουλίου 2018 ξεκινάει η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου

|

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Νεκτάριος Σαντορινιός προχώρησε σε ανακοινώσεις δράσεων ως αντιστάθμισμα στη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου τονίζοντας ότι «Εφαρμόζουμε μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά της χώρας, μια απαίτηση χρόνων από όλους τους νησιώτες» – Και από την 1η Ιουλίου 2018 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του 

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 η ζωή των κατοίκων στα νησιά του Αιγαίου αλλάζουν…. Καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές στα 27 εκ των 32 νησιών ενώ στα υπόλοιπα πέντε που φιλοξενούν hotspot παγώνει το μέτρο για έξι μήνες… Μετά; Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κος Νεκτάριος Σαντορινιός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ εξήγησε ποια θα είναι η επόμενη ημέρα… Μίλησε για το έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα (μεσοσταθμικά θα είναι περίπου 1000 ευρώ, θα καλύπτει το 75% των κατοίκων και θα δοθεί εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου) ενώ τόνισε ότι από την 1η Ιουλίου 2018 ουσιαστικά θα έχουμε την λειτουργία του μεταφορικού ισοδύναμου (επιδότηση του εισιτηρίου και του κόστους μεταφοράς στα νησιά) ) με το ετήσιο κόστος να αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που θα καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και όπως τόνισε « πρόκειται για ένα αίτημα δεκαετιών των κατοίκων των νησιών».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Υφυπουργού: 
«Από το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία και με το δικό μας Υπουργείο, χθες, ανακοινώθηκαν τρία μέτρα που αφορούν τη στήριξη των νησιών και τα οποία εντάσσονται στο πλέγμα νησιωτικών πολιτικών που ήδη εφαρμόζουμε:»

Α) Διατήρηση του ΦΠΑ σε 5 νησιά
 «Παραμένουν μέχρι τις 30/6/2018 οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, τα οποία φιλοξενούν hot spot».

Β) Παροχή έκτακτου κοινωνικού αντισταθμίσματος
 «Στα υπόλοιπα 27 νησιά, της τελευταίας δηλαδή ομάδας που είχε διατηρήσει μέχρι 31/12/2017 τους ειδικούς συντελεστές ΦΠΑ, θα δοθεί ένα έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα με σκοπό να αντιμετωπίσουν τα νησιωτικά αυτά νοικοκυριά την αύξηση του κόστους που θα προκύψει από την αλλαγή στο ΦΠΑ».
 «Το αντιστάθμισμα αυτό θα δοθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και θα υπολογιστεί βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, όπου μεσοσταθμικά θα φτάνει και τα 1.000 ευρώ και θα καλύπτει το 75% περίπου όλων των νοικοκυριών αυτών των νησιών».

Γ) Εφαρμογή μεταφορικού ισοδύναμου για νησιά της χώρας
 «Οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ ήταν το μόνο μέτρο νησιωτικότητας που είχαν εφαρμόσει οι προηγούμενες Κυβερνήσεις προσπαθώντας έτσι να αντισταθμίσουν το ψηλό μεταφορικό κόστος που είχαν οι νησιώτες. Ήταν ένα οριζόντιο μέτρο που είχε όμως το αρνητικό χαρακτηριστικό ότι σε αρκετές περιπτώσεις η έκπτωση των ειδικών συντελεστών χανόταν κάπου ανάμεσα στον χοντρέμπορο και τον λιανέμπορο και πολύ μικρό ποσοστό αυτής έφτανε στον τελικό καταναλωτή».
 «Εμείς, με την εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου, επεμβαίνουμε στην πηγή του υψηλού κόστους μεταφοράς που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νησιώτες και εναρμονίζουμε το κόστος εισιτηρίου για τη μεταφορά των επιβατών και το κόστος που χρειάζεται η μεταφορά των εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, παίρνοντας ως βάση το κόστος των χερσαίων μεταφορών. Πάνω σε αυτή τη διαφορά θα δοθεί μια επιδότηση πρώτον στο εισιτήριο του νησιώτη και δεύτερον στο κόστος που δαπανάται για τη μεταφορά των προϊόντων. Το μεταφορικό ισοδύναμο ήταν απαίτηση χρόνων από όλους τους νησιώτες».
 «Δεν πρόκειται να είναι ένα εφάπαξ μέτρο αλλά θα δίνεται κάθε χρόνο. Θα επιδοτείται σταθερά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ αναφορικά με το κομμάτι των εμπορικών μεταφορών, προσπαθούμε να βρούμε και επιπρόσθετη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η εκτίμησή μας είναι πως το Κράτος, σε ετήσια βάση, για την εφαρμογή αυτού του μέτρου, θα δίνει 100 εκατομμύρια. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εφαρμοστεί για όλη τη νησιωτική Ελλάδα, από 1/7/2018».
 «Εδώ και καιρό έχω αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σχετική μελέτη που θα αναδείξει διάφορους τρόπους εφαρμογής του. Σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες θα επιλέξουμε το καλύτερο σενάριο και στη συνέχεια θα νομοθετήσουμε τις σχετικές ρυθμίσεις που χρειάζεται για να λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2018».

Δ) Παρατηρητήριο τιμών
 «Ιδιαίτερα σημαντικό, έτσι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι το μέτρο θα λειτουργήσει, θα είναι η δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών στα νησιά. Θεωρώ ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να εξασφαλίσουμε ότι πράγματι οι τιμές θα εναρμονιστούν και θα έχει όφελος ο νησιώτης».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες