Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣίφνος - Τράπεζα Πειραιώς: Κλείνει 28 Ιουλίου το υποκατάστημα και αντίδραση της...

Σίφνος – Τράπεζα Πειραιώς: Κλείνει 28 Ιουλίου το υποκατάστημα και αντίδραση της Δημοτικής Αρχής

|

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Σίφνο να κατεβάζει ρολά στις 28 Ιουλίου – Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου 

Πως το είχαμε πει; “σιγά μην ιδρώσει το αυτί τους… Αλλωστε αυτοί έχουμε το μαχαίρι και το καρπούζι και το πεπόνι… Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τη Διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς το μαζικό κλείσιμο καταστημάτων της  (ανάμεσά τους Αμοργός – Σίφνος) … .

Η πρώτη αντίδραση ήταν από τον Δήμο Αμοργού.  Εστειλε ανοιχτή επιστολή στο Μαξίμου... Και ανάμεσα στα άλλα ανέφερε ότι “κατανοώντας την ανάγκη εξυγίανσης ή περιορισμού πιθανώς των λειτουργικών εξόδων του καταστήματος, ο Δήμος Αμοργού και όλοι οι κάτοικοι του νησιού, είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν και να στηρίξουν στην ενδυνάμωση του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στα Κατάπολα Αμοργού με κάθε πρόσφορο τρόπο”. Υποστήριξαν δε ότι ενδεχόμενο λουκέτο διαλύει την οικονομία του νησιού…. Ποια η απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς;  Με sms ενημέρωσε το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Ιουλίου ότι στις 30 Ιουλίου κλείνει το υποκατάστημα των Καταπόλων στην Αμοργό και όλες οι συναλλαγές θα γίνονται στη Νάξο ενώ υπάρχει και το winbank…  Α και ευχαριστεί τους πελάτες για τη συνεργασία τους… 

και πάλι στην Σίφνο… Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό μέσω …. διαρροής ότι την 28η Ιουλίου κλείνει και το υποκατάστημα της Σϊφνου. Εγινε η σχετική προσφορά στους εργαζόμενους (εθελουσία ή παραμονή αλλά σε άλλη θέση) και όλοι περιμένουν την επόμενη κίνηση. Και ο Δήμος; Εξέδωσε χθες σκληρή ανακοίνωση εις βάρος της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρει ”  με την παρούσα ενέργειά της η Τράπεζα επιδεικνύει μια συμπεριφορά αντικοινωνική και αντινησιωτική και δημιουργεί συνθήκες ανισότητας και τραπεζικού αποκλεισμού σε βάρος και της κοινωνίας και της οικονομίας του νησιού. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2021 οι κάτοικοι του νησιού να αναγκάζονται  για να πραγματοποιήσουν την όποια τραπεζική συναλλαγή να ταξιδεύουν και να διανυκτερεύουν σε άλλα μέρη, σε βάρος της “τσέπης” και του χρόνου τους” και καταλήγει : “Ευελπιστούμε ότι αυτή η έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκειά μας θα βρει “ευήκοα ώτα” που θα εναντιωθούν σε κινήσεις και αποφάσεις οι οποίες υποβαθμίζουν το νησί και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη όχι μόνον της Σίφνου αλλά και ολόκληρης της χώρας, ιδιαίτερα τώρα που αντιπαλεύουμε και με τον αόρατο εχθρό της πανδημίας”.. 

Αναλυτικά, το ψήφισμα του Δήμου Σίφνου 

“Ένα μήνα μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ALPHA BANK και μάλιστα στην πολυαναμενόμενη έναρξη της τουριστικής περιόδου έρχεται και η Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ να ανακοινώσει τη διακοπή λειτουργίας 64 υποκαταστημάτων της και στην ηπειρωτική και στη νησιωτική Ελλάδα, χωρίς κανέναν σχεδιασμό για την εξυπηρέτηση περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως είναι ο νησιωτικός χώρος.

Βέβαια από καιρό είχε διαφανεί η πρόθεση των Τραπεζών να προχωρήσουν σε αναδιάταξη του δικτύου τους με παράλληλη μείωση των καταστημάτων τους ανά την επικράτεια, αδιαφορώντας για τις σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, τόσο για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες τους, κατοίκους και επαγγελματίες.

Ωστόσο η παύση λειτουργίας καταστημάτων στα νησιά, όπως στη Σίφνο, έχει ακόμα πιο δυσάρεστες επιπτώσεις. Γιατί δεν επιφέρει μόνον οικονομική και κοινωνική αναστάτωση, αλλά πλήττει ευθέως το ευαίσθητο εθνικό χαρακτηριστικό της νησιωτικότητας και συνιστά εμφανή απαξίωση και των νησιών και των νησιωτών.

Έχει αναλογιστεί κανείς από τους ιθύνοντες τι στοιχίζει στο νησιώτη το κλείσιμο του τραπεζικού καταστήματος και τι επιβάρυνση προσθέτει στην  καθημερινότητά  του; Τη δαπάνη σε χρόνο, τις δυσκολίες και το κόστος μετακίνησης, την έλλειψη διαπροσωπικής επαφής, την αδυναμία των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές; Έχει σκεφτεί ακόμα την ανεπάρκεια διαδικτυακής κάλυψης των νησιών μας;

Οι Σιφνιοί, από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το υποκατάστημα της Πειραιώς έως σήμερα, εμπιστεύτηκαν και στήριξαν την Τράπεζα, παρά τις δυσκολίες της κρίσης, σε βαθμό τέτοιο που το κατέστησαν κερδοφόρο και συνέβαλαν να βρίσκεται  σε καλή θέση μεταξύ των νησιωτικών καταστημάτων.

Ωστόσο, με την παρούσα ενέργειά της η Τράπεζα επιδεικνύει μια συμπεριφορά αντικοινωνική και αντινησιωτική και δημιουργεί συνθήκες ανισότητας και τραπεζικού αποκλεισμού σε βάρος και της κοινωνίας και της οικονομίας του νησιού.

Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2021 οι κάτοικοι του νησιού να αναγκάζονται  για να πραγματοποιήσουν την όποια τραπεζική συναλλαγή να ταξιδεύουν και να διανυκτερεύουν σε άλλα μέρη, σε βάρος της “τσέπης” και του χρόνου τους.

Ζητούμε την παρέμβαση της κυβέρνησης, του αρμόδιου υπουργού και όλων των εμπλεκόμενων αρμόδιων φορέων για να αρθεί η απόφαση και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του υποκαταστήματος.

Η άρση αυτής της απόφασης θα συνιστά έμπρακτη αναγνώριση της σπουδαιότητας της νησιωτικότητας και θα αποδώσει τον οφειλόμενο σεβασμό στους νησιώτες, προσδίδοντας ταυτόχρονα και ηθικό πλεονέκτημα στην Τράπεζα.

Εκφράζουμε την έντονη δυσφορία και διαμαρτυρία μας και επιπλέον την εναντίωσή μας σε κάθε κίνηση που τείνει να υποβαθμίσει τον τόπο μας και να δυσχεράνει τις συλλογικές προσπάθειες για την ανάδειξη και ανάπτυξή του.

Ευελπιστούμε ότι αυτή η έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκειά μας θα βρει “ευήκοα ώτα” που θα εναντιωθούν σε κινήσεις και αποφάσεις οι οποίες υποβαθμίζουν το νησί και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη όχι μόνον της Σίφνου αλλά και ολόκληρης της χώρας, ιδιαίτερα τώρα που αντιπαλεύουμε και με τον αόρατο εχθρό της πανδημίας”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες