Σαντορινιός: Θα παραταθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα μικρά νησιά του Αιγαίου

Την αποκάλυψη ότι ενδέχεται να παραταθεί η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου, έκανε μιλώντας χθες στον ρ/σ Παλμός και στην εκπομπή της Μαίρης Φώτη, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, λέγοντας ότι η συζήτηση είναι σε εξέλιξη και εξετάζονται όλα τα δεδομένα.

Όπως είπε ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, η προσφυγική κρίση από την οποία πλήττονται τα νησιά, λαμβάνεται σοβαρά υπ΄όψιν γι αυτό και υπάρχει το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η εφαρμογή του σχετικού νόμου: «Εχουμε δύο δεδομένα. Το πρώτο δεδομένο είναι η δήλωση του πρωθυπουργού για την διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για όσο ισχύει η προσφυγική κρίση, και η προσφυγική κρίση δεν έχει σταματήσει. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι ο νόμος λέει πως θα διατηρηθούν μέχρι τις 31/12/2017 γιατί έπρεπε να τεθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο. Αυτές τις ημέρες γίνεται μια συζήτηση, είναι πολύ πιθανόν, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι με βεβαιότητα, να παραταθεί η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ν. Σαντορινιός διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί τελικώς η παράταση της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ λόγω της προσφυγικής κρίσης, αυτή θα αφορά στο σύνολο των νησιών που περιλαμβάνονται στην τρίτη φάση της εφαρμογής του σχετικού νόμου και δεν πρόκειται να γίνει διαχωρισμός τους.

Επιπλέον ανέφερε ότι το θέμα έχει τεθεί και στους θεσμούς, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση που δεν αποφευχθεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, τότε εξετάζονται και τα αντισταθμιστικά μέτρα.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες που έχουν γίνει, γνωρίζουμε ποια είναι τα ποσά αυτά με τα οποία επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός, είναι το θέμα προς συζήτηση τόσο με τους θεσμούς όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, θα δούμε και τα αντισταθμιστικά μέτρα… Ολο αυτό το πακέτο, είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των συζητήσεων» δήλωσε ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός.

Αν δεν δοθεί παράταση, στη διατήρηση του ευνοϊκού καθεστώτος του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου, τότε οι συντελεστές ΦΠΑ θα εκτιναχθούν στα ύψη προκαλώντας ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες. Θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24% σε 32 νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί).

Την ίδια ώρα στα 32 νησιά επικρατεί γενικός ξεσηκωμός, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, για να προστατευθούν οι τοπικές οικονομίες και να μην διαταραχθεί η καθημερινότητα των νησιωτών. Σε ό,τι αφορά στα Δωδεκάνησα, τα νησιά που περιλαμβάνονται στη λίστα εφαρμογής της τρίτης φάσης του νόμου είναι τα εξής:

Κως, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Σαρία, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελόριζο, Αρκιοί, Γυαλί, Τέλενδος, Φαρμακονήσι, Κίναρος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News